Få kontroll över er data med en GDPR Riskanalys

Ta reda på om ni lever upp till lagkraven

Kontakta GDPR-expert

Går du i tankarna kring att uppdatera cookiebannern? Eller är det kanske dags att ta en titt på er integritets- och cookiepolicy? Famlar ni i GDPR-mörkret? Lugn. Vi hjälper er. Fyll i formuläret så återkommer vi med en analys och punktlista på de områden ni behöver förbättra.

Först kom GDPR – sedan kom Schrems II-domen

Europeiska personuppgifter har sedan den 25 maj 2018 mött helt nya säkerhetskrav i och med GDPR:s intåg.

Drygt två år senare, den 16 juli 2020, kom Schrems II-domen vilken slog fast att Privacy Shield-avtalet mellan EU och USA inte ger tillräckligt skydd vid överföringar av personuppgifter till just USA.

Den slog med andra ord fast att tredjelandsöverföringar av persondata som huvudregel är otillåtna.

 

Har ni koll på datan?

Enligt Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) måste alla organisationer som hanterar personuppgifter följa GDPR (Dataskyddsförordningen). Det innebär bland annat att din organisation måste följa de grundläggande principerna, informera registrerade om hur deras personuppgifter behandlas och se till att behandlingen har en rättslig grund.

Vi får ofta frågor om vad som är okej och inte – vilka krav som ställs och åtgärder som krävs för olika system och applikationer. Vad som är rätt eller fel är inte alltid glasklart och det skiljer sig oftast från fall till fall.

Hög tid att få koll på datan

En sak är i alla fall säker – mycket har förändrats senaste tiden när det kommer till hantering av personuppgifter. I och med att både GDPR och Schrems II-domen är relativt nya så händer det fortsatt mycket på området.

IT-juridik är minst sagt ett område i ständig förändring. Har man därför inte koll på sin data än så är det på tiden att få det. För att slippa eventuella negativa konsekvenser.

 

Vad händer om man inte agerar?

Om man inte agerar och följer rådande lagar kan det leda till sanktioner. Det är IMY som ansvarar för att se till att GDPR efterlevs och således de som har befogenhet att sanktionera organisationer och bolag.

Sanktioner på upp till 200 MSEK

Det finns i huvudsak fyra primära typer av sanktioner som IMY befogar över. Dessa är varningar, reprimander, förelägganden/begränsningar/förbud samt administrativa sanktionsavgifter. Du kan läsa mer om dessa på IMY:s hemsida. Generellt handlar det om avgifter på 4 % av ett bolags globala omsättning, dock maximalt 20 MEUR (cirka 200 MSEK).

 

Följer ni lagen? Ta reda på det med en GDPR Riskanalys

Vi hjälper er ta reda på vad som gäller för just er och era system. Några exempel på vad en riskanalys kan innehålla:

  • Analys av tredjelandsöverföring: TIA-processen
  • Kartläggning av vilka data som behandlas i era system
  • Kartläggning av externa integrationer
  • Behörigheter & åtkomster till systemet
  • RSA – Risk- & sårbarhetsanalys (utifrån MSB:s riktlinjer)
  • Informationsklassning (utifrån KLASSA:s riktlinjer)
  • Med mera, beroende på verksamhet och önskemål
  • Åtgärdsförslag

 

Kontakta oss så berättar vi mer

Är du osäker på huruvida ni lever upp till GDPR-kraven och önskar göra en RSA, informationsklassning, kartläggning av data eller liknande? Hör av dig via formuläret nedan så berättar vi hur en GDPR Riskanalys kan hjälpa just er.

Kontakta oss så berättar vi mer

Skicka ett meddelande så återkommer vi så snart vi kan

    Lär dig mer om GDPR och Schrems II

    Emma Fahlstedt
    Pressmeddelande, Sverige

    Södermanlands Nyheter uppmärksammar Consids topprekrytering

    15 timmar sedan

    Södermanlands Nyheter uppmärksammar Consids topprekrytering av Emma Fahlstedt i ett reportage idag. Hon brinner för kommunikation och digitalisering.

    Elitfönsters nya kundwebb, mobil och laptop
    Pressmeddelande, Sverige

    Marknadsledande Elitfönster sjösätter ny webb

    1 dag sedan

    Sveriges ledande fönstertillverkare, Elitfönster, lanserar nu en ny webbplats. Målsättningen är att förbättra kundupplevelsen och att göra det lättare att köpa fönster.

