Bli säker med en GDPR Cookies-analys

Ta reda på om ni lever upp till lagkraven

Analysera er webb

Går du i tankarna kring att uppdatera cookiebannern? Eller är det kanske dags att ta en titt på er integritets- och cookiepolicy? Famlar ni i GDPR-mörkret? Lugn. Vi hjälper er. Fyll i formuläret så återkommer vi med en analys och punktlista på de områden ni behöver förbättra.

Spelplanen för cookies har ritats om

Den 25 maj 2018 började GDPR gälla för att skydda europeiska personuppgifter. Den 16 juli 2020 kom Schrems II-domen vilken gör att tredjelandsöverföringar av persondata som huvudregel är otillåtna.

Användning av cookies-data

Enligt Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) måste alla verksamheter som hanterar personuppgifter följa dataskyddsförordningen (GDPR). Det innebär bland annat att ni som organisation måste följa de grundläggande principerna, se till att behandlingen har en rättslig grund och informera de registrerade om hur ni hanterar deras personuppgifter.

Vi får ofta frågor som berör cookies, GDPR, Schrems II och huruvida det är okej eller inte att överföra personuppgifter till länder utanför EU, så som exempelvis USA. Vi får också frågor kring vad som gäller lagring inom Europa, fast på servrar som tillhör amerikanska företag så som Google, Microsoft och Amazon. Vad som är rätt eller fel är inte alltid glasklart.

Spelplanen för hur cookies får hanteras har de senaste åren ritats om och vad som anses inskränka integriteten är för många ett frågetecken. Just nu är läget oklart kring överföring av personuppgifter utanför EU.

 

Viktiga åtgärder för att följa cookie-regler och lagar

Svaret på vad just ni behöver göra för att inte inskränka på den personliga integriteten och gå emot GDPR och Schrems II-domen är inte alltid självklart. Anledningen till det är på grund av att det beror på. Beror på vad då? Beroende på vilket analysverktyg ni använder, vilka kakor ni spårar, vilken typ av uppgifter ni lagrar, vart ni sparar dessa uppgifter med mera så behöver ni göra olika åtgärder.

Fortsätta använda Google Analytics?

Använder ni idag Google Analytics så kan det finnas skäl för en viss typ av åtgärder medan andra åtgärder är på sin plats om ni använder Adobe Analytics eller Matomo. Detsamma gäller om ni samlar in känsliga uppgifter så som genetiska uppgifter, hälsouppgifter eller politiska åsikter.

Det är därför viktigt att reda ut hur GDPR och Schrems II-domen påverkar just er webbstrategi. Vilka verktyg bör just ni använda? Låt oss reda ut era frågetecken med vår GDPR Cookies-analys.

 

Vad händer om man inte agerar?

IMY ansvarar för att se till att GDPR efterlevs. Detta gjordes tidigare av Post- och telestyrelsen (PTS) och reglerades av vad som kallades ”kaklagen”. Bryter man som organisation mot GDPR kan det leda till sanktioner.

Sanktionerna kan ha olika karaktär och de fyra primära befogenheterna som IMY har är varningar, reprimander, förelägganden/begränsningar/förbud samt administrativa sanktionsavgifter. Dessa kan du läsa mer på IMY:s hemsida. I stora drag brukar man prata om avgifter på 4 % av ett bolags globala omsättning, upp till 20 MEUR.

 

Följer ni lagen? Gör vår GDPR Cookie-analys

Vi hjälper er ta reda på vad som gäller för just er. Exempel på vad ni får i vår analys:

  • Uppfyller er cookiebanner kraven för GDPR?
  • Är er integritets- och cookiepolicy utformad på rätt sätt och tillräckligt lättillgänglig?
  • Dokumenteras och lagras samtycke korrekt?
  • Är webbplatsen funktionell utan cookies?
  • Antalet cookies kontra tredjepartcookies
  • Är det tillräckligt tillgängligt att återkalla samtycke?
  • Fullständigt åtgärdsförslag

Resultatet presenteras över ett möte som vi bokar in efter genomförd analys.

