Möt Albin Willman

IT-konsult i Göteborg

Möt Albin Willman, vår fullstack-utvecklare i Göteborg, som svarar på 6 snabba frågor!

6 snabba frågor med vår IT-konsult Albin Willman

 

Hur har din yrkesmässiga resa sett ut till där du är i dag?

– Min yrkesmässiga resa började när jag, via mina ex-jobbshandledares nätverk, trillade in på den skånska start-up scenen. Jag började som första utvecklare på ett litet bolag som sysslade med patientrekrytering och datainsamling kring kliniska studier. Där var jag från “git init” till produktionssatt plattform som genererade faktiska intäkter. Sen var det dags att vända hem till Göteborg och bli konsult för att få lite fler intryck. Jag arbetade några år med inkasso web, e-handel och CMS-verktyg innan jag hamnade på Consid. Hos Consid halkade jag tillbaka till den kliniska datan där jag startade min bana – om än nu mer på den akademiska sidan av myntet. Jag kom in på SCAPIS – ett projekt sponsrat av Hjärt- och Lungfonden för att främja grundforskning kring hjärt- och lungsjukdomar. Där Consids uppdrag är att bygga en databas, samt verktyg för att kunna göra utdrag till forskare.

Vilka utmaningar har du stött på under arbetet med SCAPIS?

– SCAPIS satte till en början ett av mina egna tips på prov. Vi kodar främst i Java och när jag började i projektet hade jag knappt läst en rad Java-kod på 10 år – så jag har fått lära mig massa, för mig, ny teknik. Jag lyftes främst in i projektet på grund av min bakgrund inom klinisk data – och tanken var att fungera som en länk mellan utvecklingsteamet och den akademiska sidan som agerar beställare. En sak som har varit påtaglig är kulturskillnaden mellan akademisk forskning och agil mjukvaruutveckling. Inom akademin drivs ens karriär och möjligheter av de publikationer man åstadkommer. En publikation är fullkomligt statiskt, så tillsvida att när den väl är klar kan man aldrig ändra något och det man skrivit kommer vara en del av ens CV resten av yrkeslivet. Detta skiljer sig markant från kod – där man kan rätta buggar eller ändra sig relativt snabbt och enkelt. Innan vi satte fingret på denna kulturkrock fanns det en hel del utmaningar kring vad som krävdes för att något skulle kunna räknas som redo att publicera.

Hur ser en vanlig dag ut på Consid för dig?

– Jag jobbar till 95% remote och med små barn är mina dagar inte helt och hållet sammanhängande. En standarddag startar med ett första pass på en och en halv timme innan någon annan i teamet är i gång, perfekt tid för att beta av lite mail-pull-requests och koda ostört. Sedan är det paus för att lämna barn på förskolan innan det är dags för diverse morgonmöten, stand-up med teamet och generella avstämningar. Efter det är det arbete på egen kammare igen med kodning – eller arbete med mer grundläggande feature co-op programmering där vi tillsammans i teamet bygger för att alla utvecklare ska ha koll på grunderna. Insprängt i det är lite micro-estimat, bollande kring estimat med vår PO och en och annan diskussion med vår arkitekt.

Vad är det bästa med Consid?

– Tilliten, jag känner att Consid litar på det jag gör och jag i min tur litar på att Consid finns där för att stötta upp när behov uppstår.

Har du några tips till andra fullstack-utvecklare som gjort skillnad i ditt arbete?

– Det främsta jag vill tipsa om är att kommunikation är viktigt om man vill att det man bygger skall göra någon nytta. Tänk på att det kan vara väldigt svårt att beskriva problem, särskilt i skrift och om personen man beskriver problemen för har helt andra färdigheter och erfarenheter än en själv. Jag försöker alltid utmana mig själv att hitta var jag kan ha missförstått en beställning efter att jag läst den. Det är i längden, enligt min erfarenhet och jag har testat båda, mycket billigare att ställa en eller ett par kontrollfrågor som du tror dig ha svaren på än att bygga fel sak. Utöver det – gift dig inte med ett språk eller en specifik stack, det är roligare att testa nytt och programmering är programmering i slutändan.

Om du fick framtidsspana – hur tror du att IT-branschen kommer att se ut om 10 år?

– Jag har varit i branschen i tio år och även om mycket är bättre, är väldigt mycket sig likt. Verktyg och metoder som dyker upp underlättar kontinuerligt – men de största förändringarna kring arbetssätt har kommit de senaste två åren när coronapandemin tvingat fram flexibilitet i högre utsträckning. Så jag tror att grunddynamiken kommer vara densamma om 10 år, även om produkterna som vi bygger kommer vara mycket häftigare och verktygen för att bygga dem kommer göra det mycket effektivare. Saker som intelligentare IDEr med AI-driven code-completion ser jag ligger i tangentens riktning.

"Kommunikation är viktigt om man vill att det man bygger skall göra någon nytta"

- Albin Willman

Lär känna fler kollegor!

Soffgrupp i förgrunden med kontorsutrymme i bakgrunden på Consids kontor i Borås.
3 min lästid
Reportage

Det här är Borås

Vad händer på Consid i Borås där kreativitet, it och strategi jobbar hand i hand? Om detta berättar kontorschefen Magnus Arvidsson och vd för Consid i Borås, Magnus Edvardsson!

Anna Kapnoula, .net-utvecklare, backend-utvecklare, scrum master, It-konult på Consid i Lund.
Personporträtt

6 snabba frågor med Anna Kapnoula

Möt Anna Kapnoula, vår backend-utvecklare och Scrum Master inom .Net-utveckling, som svarar på 6 snabba frågor om sitt jobb på Consid i Lund.

Leif Stavgren
3 min lästid
Personporträtt

Möt Leif Stavgren på Consid i Karlstad

Vi hör med Leif om han kan berätta mer om sin roll på Consid och kontoret i Karlstad och så passar vi på att höra hans spaningar inför framtiden inom IT. 

Jonas Nykvist, kontorschef för Consid i Lund
Personporträtt

Jonas Nykvist, kontorschef i Lund

Jonas Nykvist är vår energifyllda kontorschef i Lund som är född och uppvuxen inom IT-branschen. Men det var ledarskapet som tillslut fångade hans hjärta. Lär känna Jonas, hans nycklar för att bygga de bästa teamen och målen med Consids nyetablering i Lund!

Ladda fler