Få kontroll över er data med en GDPR Riskanalys

Ta reda på om ni lever upp till lagkraven

Kontakta GDPR-expert

Går du i tankarna kring att uppdatera cookiebannern? Eller är det kanske dags att ta en titt på er integritets- och cookiepolicy? Famlar ni i GDPR-mörkret? Lugn. Vi hjälper er. Fyll i formuläret så återkommer vi med en analys och punktlista på de områden ni behöver förbättra.

Först kom GDPR – sedan kom Schrems II-domen

Europeiska personuppgifter har sedan den 25 maj 2018 mött helt nya säkerhetskrav i och med GDPR:s intåg.

Drygt två år senare, den 16 juli 2020, kom Schrems II-domen vilken slog fast att Privacy Shield-avtalet mellan EU och USA inte ger tillräckligt skydd vid överföringar av personuppgifter till just USA.

Den slog med andra ord fast att tredjelandsöverföringar av persondata som huvudregel är otillåtna.

 

Har ni koll på datan?

Enligt Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) måste alla organisationer som hanterar personuppgifter följa GDPR (Dataskyddsförordningen). Det innebär bland annat att din organisation måste följa de grundläggande principerna, informera registrerade om hur deras personuppgifter behandlas och se till att behandlingen har en rättslig grund.

Vi får ofta frågor om vad som är okej och inte – vilka krav som ställs och åtgärder som krävs för olika system och applikationer. Vad som är rätt eller fel är inte alltid glasklart och det skiljer sig oftast från fall till fall.

Hög tid att få koll på datan

En sak är i alla fall säker – mycket har förändrats senaste tiden när det kommer till hantering av personuppgifter. I och med att både GDPR och Schrems II-domen är relativt nya så händer det fortsatt mycket på området.

IT-juridik är minst sagt ett område i ständig förändring. Har man därför inte koll på sin data än så är det på tiden att få det. För att slippa eventuella negativa konsekvenser.

 

Vad händer om man inte agerar?

Om man inte agerar och följer rådande lagar kan det leda till sanktioner. Det är IMY som ansvarar för att se till att GDPR efterlevs och således de som har befogenhet att sanktionera organisationer och bolag.

Sanktioner på upp till 200 MSEK

Det finns i huvudsak fyra primära typer av sanktioner som IMY befogar över. Dessa är varningar, reprimander, förelägganden/begränsningar/förbud samt administrativa sanktionsavgifter. Du kan läsa mer om dessa på IMY:s hemsida. Generellt handlar det om avgifter på 4 % av ett bolags globala omsättning, dock maximalt 20 MEUR (cirka 200 MSEK).

 

Följer ni lagen? Ta reda på det med en GDPR Riskanalys

Vi hjälper er ta reda på vad som gäller för just er och era system. Några exempel på vad en riskanalys kan innehålla:

  • Analys av tredjelandsöverföring: TIA-processen
  • Kartläggning av vilka data som behandlas i era system
  • Kartläggning av externa integrationer
  • Behörigheter & åtkomster till systemet
  • RSA – Risk- & sårbarhetsanalys (utifrån MSB:s riktlinjer)
  • Informationsklassning (utifrån KLASSA:s riktlinjer)
  • Med mera, beroende på verksamhet och önskemål
  • Åtgärdsförslag

 

Kontakta oss så berättar vi mer

Är du osäker på huruvida ni lever upp till GDPR-kraven och önskar göra en RSA, informationsklassning, kartläggning av data eller liknande? Hör av dig via formuläret nedan så berättar vi hur en GDPR Riskanalys kan hjälpa just er.

Kontakta oss så berättar vi mer

Skicka ett meddelande så återkommer vi så snart vi kan

    Lär dig mer om GDPR och Schrems II

    bilprovningen
    Pressmeddelande, Sverige

    Bilprovningen väljer Consid som digitaliseringspartner

    2022-05-24

    När Bilprovningen nu söker en partner för att intensifiera arbetet med att digitalisera kundresan föll valet på Consid. Målsättningen är att fortsatt vara kundernas förstahandsval på fordonsbesiktningsmarknaden.

    Norge, Pressmeddelande, Sverige

    Ny chef för Consid i Gävle

    2022-05-20

    It- och kommunikationsföretaget Consid expanderar kraftigt i Gävle. De närmaste två åren förväntas satsningen ge ett 40-tal nya arbetstillfällen. Skutskärbon Therese Murdock är Consids nye kontorsansvarige i Gävle och den som ska leda satsningen.