 

Pris för vår GDPR Cookie-analys

Kostnaden för vår genomgående GDPR Cookies-analys är 4,999 kr exkl. moms, vilket betalas mot faktura efter genomförd presentation av analysens resultat.

Beställ er analys idag

Vi återkommer för att boka in en presentation av analysen

    Lär dig mer om GDPR och Schrems II

    EU-flagga
    6 min lästid
    blogg

    GDPR – Vanliga frågor och svar

    Vanliga frågor och svar om Dataskyddsförordningen (GDPR). Vad behöver ni tänka på gällande GDPR? Få svar på dina frågor om GDPR här.

    Kategorier: GDPR, Kunskap, Säkerhet, Webb
    Mobiltelefon med ett hänglås som ligger på ett skrivbord intill hörlurar, penna, blomma och glasögon.
    4 min lästid
    blogg

    Glöm inte apparna när ni anpassar för GDPR

    2018 slopades Personuppgiftslagen och GDPR trädde i kraft. Men många missar att även apparna omfattas. Det behöver ni tänka på för er app.

    Kategorier: Apputveckling, GDPR, Kunskap, Säkerhet, Tillgänglighet
    Kvinna skrattar med en laptop i sitt knä sittandes i en soffa
    5 min lästid
    blogg

    10 åtgärder för marknadsförare när tredjepartscookies försvinner

    2023 slutar Google Chrome stödja tredjepartscookies. Safari, Firefox och Edge har redan blockerat tredjepartscookies av integritetsskäl. Läs hur det påverkar användare och annonsörer.

    Kategorier: Kunskap, Marknadsföring, Webb
    Arba Kokalari, Europaparlamentariker, Sveriges röst för de nya Internetlagarna (Digital Services Act)
    1 min lästid
    podd:
    Digitala influencer-podden

    Arba Kokalari – Europaparlamentariker – Digitala influencer-podden

    Podcast med Arba Kokalari, Europaparlamentariker, om de nya Internetlagarna (Digital Services Act). När och vad de gäller, hur de kommer påverka de svenska företagen och hur de inte ska bli nya GDPR. 

    Anpassa dina datapreferenser

    Vi använder data för att analysera trafik på vår webbplats och dela information om användningen till våra analyspartners. Du kan läsa mer och ändra dina val på vår sida om datahantering och cookies. Läs mer på vår sida om datahantering och cookies.

    Funktionella cookies känner igen dig på vår webbplats och kommer ihåg dina tidigare valda inställningar. Dessa kan inkludera det språk du föredrar, platsen du befinner dig på, lyssna på ljud eller titta på en video. En blandning av cookies från första och tredje part används.

    Prestandacookies är cookies som används specifikt för att samla in data om hur vår webbplats används, vilka sidor som besöks oftast eller om du får felmeddelanden på vissa webbsidor. Dessa cookies övervakar endast webbplatsens prestanda när användaren interagerar med den. Ingen av denna information kan användas för att identifiera dig. Allt är aggregerat och därför anonymiserat.

    Nödvändiga cookies är absolut nödvändiga för att webbplatsen ska fungera korrekt. Denna kategori innehåller endast cookies som garanterar grundläggande funktioner och säkerhetsfunktioner på webbplatsen. Dessa cookies lagrar ingen personlig information.

    Marknadsföringscookies används för att samla in data om hur vår webbplats används, vilka sidor som besöks oftast eller om du får felmeddelanden på vissa webbsidor. Ibland behöver vi information om din ålder, kön och intresse. Vi delar ibland vissa begränsade aspekter av dessa data med tredje part i reklamsyfte, till exempel Google. Informationen kan omfatta användarens plats, sökhistorik, YouTube-historik och data från webbplatser som fungerar med Google, och den används för att tillhandahålla aggregerad och anonymiserade insikter om användarbeteende på flera enheter.