Kom i gång med molntjänster

Med Amazon Web Services (AWS) som exempel

Hur kan man komma igång med molntjänster (Cloud Services) och dra nytta av dessa? På Consid jobbar vi med flera partners & plattformar inom molntjänster; Amazon Web Services (AWS), Google Cloud Platform, Microsoft Azure. I detta blogginlägg ger vår lösningsarkitekt Magnus Sjöstrand, som omskolat sig från systemutvecklare, tips till dig som vill börja använda molntjänster. Med Magnus personliga fokusområde AWS som konkret exempel.

http://Magnus%20Sjöstrand,%20lösningsarkitekt

Magnus Sjöstrand

Lösningsarkitekt

magnus.sjostrand@consid.se 076-8558984

Då kan det lämpa sig att ”gå till molnet”

Det är viktigt att ta hänsyn till säkerhetsfrågor, kostnadsfördelar och tillgänglighet när man överväger en migration till molnet. Att flytta en applikation från en server till en molnbaserad plattform kan vara fördelaktigt då användarna kan ta del av molnets skalbarhet, höga tillgänglighet och säkerhet. Samt lämpar sig när det finns en affärs- eller teknisk anledning att migrera. Till exempel vid behov av att hantera trafiktoppar eller bättre hantera variationer i efterfrågan på tjänster. Det är också lämpligt när företaget vill minska kostnader för infrastruktur och underhåll eller när det vill ha en hög grad av redundans och säkerhet för sina data och applikationer.

Det finns såklart flera faktorer som kan påverka när det lämpar sig att gå till molnet. En avgörande faktor är hur moderniserad applikationen är, där äldre och större applikationer kan vara svårare att migrera. För att underlätta sådana migreringar erbjuder AWS, Google Cloud Platform och Microsoft Azure olika tjänster för modernisering av applikationer. Dessa tjänster syftar till att lyfta en applikation och bryta ner den för att uppgradera tjänsterna.

En översikt över olika molnbaserade tjänster

Vilken typ av molntjänst som passar bäst beror på användning och ansvarsnivå. Här följer en översikt över olika molnbaserade tjänster:

Infrastructure as a Service (IaaS)

IaaS-plattformar och service erbjuder en infrastruktur i molnet inklusive servrar, nätverk, operativsystem och lagring. Här får användaren ta mer ansvar och ha kontroll över infrastrukturen. Amazon Web Services (AWS) EC2 är exempel på en Iaas-tjänst som gör det möjligt att skapa och hantera virtuella datorer (VM) på en molnbaserad infrastruktur – utan att behöva oroa sig för den underliggande fysiska infrastrukturen.

Platform as a Service (PaaS)

PaaS är en typ av molntjänst som ger användarna en komplett utvecklingsmiljö. Här har användarna mindre ansvar och kan fokusera på att utveckla applikationen medan molnleverantören sköter allt annat. OpenShift är ett exempel på en PaaS-tjänst som erbjuder en komplett utvecklingsmiljö.

Software as a Service (SaaS)

SaaS är en färdig tjänst som ägs av en tredje part och som kan användas av alla typer av användare över webben. Här har användarna minst ansvar då allt redan finns färdigt. Dropbox är ett exempel på en SaaS-tjänst där allt är färdigt och användarna kan använda det direkt utan att behöva ta ansvar för infrastrukturen.

Så kommer man igång med AWS som exempel

AWS är en molnplattform utfärdad av Amazon. Molnplattformen ger användare tillgång till ett världsomfattande nätverk av datacenter. Det här levererar Amazon tillsammans med över 200 olika tjänster för att kunna skapa skalbara säkra och kostnadseffektiva lösningar för din applikation. På kanske ett par minuter, för vissa tjänster sekunder, så kan du leverera din produkt ut till någon del av världen.

Första spadtaget är såklart att skapa ett konto hos AWS. Men det är många som inte tar sig förbi detta första steg, då man också behöver signa upp sig med ett betalkort dit du kopplar alla dina kostnader. Därefter så får man tillgång till en stor ”sandboxmiljö”. Där kan man experimentera lite som man vill. Vare sig det gäller att sätta upp någon S3 Bucket (där man lagrar filer) eller att ha en instans av en EC2 (virtuell server) som bara står och kör. Detta är för övrigt två av de äldsta tjänsterna.

