Framgångsstoryn bakom årets VD 2016!

Ikväll blev det klart på Grand Hôtel – vår vd Peter Hellgren är utsedd till Årets VD 2016 i kategorin mellanstora företag. Ta del av hela bakgrunden till framgångssagan som ledde honom fram till nominering – och slutligen vinst. Ett varmt grattis, Peter!

Peter Hellgren, grundare och vd för it- och managementkonsultbolaget Consid, har drivit företaget till att bli uppmärksammat år efter år som ett av Sveriges absolut snabbast växande it-bolag.

Consid AB har blivit utsedda till Gasellföretag av Dagens Industri fem år i obruten följd. Kriterierna är hårda – årligen utses färre än 0,5 procent av alla Sveriges aktiebolag till Gasellföretag. Consid som uppfyllt kriterierna har alltså mer än fördubblat sin omsättning under de senaste tre åren och ökat antal anställda med mer än 150%. Peter Hellgren har även gjort de investeringar som krävs för att bolaget ska bli utnämnt till Superföretag fyra år i rad, något som endast 47 andra bolag av alla Sveriges 400 000 aktiebolag, som analyseras till utmärkelsen, hittills klarat av. Superföretag är en utmärkelse Veckans Affärer och PAR korar årligen med nomineringen Sveriges mest framgångsrika bolag.

Peter Hellgren vågar satsa för att växa och tillsatte i våras en Acquisition Manager med uppdraget att analysera alla Sveriges it-konsultbolag för att kunna expandera ytterligare. Offensivt eller inte – den 1 september i år förvärvade Consid Imentum AB med verksamhet i Uppsala, Stockholm och Linköping, vilket öppnade upp möjligheten för ytterligare tillväxt i Stockholm och Linköping samtidigt som Consid etablerades i Uppsala med sitt trettonde kontor. Inte nog med det, den 1 november förvärvade Consid kommunikationsbyrån Ariom med digital marknadsinriktning, ett led i Peters strävan efter att erbjuda helhetslösningar åt sina kunder.

Peter Hellgren satte målet att växa med 100 personer under 2016 och med över en månad kvar av året har antalet nyanställningar överstigit målet och landat på dagens cirka 370 medarbetare. Slutligen – förra året omsatte Consid 361 miljoner, i år beräknas siffran öka till 450 miljoner. En ökning om imponerande 25%!

Den snabba tillväxten och de många nyanställningar som gjorts har dock inte prioriterats före Peter Hellgrens angelägenhet om att skapa en god kultur med hög kvalitet och goda kundrelationer genom att leva upp till företagets motto ”Vi bygger det företag vi alltid själva har velat jobba i och som kvalitetsmedvetna kunder vill jobba med!”. Samtidigt är han inte heller belåten nu. Hans egen slogan ”Resan har bara börjat” får medarbetarna på Consid att bli inspirerade och motiverade, vilket högst troligt kommer ta Consid till Peters mål – att bli Nordens ledande it- och managementkonsultbolag.

 

Peter har förmåga att leda människor och har genom sitt ledarskap fått människor att växa.

Peter Hellgren står bakom Consids tre värdeord Entreprenörskap, Engagemang och Effekt, vilka reflekterar hans ledarskap. Hela Consid är skapat genom entreprenörskap och medarbetarnas egna initiativ som stöds och uppmuntras av Peter. I E&Y:s entreprenörstävling i våras, årets manliga stjärnskott, var Peter en av sex finalister sett över hela riket och han är nu utsedd till Årets VD 2016 av motivation.se Sveriges ledarskapssajt.

Peter leder genom att delegera ansvar och utmanar gärna unga medarbetare till roller de själva inte alltid haft erfarenheten av, vilket gjort att ledarskapsstilen bygger karriärer inom företaget och får medarbetarna att utvecklas. Denna kärna i Consids ledarskap gjorde att Consid blev utsedda till ett av Sveriges 100 Karriärföretag 2016.

Han är mån om att medarbetarnas arbete och privatliv ska få en bra balans och är generös när det gäller att skapa en trivsam och rolig arbetsplats. Några exempel på detta är den gemensamma kick-offen som hålls årligen  i Sälen, de olika avdelningarnas och kontorens egna event som uppmuntras och betalas av Peter och andra happenings året om i syfte i att skapa en gemensam och engagerad miljö som gör att medarbetarna känner sig trygga och därmed kan och vågar växa i sig själva och med företaget.

 

Peter tar aktivt ansvar för hur företaget påverkar samhället, ur såväl ekonomiskt, miljömässigt som socialt perspektiv.

Consid jobbar dagligen med projekt som i stor utsträckning digitaliserar Sveriges företag. Verksamheten konsulterar i att göra företag mer effektiva och ta vara på de digitala möjligheterna vilket radikalt förbättrar såväl miljö som människors liv. ”Vi skapar sammanhang i världen” är Consids vision och en framtidssyn som härstammar från Peter. Ju mer världen digitaliseras desto mer globala blir företagen och individer. Att få vara spindeln i nätet och skapa positiva sammanhang för en bättre värld genom de olika uppdrag Consid tar sig för är förklaringen till visionen.

Peter Hellgren deltar passionerat i debatten om det svenska näringslivet. Som ett snabbväxande företag påverkar Consid sysselsättningen i Sverige och i och med att företaget ständigt skapar nya arbetstillfällen för både juniora och seniora profiler jobbar Peter för att underlätta entreprenörskapet i landet. Peters har dessutom skrivit ett öppet brev till Stefan Löven där han uppmanade regeringen att tillsätta en digitaliseringsminister för att främja Sveriges konkurrenskraft och ekonomiska ställning. Kort därefter tillsatte Stefan Löfven just en digitaliseringsminister. Peter Hellgren, med ursprung i Småland, brinner för företagsamheten i alla Sveriges hörn och att därmed minska gapet mellan stad och landsbygd. Med huvudkontoret kvar i Jönköping och allt fler orter utspridda över landet bidrar Consid till ett dynamiskt, rikstäckande näringsliv.

För att vara med och bidra till att alla ungdomar får de förutsättningar de behöver för att klara skolan och bland annat stärka den kompetens inom IT som samhället behöver, har Consid flera gånger skänkt datorer för läxläsningsstöd genom Stiftelsen Läxhjälpen.

Peter har under året visat stort engagemang för nuvarande och framtida medarbetare. Med övertygelsen att mångfald är a och o har Consid deltagit i en internationell karriärmassa för att rekrytera EU-migranter, samtidigt har Consid med Peter i spetsen verkat för ökad jämställdhet genom sitt kvinnliga nätverk Q Rendezvous samt det kvinnliga mentorskapsprogrammet för studenter, Q Mentoria. Hos Peter står även kompetens högt på listan där satsningen Consid University har visat sig vara en stor tillgång.

Med bakgrund av dessa satsningar, engagemang och proaktivt agerande för såväl samhället, medarbetarna och miljön är Peter Hellgren utsedd till Årets VD 2016.