    Oslo
    Norge, Pressmeddelande, Sverige

    Rekordstart för Consid i Norge

    2022-05-18

    Etableringen av Consid i Norge har fått en rekordstart. På några få månader har företaget anställt ett 20-tal personer, skaffat nytt kontor och ingått avtal med ett 15-tal kunder.

    Isac Gunnarsson, studentambassadör i Karlstad, Diana Kalafs, rekryterare HR i Karlstad
    Pressmeddelande

    Consid Karlstad först att anställa studentambassadör

    2022-05-18

    It-konsultbolaget Consid växer i rekordfart. För att locka unga talanger till bolaget anställer Karlstadkontoret nu en studentambassadör.

    SVD Affärsbragd
    Pressmeddelande, Sverige

    Consid finalist i SvD Affärsbragd

    2022-05-16

    Consids grundare, Peter Hellgren och Henrik Sandell, fick flest röster när läsarna fick säga sitt i SvD Affärsbragd. Nu tar en jury vid och den 23 maj meddelas vem som vunnit den prestigefyllda utnämningen.

    Platsvarumärket Halmstad - Människor i Halmstad på uteservering
    Pressmeddelande, Sverige

    Nytt platsvarumärke breddar bilden av Halmstad

    2022-05-04

    Mer än sandstränder och Per Gessle – med sitt nya platsvarumärke breddar Halmstads kommun bilden av staden och positionerar sig på nytt.

    Consid till Norge
    Pressmeddelande, Sverige

    Nytt rekordresultat för Consid

    2022-04-28

    Consid fortsätter att växa i rekordfart. Under första kvartalet 2022 ökade omsättningen med nära 35 procent, till 514 Msek. Under samma period anställde Consid 140 konsulter, mer än dubbelst så många som under samma period 2021. 

    NKPG City
    Pressmeddelande, Sverige

    Norrköpings nya utseende klart

    2022-04-27

    Nu presenteras Citys nya utseende: NKPG City.

    Pressmeddelande, Sverige

    Region Kalmar bäst på E-sport

    2022-04-25

     "Kama Ocket" aka Region Kalmar har Sveriges bästa E-sportare.

    Ett äldre par som promenerar in i en skogsdunge på en stig
    Hässleholm, Pressmeddelande, Sverige

    Consid i reklamfinal

    2022-04-21

    Consids kund Malmberg är i final i reklamtävlingen Guldäpplet.

    Pressmeddelande, Sverige

    Peter Hellgren intervjuad i PotentialPodden

    2022-04-16

    Consids vd, Peter Hellgren, intervjuas i PotentiaPodden om livet, ledarskapet och digitaliseringen.

    Inrego
    Pressmeddelande, Sverige

    Consid i nytt hållbart partnerskap

    2022-04-14

    Consid ingår partnerskap med den marknadsledande återanvändningsaktören Inrego.

    Ladda fler

    Anpassa dina datapreferenser

    Vi använder data för att analysera trafik på vår webbplats och dela information om användningen till våra analyspartners. Du kan läsa mer och ändra dina val på vår sida om datahantering och cookies. Läs mer på vår sida om datahantering och cookies.

    Funktionella cookies känner igen dig på vår webbplats och kommer ihåg dina tidigare valda inställningar. Dessa kan inkludera det språk du föredrar, platsen du befinner dig på, lyssna på ljud eller titta på en video. En blandning av cookies från första och tredje part används.

    Marknadsföringscookies används för att samla in data om hur vår webbplats används, vilka sidor som besöks oftast eller om du får felmeddelanden på vissa webbsidor. Ibland behöver vi information om din ålder, kön och intresse. Vi delar ibland vissa begränsade aspekter av dessa data med tredje part i reklamsyfte, till exempel Google. Informationen kan omfatta användarens plats, sökhistorik, YouTube-historik och data från webbplatser som fungerar med Google, och den används för att tillhandahålla aggregerad och anonymiserade insikter om användarbeteende på flera enheter.

    Nödvändiga cookies är absolut nödvändiga för att webbplatsen ska fungera korrekt. Denna kategori innehåller endast cookies som garanterar grundläggande funktioner och säkerhetsfunktioner på webbplatsen. Dessa cookies lagrar ingen personlig information.

    Prestandacookies är cookies som används specifikt för att samla in data om hur vår webbplats används, vilka sidor som besöks oftast eller om du får felmeddelanden på vissa webbsidor. Dessa cookies övervakar endast webbplatsens prestanda när användaren interagerar med den. Ingen av denna information kan användas för att identifiera dig. Allt är aggregerat och därför anonymiserat.