Arbetet vid dashboarden styrs väldigt mycket av vad man har för intresse; att jobba med databaser eller nätverk eller säkerhet för att förstå sig på hur saker och ting kopplas ihop. Ett av mina första projekt var att följa ett kodexempel, som Amazon utfärdat, av hur man sätter upp en enkel pipeline. Genom ett fåtal knapptryck och lite copy paste av exempelkod så kan man sätta upp en hel pipeline som hämtar källkod från github – för att bygga och distribuerar ut en enkel webbtjänst. Den kan man självklart rasera sedan om man vill.

Tips på steg att följa vid migrering till molnet

När man ska ta steget mot molnet finns det några bästa praxis att följa. Först och främst bör man vara beredd på att det är en långsiktig investering som kräver kompetens och tid för att migrera befintliga system. Ett första steg är att beräkna kostnader och risker.

Därefter kan man börja titta på den tekniska biten, till exempel genom att göra en ”lift and shift” av befintliga databaser till en EC2 instans. Sedan kan man undersöka vilka tjänster som kan ersätta befintliga system, som RDS eller Aurora.

Slutligen kan man uppgradera sina applikationer och titta på möjligheter att använda ”Serverless” tjänster, som Lambda.

Det är viktigt att anpassa dessa steg efter storlek och komplexitet hos de befintliga systemen. Mindre, komplexa system kan lättare migreras, medan stora monoliter kan behöva brytas upp i mindre mikrotjänster med hjälp av IAS-tjänster.

Språk och verktyg som är vanliga att använda inom AWS

Inom AWS är vanliga språk och verktyg Java, .NET, och Python, vilket kan användas i AWS Lambda, en serverlös tjänst som tillåter att inline-kod exekveras.

För att bygga upp infrastruktur från kod kan man använda AWS egna tjänst CloudFormation eller verktyg som Terraform. Jamel-formatet används ofta för att beskriva och bygga upp infrastrukturen.

För att hantera övervakning kan man använda AWS CloudWatch och CloudTrail, men det finns även en mängd tredjepartsverktyg som kan användas för detta ändamål, såsom Prometheus, Datadog, Sumo Logic, och andra. Generellt sett är fokus inom AWS på infrastrukturkod, men det krävs även en förståelse för att testa och övervaka kommunikationen mellan olika servrar och resurser.

Vill du veta ”allt om Amazon Web Services”?

I avsnitt 44 av Consids podd Utveckla snackar jag, Magnus Sjöstrand, mer AWS med poddhosten Lily och Simon. Jag berättar om min egen väg från utvecklare till lösningsarkitekt, hur jag halkade in på just AWS och om ytterligare fördelar jag ser med molnet. Lyssna till avsnittet ”Allt om Amazon Web Services (AWS)”.

Vill du veta mer om molntjänster?

Kontakta oss här så hör vi av oss.

  Mer kunskap & insikter om molntjänster

  En vit yta med formen av en pil på
  4 min lästid
  blogg

  6 tips för förändringsledare i vardagen

  Ta del av 6 tips för förändringsledning att ta med sig i allt från vardagssituationer till komplexa IT-projekt. Lär dig om förändringsledning.

  Kategorier: Digital transformation, Kunskap
  post, brevväxling
  5 min lästid
  blogg

  Utmaningarna och digitaliseringen inom postväsendet

  Annemarie Gardshol, VD på PostNord, berättar om förändringarna inom postväsendet, brevväxlingens nedgång, white label checkouts och PostNords samhällsansvar och ekonomiska utmaningar.

  Kategorier: Kunskap
  Natur, Blad, Apelsin
  7 min lästid
  blogg

  Matappar som stoppar branscher

  Lisbeth Larsson, kommunikationschef på WWF, berättar om matappar som maktfaktor, digital aktivism, förändringarna under pandemin och om varför omställning inte är detsamma som att avstå.

