"Helt plötsligt hade jag skrivit en hel bok och fått ett förlagskontrakt"

Jimmy är den 35-åriga skåningen som befunnit sig i Öresundsregionen hela livet. I grunden är han utbildad beteendevetare och kommunikatör men så en dag tog karriären en vändning. Istället har han ägnat sitt yrkesverksamma liv åt analys, AI och Data Science. Möt Jimmy Mogrip, Data Scientist på Consid i Helsingborg.

Att Jimmy är ett energiknippe som har mycket för sig, både i jobbet och på hemmaplan blir jag varse om redan vid första stund. Tillsammans med sin fru, sönerna Alexander och Filip på fyra respektive 1.5 år och de två katterna Miller och Midas som varit en del av familjen i över tio år, bor de vid havet i Helsingborg. Vi kommer nästan genast in på det som ligger honom varmast om hjärtat och han berättar om sina stora intressen i livet.

– När jag inte jobbar vill jag egentligen göra vad som helst där jag får en chans att se mina barn le och skratta. Då vi bor precis vid stranden i Helsingborg blir det en hel del vattenaktiviteter. När barnen somnat på kvällen står ofta träning och löpning på schemat. Därtill finns också ett stort hårdrocksintresse och jag beger mig gärna på vinyljakt i Köpenhamns hårdrocksbutiker, helst i samband med någon konsert i ”byen”. Jag har en hjärna som hela tiden går på högvarv och måste ständigt hålla mig sysselsatt med en massa projekt för att trivas. Det har förvisso gjort att jag blivit en fena på att planera och ta hand om min tid, så helt fel är det inte. Ja, där har vi mig ”in a nutshell”.

 

”Karriären har alltid varit sammanflätad med analys, AI och Data Science.”

 

Jag frågar Jimmy om karriärsresan. Var började allt? Han berättar att han trott att karriären skulle se helt annorlunda ut. Egentligen är han utbildad beteendevetare och kommunikatör och trodde länge att det var kommunikation han skulle ägna sitt yrkesverksamma liv åt. Det hela tog en oväntad vändning när han blev inbjuden till en heldagsutbildning i ett analysverktyg 2007 på Resurs Bank.

– Efter den dagen visste jag precis vad jag ville göra och därefter blev jag anställd som bankens första analytiker. Jag hade egentligen inte rätt utbildning eller erfarenhet, men jag är övertygad om att man får erfarenhet så länge man tror på sin egen förmåga och vågar köra. Därefter har karriären alltid varit sammanflätad med analys, AI och Data Science. Jag har varit seniorkonsult i Köpenhamn under ett antal år, sedan gick jag tillbaka till ”andra sidan” som analyschef på Zmarta Group under ett drygt år innan Köpenhamn kallade mig åter till en tjänst som Head of Data Science på konsultbolaget på Geomatic.

 

”Jag är ute och pratar om AI och hur det kan hjälpa bolag att bli mer effektiva och mer lönsamma.”

 

Tiden har nu kommit för Jimmy att bredda Consids kompetens inom AI och Data Science. Han berättar om vardagen på jobbet och om vad som utmärker sig med just Consid.

– Den första tiden har gått ut på att dels inventera marknaden och se hur vi ska forma vårt erbjudande men även att jaga efter Data Scientists internt och externt. Därtill har det blivit en del marknadsbearbetning där jag är ute och pratar om AI och hur det kan hjälpa bolag att bli mer effektiva och mer lönsamma. Det hela känns väldigt kul och jag trivs redan superbra på bolaget. Direkt när jag kom in på kontoret i Helsingborg möttes jag av en känsla av att jag passar in här, för Consid är ett bolag för människor med driv och det passar verkligen mig.

 

”Vi verkar generellt ha fått svårare att fokusera och koncentrera oss, vilket ju är en förutsättning för att vi ska kunna göra verklighet av digitaliseringen.”

 

Jimmy har inte bara varit verksam inom AI och Data Science på olika bolag, han har även skrivit en bok kring digitalisering och hur det påverkar mänskligt beteende: ”Uppkopplad Urkopplad Avkopplad”. Jag är nyfiken på att höra mer!

– Det hela var egentligen en väldigt rolig grej. Jag skriver nämligen mycket på fritiden och har alltid tyckt att det är givande, men så helt plötsligt hade jag en hel bok och förlagskontrakt framför mig. Jag fick helsidor i DN, blev inbjuden till morgonsoffor i TV och gästade radioprogram. Boken var en av de första som släpptes på svenska kring hur smarta telefoner, internet och sociala medier påverkar vårt beteende och samhälle. Det var en riktigt rolig tid!

Digitaliseringen har verkligen gjort våra liv bättre, men vilka utmaningar står vi inför? Jimmy delar med sig av sina tankar och utdrag från ”Uppkopplad Urkopplad Avkopplad”.

– Vi har så mycket mer information tillgängligt idag som vi kan konsumera och fatta beslut efter, men vi ser dessvärre att detta fått en del sido-effekter. Vi verkar generellt ha fått svårare att fokusera och koncentrera oss, vilket ju är en förutsättning för att vi ska kunna göra verklighet av digitaliseringen. Därtill verkar vi ha fått svårare att minnas, vilket är grundbulten i all form av kreativitet. Men nu finns det ju som tur är en diskussion kring vad vi kan göra för att låta digitaliseringen hjälpa oss och inte helt stjälpa oss som den riskerar att göra.

 

”Det som vi nu måste fokusera på är att faktiskt förstå varför en algoritm tar ett visst beslut, det som man brukar kalla för ”de-blackboxization”.

 

Ett proffs på AI har ju med stor sannolikhet en rad tankar kring vad vi bör fokusera på framöver. Jag hör med Jimmy hur han ser på AI i framtiden, vart är vi på väg?

– Vi har ju idag algoritmer som bestämmer en del i våra liv. I många avseenden har de gjort livet enklare för oss. Utvecklingen gör att de blir mer precisa och i sin tur mer komplexa. Det som vi nu måste fokusera på är att faktiskt förstå varför en algoritm tar ett visst beslut, det som man brukar kalla för ”de-blackboxization”. Det är fullständigt grundläggande för att vi ska kunna bygga förtroende för att algoritmen tar rätt beslut på såväl affärsmässiga som etiska grunder.

Det har varit en ära att få möta en person som har sådan koll på vår uppkopplade värld och som kan sätta perspektiv på tankar och beteenden. Jag tvekar inte för ett ögonblick på att Jimmy är rustad för de utmaningar vi står inför; är det någon som kan ta Consids arbete till nästa nivå så är det Jimmy. Med en ingenting-är-omöjligt-inställning och förmåga att hålla många saker i luften är jag övertygad om att vi inte sett det sista av hans idéer. Jag rundar av samtalet och frågar om han har ett super life hack att skicka med. Hans svar är lika rätt i tiden som Jimmy.

– Alltså det finns inget mer avkopplande än att bygga Lego. När barnen somnat och jag bara behöver koppla av så tar jag fram en riktigt stor Lego-byggsats och bara bygger och bygger. Helt oslagbart!

Hedvig Hägglöf Consid Copywriter

Hedvig Hägglöf

Copywriter

hedvig.hagglof@consid.se 070-399 94 76‬