    Consid ballonger
    Pressmeddelande, Sverige

    Consid störst i Sverige på offentlig upphandling

    2023-01-26

    It- och kommunikationsföretaget Consid vinner flest offentliga upphandlingar av it-tjänster i Sverige. Drygt 400 it-företag tilldelas kontrakt eller ramavtal årligen och enligt Upphandlingsmyndigheten har Consid tagit hem flest upphandlingar. För 2021 handlade det om 28 stycken.

    Jonas Ydkvist, ny vd Paradigm
    Pressmeddelande, Sverige

    Varumärkesveteranen Jonas Ydkvist ny vd för Paradigm

    2023-01-23

    I slutet av januari återvänder ett välkänt ansikte till Paradigm när den prisbelönta varumärkesbyrån topprekryterar Jonas Ydkvist som ny vd. Jonas Ydkvist representerar en stark vision och har ett brinnande engagemang för att sätta både varumärkesfrågan och Paradigm ännu tydligare på kartan. I ett samtal berättar han om hur ett starkt varumärke påverkar försäljning, lönsamhet och lojalitet.

    HallandsHamnar
    Pressmeddelande, Varberg

    Consid vinner ramavtal med HallandsHamnar

    2023-01-20

    HallandsHamnar storsatsar på hållbarhet och anlitar samtidigt Consid, Sveriges ledande it- och kommunikationsbolag, att ansvara för företagets kommunikationsarbete. Avtalet löper över fyra år där Consid kommer att bistå med att öka kännedomen om HallandsHamnars verksamhet i både Varberg och Halmstad.

    Mjölby kommun
    Pressmeddelande

    Positiva reaktioner på Mjölby kommuns nya webb

    2023-01-19

    Mjölby kommun har sjösatt sin nya webb, mjolby.se. Ambitionen är att besökarna snabbt ska kunna hitta information och utföra sina ärenden.

    Web Service award
    Pressmeddelande

    Considkunder bland finalisterna i prestigefulla Web Service Award

    2023-01-18

    Bland årets finalister i utmärkelsen Web Service Award återfinns två av it- och kommunikationsbolageet Consids kunder. Det handlar om SBAB och Huge Bostäder.

    Emma Fahlstedt
    Pressmeddelande

    Consid topprekryterar från Gullers grupp

    2023-01-13

    It- och kommunikationsföretaget Consid topprekryterar ny konsultchef från Gullers grupp. Emma Fahlstedt, som idag är verksam som seniorkonsult och rådgivare, börjar tjänsten som konsultchef och affärsutvecklare på Consid i början av januari.

    Consid i media, Pressmeddelande

    Debatt: Ett hållbart företagande är räddningen ur krisen

    2023-01-12

    Peter Hellgren, vd på Consid, och Nathalie Besèr, hållbarhetschef på Consid, debatterar om om vikten av att arbeta mer med hållbarhet inom företag. Ett klimatsmartföretagande är inte bara mer lönsamt, utan även räddningen ur en ekonomisk kris.

    Paradigm
    Pressmeddelande

    Paradigm kan bli Årets Byrå

    2023-01-10

    Varumärkesbyrån Paradigm har nominerats till den prestigefyllda utmärkelsen ”Årets Byrå”. Det är sjunde året i rad som Consids systerbolag finns bland de utvalda byråerna. Den 8 februari avgörs tävlingen på Cirkus i Stockholm.

    Borås Tidning
    Consid i media, Pressmeddelande

    Debattartikel: Framtidens samhälle byggs just nu, men var finns kvinnorna?

    2023-01-09

    Peter Hellgren, vd på Consid, och Anna Edstedt, nationellt ansvarig för jämställdhetsplattformen Q by Consid, debatterar i Borås Tidning om vikten av att få fler kvinnor till it-branschen. Digitaliseringens utveckling håller på att fundamentalt förändra samhället - en utveckling som måste bygga på inkludering och jämställdhet.

    Resumé Martin: AI för marknadsförare
    Consid i media, Pressmeddelande

    Consids Martin Edenström i Resumé: ”Ge kunden vad den vill ha innan kunden själv vet om det”

    2023-01-04

    Martin Edenström skriver i Resumé om hur AI kommer utmana den klassiska marknadsföringen i strävan att ge kunden vad den vill ha - innan kunden själv vet om det.

    Ladda fler