  Kategorier: Kunskap
  Digitalisering i läkemedelsbranschen
  4 min lästid
  blogg

  Digitala robotar hos Läkemedelsverket

  När pandemin svepte in över världen och delar av samhället lamslogs, tvingades andra delar växla upp: Ett vaccin skulle tas fram i raketfart, tillgången på mediciner säkras, och biverkningar registreras. I centrum stod Läkemedelsverket, och på myndighetens IT-avdelning befann sig chefen Pelle Persson på första parkett när digitaliseringen plötsligt fick en superinjektion. Pelle berättar om medicintekniska produkter och robotar som revolutionerat biverkningsrapporteringen.

  Kategorier: Digital transformation, Kunskap
  Digitalisering i byggbranschen
  6 min lästid
  blogg

  Digitalisering i byggbranschen

  Med uppkopplade byggarbetsplatser, elektroniska ritningar, smarta sensorer, och artificiell intelligens berättar Lotta Wibeck, Digitalisation Project Lead på Skanska, om hennes arbete med att ruska om en av våra minst digitaliserade branscher, byggbranschen.

  Kategorier: Kunskap
  Facebooks Resa, algoritmernas funktion
  6 min lästid
  blogg

  ”Det finns inga filterbubblor”

  Med över ett decennium på företaget har Sverigechefen Sam Rihani varit med på merparten av Facebooks resa. Trots att han själv först var lite osäker på om plattformen ens skulle slå igenom är det idag ett av världens största företag. Sam berättar om utvecklingen från startup till global maktspelare, hackarkultur som framgångsfaktor, omvälvande beslut som fattas över en natt och den svåra balansgången mellan olaglig aktivitet och att strypa det fria ordet.

  Kategorier: Digital transformation, Kunskap
  Utvecklingen av Covid-19 vaccinet
  4 min lästid
  blogg

  I stormens öga

  Pfizer-Biontech var först i världen med att få fram ett vaccin mot Covid-19 godkänt för nödbruk. Malin Parkler, vd på Pfizer Sverige, berättar om resan dit, digitaliseringens och teknikens påverkan, samt hur vårddata och banbrytande forskning inte längre bedrivs bakom låsta dörrar.

  Kategorier: Kunskap
  Folkhemmet 4.0
  1 min lästid
  blogg

  Folkhemmet 4.0

  Folkhemmet 4.0 Hur påverkar digitala transformationen samhället? Hur ser framtidens arbetsplats ut & vad jobbar vi med i en mer digital värld?

  Kategorier: Digital arbetsplats, Digital transformation, Kunskap, Tillgänglighet

  Anpassa dina datapreferenser

  Vi använder data för att analysera trafik på vår webbplats och dela information om användningen till våra analyspartners. Du kan läsa mer och ändra dina val på vår sida om datahantering och cookies. Läs mer på vår sida om datahantering och cookies.

  Funktionella cookies känner igen dig på vår webbplats och kommer ihåg dina tidigare valda inställningar. Dessa kan inkludera det språk du föredrar, platsen du befinner dig på, lyssna på ljud eller titta på en video. En blandning av cookies från första och tredje part används.

  Marknadsföringscookies används för att samla in data om hur vår webbplats används, vilka sidor som besöks oftast eller om du får felmeddelanden på vissa webbsidor. Ibland behöver vi information om din ålder, kön och intresse. Vi delar ibland vissa begränsade aspekter av dessa data med tredje part i reklamsyfte, till exempel Google. Informationen kan omfatta användarens plats, sökhistorik, YouTube-historik och data från webbplatser som fungerar med Google, och den används för att tillhandahålla aggregerad och anonymiserade insikter om användarbeteende på flera enheter.

  Nödvändiga cookies är absolut nödvändiga för att webbplatsen ska fungera korrekt. Denna kategori innehåller endast cookies som garanterar grundläggande funktioner och säkerhetsfunktioner på webbplatsen. Dessa cookies lagrar ingen personlig information.

  Prestandacookies är cookies som används specifikt för att samla in data om hur vår webbplats används, vilka sidor som besöks oftast eller om du får felmeddelanden på vissa webbsidor. Dessa cookies övervakar endast webbplatsens prestanda när användaren interagerar med den. Ingen av denna information kan användas för att identifiera dig. Allt är aggregerat och därför anonymiserat.