Möt Fanny Andersson

Frontendutvecklare på Consid

Förebilder är en viktig källa till motivation och självförtroende. I en mansdominerad bransch som it- och tech saknas ofta kvinnliga förebilder. Därför kommer vi under en period framöver lyfta några av våra fantastiska kvinnliga medarbetare på Consid. I inspirerande samtal delar de med sig av sina berättelser, tips och insikter. Tillsammans vill vi inspirera fler kvinnor att våga ta klivet mot en yrkesbana inom tech och it. 

Hej Fanny, vad jobbar du med?

Jag jobbar som it-konsultConsid med frontendutveckling, vilket innebär att jag jobbar med att utveckla webbapplikationer.

När började du intressera dig för it och tech? 

– Jag har nog alltid varit teknikintresserad, jag minns att jag redan som 9 åring började jag leka runt med enkel HTML och hade ett intresse för datorer. Jag har även ett stort intresse för datorspel vilket har bidragit till den nyfikenhet jag har idag om hur applikationer och mjukvara är uppbyggd samt fungerar. 

Vad är det roligaste och mest givande projekt du har arbetat med?

– Jag är väldigt ny inom branschen så har inte hunnit jobba med så många projekt ännu. Men det roligaste har nog varit att förstå hur organisationer jobbar på den stora skalan. När man studerar så gör man ofta små projekt, men när man kommer ut till stora organisationer är det roligt att se hur allting hänger ihop när det kommer till både teknik- och organisationsmässigt. 

Vad är dina karriärmål? Kanske finns det några drömprojekt du skulle vilja arbeta med? 

Jag har inte några klara långsiktiga karriärsmål just nu då jag fortfarande är väldigt ny. Mitt kortsiktiga mål är att bli en fullstackutvecklare, men ett mer långsiktigt mål är att hitta ett arbetsområde som jag brinner för och där jag har möjligheten att påverka. 

Techbranschen består endast av drygt 30 procent kvinnor. Vad medför det för utmaningar för dig som kvinna inom techbranschen

Den största utmaningen är att hitta en inkluderande arbetsmiljö. Att man känner att man har hamnat i en trygg miljö med möjligheter till att utvecklas. Innan jag kom ut i arbetslivet så hörde jag mycket om att som kvinna i it-branschen måste man ha pondus och skinn på näsan. Vilket inte borde vara en förutsättning för att man skall klara sig inom it-branschen. Jag är som sagt väldigt ny så har som tur är inte behövt uppleva detta, men vet tyvärr andra kvinnor som har det. 

Fanny fortsätter:

– Jämställdhet är en självklarhet, alla ska behandlas lika oavsett bakgrund och kön. Det är även viktigt att arbetsgivare arbetar aktivt för att ha en välkomnande arbetskultur. Jag tror på att en arbetsplats som prioriterar jämställdhetsfrågan sätter grunder i att alla, men framförallt kvinnor, känner sig mer välkomna och vill stanna kvar inom it-branschen. 

Vad är dina tre bästa tips till någon som funderar på att börja studera och/eller arbeta inom it-branschen?  

  1. Var nyfiken! Det finns så oerhört mycket att lära sig 
  2. Våga kliva utanför din comfort zone 
  3. Följ din magkänsla, den vet alltid bäst! 

Lär känna fler kollegor!

Sandra Reinecke, trainee Consid
3 min lästid
Personporträtt, Reportage

Första dagen som trainee på Consid – följ KTH-studenten Sandra Reinecke

Funderar du på att bli trainee inom IT, programmering eller utveckling? Läs om hur det är att vara trainee på Consids traineeprogram.

Jonas Ydkvist, ny vd Paradigm
4 min lästid
Personporträtt

Varumärkesveteranen bakom van Dammes ”The Epic Split” – ny vd för Consids prisvinnande systerbyrå

Lär känna Jonas Ydkvist i ett samtal om hur ett starkt varumärke påverkar försäljning, lönsamhet och lojalitet, samt vad som krävs framåt för att sätta varumärkesfrågan på kartan.

Fanny Andersson
2 min lästid
Personporträtt

Fanny Andersson, frontendutvecklare

Möt Fanny Andersson – Frontendutvecklare på Consid.

Anneli Johansson, Senior testledare
3 min lästid
Personporträtt

Bytte floristyrket mot it-branschen: “Det har utvecklat mig jättemycket som person” – Anneli Johansson

Lär känna Anneli Johansson, senior testledare på Consid i Karlshamn, i ett samtal om att testa sig fram och att binda ihop erfarenheter.

Ladda fler