Exjobb i Uppsala

Maskininlärning för röstigenkänning

Vi möter Matilda och Vera som gör sitt exjobb om maskininlärning på vårt kontor i Uppsala, där de genom sitt arbete hoppas på att synliggöra maktskillnader mellan män och kvinnor.

Möt Matilda och Vera – exjobbare i Uppsala

Med intresse för teknik och jämställdhet valde Matilda Wellander och Vera Sintorn att kombinera dessa och belysa ett viktigt ämne idag. Men vad var det egentligen som fick dem intresserade av teknik från början?

“Det är en värld full av innovation, problemlösning och möjligheter”

– Innan jag började studera vid universitetet hade jag inte riktigt någon uppfattning om vilka möjligheter som fanns inom IT, men jag tyckte att det lät intressant. När jag sedan påbörjade min utbildning och fick möjlighet att läsa kurser inom olika IT-områden tyckte jag att det var väldigt spännande och insåg att det var det jag ville hålla på med, säger Matilda.

– Båda mina föräldrar arbetar inom IT men jag tänkte mycket när jag var yngre att det inte var något för mig, men efter en introduktionskurs till programmering på universitetet förstod jag att det är en värld full av innovation, problemlösning och möjligheter och det är definitivt en värld jag vill vara en del av. Första gången jag kodade var faktisk när jag var 14 och hade en blogg som jag designade själv, jag förstod inte alls att det jag höll på med då var att koda, säger Vera.

“Kvinnor uppfattas prata mer än de faktiskt gör under möten”

De berättar vidare att ämnet jämställdhet står dem väldigt nära. Nu när de går en teknisk utbildning har jämställdhet blivit ett aktuellt och viktigt ämne, i och med att IT-branschen är underrepresenterad av kvinnor. Men hur uppstod intresset för just maskininlärning och hur kom de på ämnet till exjobbet?

– Vi hade tidigare läst studier som visar på att kvinnor uppfattas prata mer än de faktiskt gör under möten och tyckte att det vore kul att kombinera detta med något tekniskt. Vi har båda läst kurser i maskininlärning på universitetet och har insett att det finns oändligt med möjligheter inom maskininlärning och artificiell intelligens.

Låt oss höra vad projektet syftar till att ta reda på och hur de ska gå tillväga.

– Målet med projektet är att kunna klassificera röster som manliga och kvinnliga. Detta åstadkommer vi genom att träna en maskininlärningsmodell med inspelningar som är klassade som manliga eller kvinnliga, så att den lär sig vilka faktorer i en röst som avgör huruvida den uppfattas som manlig eller kvinnlig. Detta ska sedan kunna användas för att läsa in en ljudinspelning av ett möte och få ut en procentsats på hur mycket av tiden män och kvinnor pratade.  

“Vi hoppas kunna identifiera ett problemområde på arbetsplatser”

Vi hör med tjejerna vad deras önskan kring exjobbet är – varför är ämnet så viktigt idag?

– Idag räcker det inte att rekrytera fler kvinnor, de måste få mer utrymme att tala för att maktbalansen ska bli jämställd. Med vårt exjobb hoppas vi kunna identifiera ett problemområde på arbetsplatser och synliggöra maktskillnader mellan män och kvinnor. Detta kan hjälpa företag att se hur jämställda de är och framför allt var de kan börja för att lösa problemen. Det gynnar ju alla att företag är jämställda! Vi har t.ex. läst studier på att företag där maktbalansen är mer jämställd faktiskt presterar bättre och har friskare personal.

“Consid har hjälpt oss med resurser och molnlösningar”

Hur kommer Consid in i projektet? Tjejerna berättar hur samarbetet ser ut.

– Vi har två handledare här på Uppsalakontoret som vi har möte med varje eller varannan vecka. De hjälper oss att styra upp arbetet och svarar på alla frågor vi har. Maskininlärning kräver ofta stora resurser som kan hantera stora datamängder och uträkningar och Consid har hjälpt oss med resurser och molnlösningar som vi kan använda när vi utvecklar och tränar modellen.

Vad är det roligaste med projektet?

– Det roligaste är att vi får jobba med något vi brinner för, både på ett tekniskt och samhälleligt plan. Consid i Uppsala är en fantastisk arbetsplats! Vi har mötts av mycket nyfikenhet om vårt exjobb och vi känner att vi kan bolla med vem som helst. Trots att vi exjobbar känner vi oss som vilken annan anställd här på kontoret.

Matilda och Veras bästa tips till studenter som ska skriva exjobb

  1. Välj ett ämne du verkligen är intresserad av och se till att komma igång direkt. 
  2. Skriv hos ett företag du är intresserad av att veta mer om och se till att lära dig så mycket som möjligt. 
  3. Våga köra på drömprojektet även om det till en början låter lite avancerat. 

Det är en ynnest att få ha så smarta studenter på kontoret och vi ser verkligen fram emot att läsa rapporten. Det har varit ett sant nöje att få höra mer om tjejernas projekt och vi önskar fortsatt stort lycka till! Innan vi säger hejdå för denna gång hör vi med dem hur de tror att maskininlärning och artificiell intelligens kan komma att se ut om 10 år.

– Vi tror att det kommer bli mer och mer automatiserat och lättillgängligt för alla. Om 10 år kanske det inte behövs så mycket teknisk kunskap för att kunna utveckla maskininlärningsmodeller. Maskininlärning och artificiell intelligens kommer säkerligen användas i större utsträckning i samhället om 10 år och vi hoppas att det kommer utnyttjas för att fortsätta identifiera eller lösa samhällsproblem. 

- Idag räcker det inte att rekrytera fler kvinnor, de måste få mer utrymme att tala för att maktbalansen ska bli jämställd.

Matilda och Vera, Exjobb i Uppsala

Ta del av fler blogginlägg

Vill du veta mer?

Lämna dina uppgifter så hör vi av oss.