En spaning om intranätets framtid

Havs- och Vattenmyndighetens nya intranät utvecklat av Consid

Allt mer mobil- och personanpassade intranät, integrerade i verktyg som Teams, Zoom och Google meet, är några av de trender som Consids regionchef i Stockholm, Martin Edenström, och Sitevisions Digital Workplace Strategist, Johan Nilsson, noterar i pandemins och hemmajobbandets kölvatten.

Johan Nilsson, CIO SiteVision
Johan Nilsson, Digital Workplace Strategist på Sitevision

Sverige har nu arbetat på distans i över ett år och många nyanställda har aldrig fysiskt befunnit sig på kontoret tillsammans med sina kollegor.

– Med distansarbetet är det svårt att argumentera emot att intranätet är viktigare än någonsin, konstaterar Consids regionschef i Stockholm, Martin Edenström.

Många arbetsgivare har det senaste året ägnat sig åt att minska ned mängden material på sina intranät – content reduction – för att öka prestandan och säkra att det som ligger ute är relevant och lättnavigerat. Den trenden tror Martin Edenström kommer att hålla i sig framåt, eftersom vinsterna är så tydligt mätbara.

Martin Edenström, regionchef på Consid i Stockholm och hjärnan bakom MKSE.com
Martin Edenström, regionchef på Consid i Stockholm och hjärnan bakom MKSE.com.

– Många har upptäckt att de är kunder hos både två och tre molntjänster, så det finns också ett stort ekonomiskt incitament i att skära ned på mängden material och antalet anslutna system för att kapa löpande kostnader.

Bland de kunder som köper in och utvecklar intranät idag ligger ett stort fokus på att få dem anpassade till användning på mobilen, antingen genom appar eller progressiva webapplikationer. Det läggs också mycket krut på att förstå vilka behov de anställda har av intranätet när de befinner sig ute på fältet, för att skapa olika personliga vyer baserat på yrkesroll. Samtidigt har intranätet det senaste året börjat smyga in i de verktyg som arbetsplatserna använder för att ersätta de fysiska mötena, konstaterar Martin Edenström.

– Det hände relativt nyligen – nu går det ju till exempel att få intranätet som en av huvudflikarna i Teams. Kan du förlägga intranätet, eller i alla fall delar av det, till en kanal som används mest frekvent så tror jag att både användandet av intranät och vikten av dessa kommer att öka.

Där finns det också en stor utvecklingspotential framåt, menar Martin Edenström, eftersom intranätet följer med även till den mobila Teams-appen.

– Rent tekniskt, när du går in via mobilen, skulle intranätet kunna känna av att ”nu kommer Martin in, han är troligtvis på språng – här är de fyra egenskaper han efterfrågar mest” och så redovisas de i ett mobilt tillgängligt UX-perspektiv. Det är något jag tror kommer att hända på alla stora plattformar framöver.

Lyssna på samtalet här.

Skrivbord med laptop, mobil, kaffekopp och anteckningsblock

Vill du veta mer?

Lämna dina uppgifter så hör vi av oss.

Integritetspolicy

Ta del av fler inlägg från vår blogg