"Hjälp mitt barn spelar"

I september 2019 bjöd Consid Helsingborg in föräldrar och deras barn för en förmiddag i programmeringens tecken. Föräldrarna fick lära sig mer om hur man hanterar ett barn som vill tillbringa timtal framför datorn och barnen fick givetvis lära sig att programmera.

Ett 20-tal nyfikna barn och föräldrar stod beredda när klockan slog 9.00 och det hade blivit dags att kicka igång “Hjälp mitt barn spelar”, ett initiativ inom ramarna för Consid Youth Education.

Dagen började klockan 9.00 med en gemensam frukost följt av en presentation av dagens föreläsare och prorgrammeringsutbildare. Barnen fick snart kila upp en trappa för att introduceras till programmering. Att lära sig programmera sitt eget spel i det barnvänliga programmeringsprogrammet Scratch stod på agendan och många nyfikna öron spetsades när det var dags att dra igång.

En trappa ner fick barnens föräldrar lyssna till Max Horttanainen, ordförande i e-sportsförbundet och grundare av Rainy Lab, som berättade om e-sportens påverkan på barnen och hur föräldrarna kan sätta sig in i barnens spelande för att få en större förståelse kring vad som sker i den digitala världen.

Det går fort när man har roligt och plötsligt hade ett par timmar sprungit förbi och det var dags att fylla på energidepåerna med mellanmål. Under fikapausen tjattrades det flitigt och barnen berättade inspirerat om deras projekt som höll på att formas.

Mellanmål i all ära men programmering stod högre i kurs denna dag och snart var borden tomma så när som på några smulor. Enhörningen skulle färgläggas. Funktionerna skulle testas och spelet skulle formas. Det var minst sagt fullt fokus under andra halvan av programmeringsutbildningen.

Föräldrarna var inte sämre när de under den andra delen introducerades till en workshop som handlade om att sätta sig in i spelets värld. Många förslag, tips och idéer presenterades och flera av föräldrarna uttryckte tacksamhet över att kunna dela sina funderingar med vuxna i samma situation.

Klockan börjar närma sig lunchtid och det är dags för barnen att presentera sina projekt. Det går riktigt att ta på stämningen i rummet när barnen stolt visar upp och tävlar mot sina föräldrar. Varje barn får med sig ett diplom och sitt projekt i nedladdat format för att kunna fortsätta sina stordåd hemifrån.

Om vi tyckte att dagen blev lyckad? Vi låter följande citat tala för sig själv.

“Jag ska lära alla min kompisar att programmera”

– Minou, 11 år.