"Det känns helt sjukt kul!"

Möt Christian Rydström, kontorsansvarig för Consid Helsingborg.

Han är den musikälskande östgöten som via Stockholm hamnat i Skåne och de senaste åren verkat som regionansvarig för Consids försäljning i de sydligaste delarna av Sverige vid vårt Malmökontor. Hans aktuella utmaning består i att driva upp Consids senaste kontor. Möt Christian Rydström, kontorschef för nya Consid i Helsingborg.

Det är en solig dag i Helsingborg. Jag möter upp Christian på det anrika cafét Fahlmans, där han just signerat anställningsavtal med en av våra första Helsingborgskollegor. Solskenet har helt uppenbart smittat av sig på honom – det är påtagligt hur glad han är över det faktum att vi nu etablerar oss i staden.

– Det känns helt sjukt kul!

Mellan kaffeklunkarna berättar han med ett leende om sig själv som ”en östgöte i förskingringen”. Man märker väl på hans dialekt, som vittnar om uppväxten i Åtvidaberg, att han inte är ursprungsskåning. Sedan han flyttade från Östergötland har han hunnit med 17 år i Stockholm innan han och familjen landade i Helsingborg – en perfekt kompromiss mellan hans önskan att komma från storstan och hans frus längtan till havet som kommer naturligt med hennes västkustursprung. När deras två barn var 9 månader respektive tre år tog de beslutet om att flytta till Skåne – utan någon som helst anknytning till staden, utan nya jobb, och utan att känna någon där.

– Vi kände att det måste finnas något annat i livet än att bara hänga i en förort till Stockholm, även om vi båda älskar staden. Det händer något med en när man får barn, och innerst inne är vi småstadsmänniskor, så det blev trots allt ett naturligt steg för oss att hamna i just Helsingborg. Och väl på plats löste sig allt. Tre veckor efter att vi flyttade hade jag fått jobb, och samma vecka fick sen även min fru Charlotta jobb. Ytterligare någon vecka senare köpte vi hus och fick dagisplats åt barnen. Allt bara löste sig.

Christian berättar hur han själv alltid haft en syn på sig att bli någon form av tekniker. Därav var det inte för intet han hamnade på den fyraåriga tekniska linjen på gymnasiet och strax därefter började jobba som supporttekniker på ett it-bolag i Stockholm.

– Jag satt i en garderob och lärde mig Visual Basic 4 på kvällarna, med Visual Basics gula dummies-bok i högsta hugg.

När han hade haft rollen som supporttekniker under en period, och när det på företaget kom på tal att man skulle specialisera sig på ett område, upplevde han att kanske inte ända ut i fingerspetsarna var den där teknikern som han alltid hade sett sig som, trots allt.

– Jag fick möjligheten att börja på säljavdelningen istället, och sedan dess är det sälj- och marknadsrelaterade jobb i anslutning till teknikintensiva företag och tjänster som är mitt fokus. Tekniken finns kvar, men jag är mer av en generalist med fokus på sälj och marknad idag.

Efter att ha haft ett antal roller på några olika bolag startade Christian eget med två kompanjoner i Stockholm. Det var när det skar sig internt som han och familjen beslutade sig för att flytta till Helsingborg, där han till en början jobbade för en av Consids branschkollegor. Men redan från början hade han ett vakande öga på oss.

– Jag var i kontakt med Consid ganska tidigt, men då var man ute efter en mer junior säljprofil, så jag föll bort i urvalet. När man sedan kontaktade mig igen så hände det lite för mycket roligt hos min dåvarande arbetsgivare, så jag backade ur den nya kontakten. Men så, i samband med att Consid gick ut med en rekryteringskampanj några år senare, kände jag att det var dags att ta upp tråden igen. Och så körde vi.

Till en början anställdes Christian som Key Account Manager för en av våra större kunder i regionen, men ganska snart blev det läge för Malmö att lägga i en ytterligare växel. Han blev då ansvarig för framdriften för försäljningen regionalt.

Vardagen, snabbheten och entreprenörsdrivet

Det är tydligt att Christians personlighet och värderingar går hand i hand med Consids värdegrund. Han beskriver hur våra värdeord – entreprenörskap, engagemang och effekt – är extremt påtagliga i den dagliga verksamheten och i hur vi jobbar och drivs.

– Vi är en väldigt snabb och lättrörlig organisation som har snabbt att fatta beslut och där man tar ansvar för de beslut som fattas. Att leva i den vardagen, snabbheten och entreprenörsdrivet, där alla som vill får ta plats och göra sin röst hörd, det är det jag attraheras av hos Consid. Att man även lägger väldigt stor vikt vid CSR-arbete känns väldigt viktigt för mig hos en arbetsgivare. Initiativ som Q Rendezvous och Q Mentoria där Consid aktivt verkar för en könsutjämning inom IT-branschen gör också att man är stolt när man går till jobbet på dagarna. I så många andra organisationer är det bara floskler, men här upplever jag det på riktigt för första gången någonsin, och värderingarna är oerhört närvarande i det dagliga arbetet.

Christian talar med värme om sitt ”hemkontor” i Malmö. Den goda atmosfären och det faktum att man lyckats attrahera en god mix med människor som funkar väldigt bra tillsammans och där man har väldigt roligt med varandra är vad han tycker är det bästa med kontoret. Men det är tydligt att han är mer än redo för den nya utmaningen i att bli kontorschef för vårt nya kontor i Helsingborg.

– Det ska bli så himla kul! Vi ser att det händer mycket här kring digitalisering och nya infrastrukturprojekt som initierats med Helsingborg Business District, det byggs ett nytt kongresscenter, och så vidare. Det bubblar mycket i stan, helt enkelt. Och det finns en stor vision kring digitalisering här. Vår bedömning är att den resa vi gjort och den kompetens vi har med oss kommer passa väldigt bra in i Helsingborgs näringsliv.

Det roligaste med att bygga upp kontoret menar han är att hitta och attrahera människor som vill vara med och bygga upp verksamheten – att etablera ett av Sveriges snabbast växande bolag i Helsingborg.

– Att få möjlighet att se andra människor växa i den rollen känns väldigt roligt. Att både nyttja min försäljningsbakgrund och att få vara med och driva upp ett nytt kontor inom ramarna för ett bolag där personaldimensionen och team building är så viktig känns som en stor utmaning som jag ser fram emot. Vi kommer stå som en av stans absolut häftigaste och mest attraktiva arbetsplatser. Det är här man kommer vilja jobba om man bor i Helsingborg med omnejd om man jobbar i vår bransch. Det är min stora övertygelse och förhoppning.

Våra kaffekoppar börjar eka tomma. Innan vi möter Helsingborgssolen igen frågar jag Christian om han vill rekommendera något. Han kliar sig i skägget och levererar sitt svar med stor övertygelse.

– Våga vara dig själv. Stå för dina egna värderingar och dina åsikter. Och lyssna mer på musik. Gärna från 1984. Det var ett bra år.