"Jag ser med stor tillförsikt fram emot att få affärsområdet att utvecklas"

Johan är det före detta golfproffset med ett brinnande intresse för ledarskap och IT management som nu ska driva arbetet framåt inom affärsområdet Application Management. Möt vår nya affärsområdesansvariga, Johan Hagelin.

Vi välkomnar nu ett nytt decennium och därtill en fullkomlig uppsjö av möjligheter. Som ett led i den ständiga utveckling som sker inom ramarna för Consid får nu affärsområdet Application Managementen ny ledare. Jag möter Johan Hagelin en morgon i januari över en rykande kopp kaffe för att se vilka dolda talanger han har i rockärmen och vad han ser fram emot med 2020. Men vi börjar med att prata om det som står Johan allra närmst.

– Min familj består av min fru och mina två döttrar på elva och fjorton år. De är det bästa jag har och det är såklart runt dem som mitt liv kretsar. Just nu tycker hela familjen att barnens idrott är riktigt rolig. De håller nämligen på med ridning, gymnastik, innebandy och fotboll, så det är verkligen full fart. Jag tycker också väldigt mycket om att resa, så vi försöker resa ihop så ofta vi kan. Utöver ovan har jag en förhoppning om att kanske börja spela lite golf igen då yngsta dottern börjat visa intresse för sporten. Så kul, tycker jag!

Johan har spelat golf från elva års ålder och varit med i både landslaget och spelat på elitnivå. Han berättar om tiden efter karriären och om det som ledde honom in på just IT management.

 

”Jag fann ett stort intresse i att få människor att arbeta mot samma mål.”

 

– Efter golfkarriären ville jag bli idrottslärare, men istället läste jag en master i ekonomi och IT på Högskolan i Jönköping. Jag trodde såklart att jag skulle bli ekonom efter det, men jag blev istället systemutvecklare. Det jag fastnade för under utbildningen var nämligen hantering av information i databaser. Efter mina studier började jag arbeta på Skogsstyrelsen och där var jag i femton år, varav nio som chef. Jag hade då förmånen att få prova på en rad olika roller såsom utvecklare, projektledare, systemutvecklingschef, utvecklingschef, IT-chef och CIO. Jag såg ganska tidigt att det fanns enorm utvecklingspotential i tjänstebranschen och när jag sedan började arbeta fann jag ett stort intresse i att få människor att arbeta mot samma mål och vikten av förändringsledning.

 

”Vi har en stark position som företag givet att vi har en erkänd ställning som en av Sveriges absolut mest attraktiva arbetsgivare.”

 

De senaste åren har Johan arbetat som managementkonsult på Agima och år 2016 avslutade han sin MBA på bland annat Harvard och MIT i Massachusetts, USA. Från maj 2018 har han varit på Consid. Jag hör med Johan hur hans nya roll som affärsområdesansvarig för Application Management kommer att se ut och vad han ser fram emot med de utmaningar som väntar 2020.

– Det känns otroligt spännande att få förtroendet att driva vidare vår satsning inom Application Management. Det som i synnerhet känns spännande är marknaden, såväl den privata som den offentliga, då den är under förflyttning. Allt fler går nämligen från ett resurskonsultupplägg till att arbeta med partnerskap. Detta är precis vad vi är specialister på inom Application Management och här har vi en stark position som företag givet att vi har en mycket bred geografisk spridning samt en erkänd ställning som en av Sveriges absolut mest attraktiva arbetsgivare. Jag ser med stor tillförsikt fram emot att få affärsområdet att växa och utvecklas.

 

”Vi har en perfekt matchning mellan AM och digital transformation.”

 

Jag hör med Johan hur han anser att Consid som bolag och dess arbete inom området utmärker sig och så delar han med sig av trendspaningar.

– Vi har både erfarenhet av att hjälpa våra kunder med transformation och att hantera utmaningar kring kompetensförsörjning, något som våra befintliga såväl som våra nya kunder dagligen tampas med. Vi har en perfekt matchning mellan AM och digital transformation. Vi kan även se en trend där många företag börjar utvärdera sina off shore-leveranser till förmån för en närmare och mer partnerskapande relation.

 

”Det allra viktigaste är att lyssna på dina egna och andras drivkrafter.”

 

Jag är nyfiken på att höra vilka dolda talanger som kan tänkas gömma sig bakom den högutbildade och nyfikna man som sitter framför mig. Han berättar med stor entusiasm om ett ännu outforskat område inom IT…

– Faktum är att jag har arbetat mycket med geografisk information (GIS) som kan ge väldigt mycket insikt för företag. Detta är en informationskälla som många företag inte utnyttjar, men om man tänker efter så har nästan all information en geografisk koppling. Det här tycker jag är ett oerhört spännande område!

Jag kan konstatera att det känns både tryggt och stabilt att få en ledare som Johan i spetsen av ett av Consids affärsområden. Efter vårt samtal blir det om än mer tydligt vilken kunskapskälla han är och jag är övertygad om att han tillsammans med Consids kompetenta kollegor kommer att ta affärsområdet till oanade platser. Det ska bli oerhört spännande att få följa Johans arbete. Innan vi skiljs åt pratar vi om ledarskap och vad gott ledarskap innebär. Hur utmärker sig en god ledare och hur lyckas man egentligen bäst i arbetslivet?

– Jag tycker att företag borde snegla mer mot idrotten. Mental träning såväl som återhämtning är minst lika viktigt som fysisk träning och prestation om man vill uppnå bäst resultat. Men sedan skulle jag vilja säga att det allra viktigaste är att lyssna på dina egna och andras drivkrafter. Får man arbeta med dessa löser sig faktiskt det mesta!

Hedvig Hägglöf Consid Copywriter

Hedvig Hägglöf

Copywriter

hedvig.hagglof@consid.se 070-399 94 76‬