Fråga Peter:

“I Sverige har vi problem med utbildningssystemet”

 

I veckans fråga i “Fråga Peter” besvarar vår vd vilken app eller tjänst han han önskar skulle finnas. Inte helt oväntat ligger en tjänst som förbättrar utbildningsväsendet högst upp på hans lista.

Vilken app eller tjänst önskar du fanns som på ett enklare sätt löste ett behov du har idag?

Det som står väldigt högt på agendan är att förmå det politiska etablissemanget att förstå, och de facto agera, såväl utmaningen som möjligheten med ett utbildningsväsen som ligger i linje med dagens och morgondagens arbetsmarknadsbehov.

I Sverige har vi problem med ett utbildningssystem som inte håller jämn takt med omvärldsförändringar. Endast i en tredjedel av Sveriges utbildningsgrupper råder balans mellan arbetsmarknadens efterfrågan och antalet examinerade.

Så, ur min horisont vore en tjänst som kan öka flexibiliteten och vidarelärandet i utbildningsväsendet och av arbetskraften mycket välkommet. Ett eget företagande i en gigekonomi, där digitala tjänsteplattformar effektivt kan få utbud och efterfrågan att mötas, skulle kunna bli den buffert som behövs för en rörligare arbetsmarknad och minska utmaningen med integrationsfrågan. Vi behöver kanske ett nationellt uppgraderingsprogram av kompetenser, vilket kan baseras på den ökade tillgången på data över hur yrken uppstår, förändras och försvinner.