Consid Tech Hints med Gustav

Hej Gustav! Du jobbar som systemutvecklare på Consid i Jönköping. Vi har tre snabba frågor till dig.

 

Vad är ditt hetaste programmeringstips?

Om du är utvecklare 2019 så är chansen/risken stor att du använder JavaScript. Mitt råd är att sluta med sådant nonsens och börja koda TypeScript istället! You will never look back! TypeScript sparar mig otroligt mycket tid och huvudvärk varje dag. Du slipper många av JavaScripts nackdelar: konstiga type coercion-buggar, kodstavfel som inte märks förrän allt går sönder i användarens webbläsare, funktioner med otydliga returvärden osv men framförfallt så får du autocomplete i din utvecklingsmiljö. Med Microsoft bakom och drösvis av open source-projekt samt jättar som Facebook och Google som sakta men säkert börjar konvertera sina JavaScript-kodbaser till TypeScript så finns det inte längre några tvivel. TypeScript är här för att stanna.

 

Vilken är din favoritapp just nu och varför?

Min favoritapp (förutom RSS-läsaren Newsblur) är lösenordshanteraren LastPass som gör det enkelt för mig att följa dagens rekommendationer för säkra lösenord utan att bli tokig. LastPass har koll på alla mina jobbigt långa site-specifika lösenord och hjälper mig att mata in dem vid inloggning både på datorn och mobilen. Det tillsammans med tvåfaktorsautentisering påslaget på alla viktiga tjänster gör att de ständigt återkommande nyheterna om lösenordsläckage inte höjer min puls det minsta.

 

Vad är det bästa som händer i techvärlden just nu enligt dig?

Jag tänker istället svara på vad som är det viktigaste, och tyvärr även det tråkigaste, som händer i techvärlden just nu. Beroende på när det här publiceras så har kanske EU-parlamentet och ministerrådet godkänt och släppt vidare det så kallade copyrightdirektivet till alla EU-länder för att bli till lagar.

Copyrightdirektivet togs fram för att värna om upphovsrätten så tanken är god men problemet är att det innehåller ett flertal artiklar som allvarligt begränsar friheten på internet. Internet är utan tvekan det viktigaste verktyg vi har för att få en mer demokratisk, jämställd och utbildad värld och det har nått den positionen genom att vara just en neutral plattform som alla kan använda på lika villkor.

Nu vill EU införa dumheter som länkskatt och censurfilter som begränsar yttrandefriheten, skapar klyftor mellan små och stora aktörer på internet och framförallt förändrar det medium vi alla använder mest till objektivt något sämre i stort sett utan att vi märkt något eller haft något att säga till om. Det är otroligt skrämmande och något som måste uppmärksammas mer!

Här kommer några länkar med mer information. Läs gärna igenom och bilda er en egen uppfattning.

 

Vilka är dina bästa #considtechhints?