"Att vara envis, entusiastisk och målmedveten kommer man långt på"

Christian Lüddeckens är träningsfantasten som älskar att inspirera och pusha folk framåt i såväl träning som på arbetsplatsen. När han inte är ute och cyklar, springer eller simmar är han med stor sannolikhet i full gång att sätta ännu en till synes överambitiös idé i rullning på Ljungbykontoret. Möt Christian Lüddeckens, kontorschef för Consid Ljungby.

Målmedveten och entusiastisk är två ord som Christian beskriver sig själv med. Jag är inte sen att hålla med då både entusiasmen och energin stiger med både ett och två snäpp när han kliver in i rummet. Avslappnad och med ett leende på läpparna börjar han berätta om sig själv och sin nya roll som kontorschef för Consid Ljungby.

– Jag en pådrivande entusiast med målsättningar högre än de flesta. En av de saker jag älskar i såväl jobbet som träning är att få med mig folk på mina galna idéer. Det blir så mycket roligare att göra saker tillsammans och då måste jag se till att personerna runtomkring mig inspireras till att uppnå målsättningar, precis som jag.

Att vara det som många andra kallar en obotlig optimist beskriver Christian bra. I sann Gunde-anda utgår Christian från att ingenting är omöjligt vilket betyder att alla bra idéer är värda att satsa på för att han stenhårt tror att de kommer att lyckas. Med stor sannolikhet är det den här inställningen som fört Christian ut på många spännande äventyr och då inte minst resan från Adera, till Sector5 och vidare till dagens roll som kontorschef och vd på Consid S5 i Ljungby.

– Jag var ansvarig för webbdelen i ett större bolag som under sent 1990-tal började växa kraftigt. Det var mitt under pågående IT-bubbla och jag märkte hur vi satt stilla i båten när det stormade på havet. Då tog vi beslutet att köpa loss oss och den 1 maj 2002 startade vi igång Sector5.

Under följande år verkade Christian tillsammans med sina kollegor på Sector5 där de allt mer började känna att de var sårbara med deras blott 13 anställda. I samma veva började ett framstående bolag, som Christian jobbade som underkonsult på, visa intresse att förvärva Sector5. Ytterligare ett bolag öppnade upp för en sammanslagning och Sector5 såg det som ett möjligt alternativ för att kunna växa sig starkare och uppnå kritisk massa, som de vid den tidpunkten ansåg var 20 anställda.

– Det landade aldrig riktigt med något av de andra bolagen. I och med att vi inte letade efter en köpare, utan de letade upp oss var vi extra noga med att allt skulle kännas 110% bra och när inte alla bitar föll på plats kändes det inte längre som en aktuell lösning. När vi sedan, genom ett projekt, fick kontakt med Consid kände vi att det klickade direkt.

Med smålandsrötter, nytänkande idéer, familjär kultur och spetskompetens som gemensamma faktorer blev sammanslagningen med Consid den perfect match Sector5 saknat i tidigare säljdialoger. Dessutom var deras expertkunskap inom webb, med fokus på B2B, större organisationer och myndigheter ett hål som Consid sökt att fylla – bättre kunde det inte bli.

”Att vara envis och målmedveten kommer man långt på”
Att motivera personer i hans omgivning är något som Christian gång på gång återkommer till är en nyckel till att ha roligt på vägen. Det gäller både jobbmässigt och på fritiden. Så fort det finns tillfälle är Christian ute på långa löp- och cykelturer tillsammans med kompisar. Det är ”som vanligt” löpträning på lördag kväll, cykeltur på söndagen och löpbanepass på måndagen. Behöver jag ens nämna att våtdräkten är medpackad i bilen? Om min standard ens var i närheten av Christians ”som vanligt” vore jag mer än nöjd tänker jag för mig själv under intervjuns gång…

– Jag har inte en optimal genetisk sammansättning som gör att jag kan prestera några elitresultat men jag är extremt envis och målmedveten och det kommer man rätt långt på. Träningen fungerar för mig som en må bra-faktor. Det är ett sätt att stressa ner och släppa allt runtomkring men jag ser till att folk kommer och tränar med mig. Det blir så mycket roligare då och jag får möjlighet att pusha de runtomkring mig till att nå bättre resultat, vilket också gör att jag själv drivs av att komma längre. Det är inte loppen eller tävlingarna som driver mig. Det är resan dit som jag vill lyckas med.

Du pratar om att resan dit är roligare än själva målet. Känns det som att du har nått målet nu när du blir vd för Consid Ljungby och att resan därmed är till ända?

– Nej, absolut inte. Även om jag rent formellt sett inte varit vd för Ljungbykontoret har jag varit med i de processer och beslut som tagits under resan så det blir ingen större skillnad egentligen. Dessutom verkade jag som vd för Sector5 under tio år, vilket också bidrar till att jag känner mig trygg i den nya rollen. Om vi ska fortsätta prata i resetermer ser jag det som att en ny resa börjar nu där jag ser fram emot att ta ny sats. Vi har i det här läget möjlighet att vrida och vända för att se till att vi inte fastnar i gamla hjulspår och den expansionsresa som vi just nu befinner oss på är en resa i sig och jag ser fram emot att hitta nya vägar att gå för att fortsätta på den väg vi börjat på.

Jag har under intervjuns gång förstått att Christian gillar att sätta galna idéer i rullning, vilket ligger väl i linje med Consids ”det finns ingen box-anda”. Det är också vår Consid-anda som Christian lyfter fram som den stora anledningen till att han vill vara en del av bolaget.

– Consid är ett bolag med möjligheter. Det är en öppen kultur där bra idéer kan – och ges möjlighet att förverkligas. Av de ställen jag jobbat på är det inget som har lyckats behålla en entreprenörsanda i växttider. Det är något som Consid lyckas väl med och det är en stor anledning till att jag vill vara en del av företaget.

”Sikta högt och jobba hårt”
Det börjar bli dags att runda av intervjun men i och med att jag sitter med en motiverare av rang passar jag på att fråga om Christian har något sista tips han vill skicka med.

– Sikta högt och jobba hårt för att uppnå målet. Sitt inte och grubbla eller fundera på vad som skulle kunna ha hänt om du hade gjort si eller så. Gör i stället. Det är så jag har gjort och det har i alla fall funkat för mig.