"Jag vill vara med där Consid gör skillnad"

Mårten är den utmaningssökande träningsfantasten som arbetade som art director innan han fick upp ögonen för pixlar och digitala projekt. Möt Mårten Stengel, digital strateg och affärsutvecklare på Consid i Uppsala.

Julen står på glänt när jag möter Mårten en kylig morgon i december och vi slår oss ner i de stora blå sofforna i Uppsala med varsin kopp kaffe. Under den kommande halvtimmen ska jag få höra berättelsen om hans resa till Consid och om det som driver honom, både på arbetet och i det stora intresset för sport. Jag ska få höra om hans roll som digital strateg och affärsutvecklare och så ska jag få veta mer om kunderna han arbetar med. Men låt oss först backa tillbaka bandet en aning.

– Allt började faktiskt med att jag ville ha en bred utbildning, vilket resulterade i design- och ekonomistudier. Därefter arbetade jag som art director på lite olika reklambyråer, men så någon gång vid dotcom-eran blev det intressant med pixlar och digitala projekt. Efter det har jag haft förmånen att få arbeta på flertalet digitala byråer i Uppsala och Stockholm. Jag skulle vilja säga att jag fått en stabil mark att stå på i och med detta, dels på grund av mina studier men också genom de erfarenheter jag samlade på mig när jag arbetade som art director. Det jag lärde mig då skulle jag komma att få stor användning för samt möjlighet att vidareutveckla när jag började kika mer på affärsutveckling och digitala projekt.

”På Consid finns det alltid någon som sitter på unik spetskunskap.”  

Mycket har hänt under åren, men något fick Mårten att hoppa på Consid-tåget. Jag kan inte undgå att fråga mig vad det var som fick honom att vända sig till oss. Varför blev Consid det självklara valet?

– Jag fick kontakt med vår eminenta rekryterare Anton Henziger och efter ett par möten och googlingar om Consid växte intresset bara mer och mer. Med Consids alla gaseller och andra fina utmärkelser såsom Sveriges bästa arbetsgivare, tänkte jag att det här inte kunde bli annat än riktigt bra, och visst hade jag rätt! Jag är väldigt glad över mitt beslut. Consid är ett spännande bolag med oerhörd bredd och djup i både kompetens och kunskap. Det finns alltid någon som sitter på unik spetskunskap som man kan fråga och så finns ju den speciella Consid-andan som innebär att alla drivs av att göra skillnad på riktigt.

”Jag vill utmana våra kunder att ta ett kliv ut från deras bekvämlighetszon.” 

Jag hör med Mårten hur rollen som digital strateg ser ut och ber honom berätta hur en vanlig dag kan te sig. Han är snabb i svaren och konstaterar att ingen dag är den anda lik, och att det är det som är charmen.

– Jag tycker om att det finns en stor variation i mitt jobb, både i form av arbetsuppgifter och i möten med nya människor från olika verksamheter. Mitt jobb innefattar kontakt med allt ifrån tech-startups till statliga myndigheter och det är otroligt givande. Jag lär mig nya saker varje dag! Just nu är jag involverad i TYA (Transportens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd), en branschorganisation som säkrar kompetens till morgondagens transportbransch. Helt plötsligt inser man hur sårbar branschen är och att alla vill ha sina onlineköp snabbt levererade hem till dörren. Jag är även involverad i Norrenergi, ett kommunalägt energibolag i Stockholm där vi just nu är i uppstarten av ett flertal projekt som spänner över våra affärsområden Communication, Interactive, Modern Workplace och Innovation. Utöver detta arbetar jag hårt för att utveckla Uppsala som leveransort med fler lokala uppdrag. Så ja, det händer verkligen något nytt hela tiden. Jag vill vara med där Consid gör skillnad. Jag vill utmana våra kunder att ta ett kliv ut från deras bekvämlighetszon för att vi tillsammans ska kunna skapa långsiktigt hållbara affärer. Det är därför avgörande att vi sätter oss in i våra kunders affärer och verksamheter, för om vi inte förstår dem och de utmaningar de står inför; hur ska vi då kunna skapa effekt och göra skillnad på riktigt?

”Min fru hävdar att det var en fyrtioårskris men det får stå för henne.” 

Mårtens yrkesprofessionella sida är minst sagt imponerande. Det är inte ofta man stöter på en person med sådan tydlig riktning. Om det är någon som vet vem han är och vad han står för så är det Mårten. Vidare får jag höra honom berätta om sin rastlösa sida och om familjen, och så går vi in mer på det han på Consid är så gott som ökänd för.

– Jag skulle påstå att jag är en person som ständigt söker efter nya utmaningar, stora som små. Jag bor i ett radhus i Uppsala tillsammans med min fru Åsa och våra två barn på tolv respektive tio år. Det här innebär såklart full fart i vardagen och jag fullkomligt älskar det! Jag försöker ofta råda bot på min rastlöshet och hittar därför alltid på något nytt att göra som får mig att utvecklas på ett eller annat sätt.
I detta spår passar jag på att fråga honom om han kan berätta lite mer om sitt stora intresse för sport, i och med hans på Consid allmänt kända titel: Ironman-proffset.

– Fysisk aktivitet är verkligen A och O för mig. Jag har provat på allt ifrån judo till rugby och jag försöker genomföra minst ett kraftprov om året. Efter otaliga långlopp och svenska klassiker såg jag en dokumentär om Ironman på Hawaii och jag bestämde mig för att genomföra min första Triathlon. Det här var över tolv år sedan och jag cyklade loppet på en riktigt risig citybike och simmade i en gammal våtdräkt anpassad för vindsurfing. Men jag var fast. För mig är Triathlon den perfekta sporten i och med att du alltid kan utvecklas. Min fru hävdar att det var en fyrtioårskris men det får stå för henne.

Mårten skrattar till och fortsätter berätta om de hundratals timmar av förberedelser som låg bakom genomförandet av Ironman 2014.

– Det är en fantastisk tävling med 3 800 meter simning, 180 kilometer cykel och en avslutande marathon på 42 kilometer löpning. Det bästa? Att alla kan genomföra en Ironman! Med tolv månader av fokuserad träning kan jag lova att du kan gå i mål. I somras genomförde jag Ironman 70.3 i Jönköping med ett gäng kollegor och det var verkligen en speciell känsla att få springa i mål med likasinnade individer som gjort samma resa som mig.

”Det är det bästa som hänt sedan skivat bröd.” 

Men det är inte bara tuffa sporter Mårten ägnar sig åt. Han har nämligen ett stort intresse för mat och vin. Han berättar för mig att han brukar kombinera sina semestrar med diverse besök hos intressanta vinproducenter.

– Ja, mina barn tjuter verkligen av lycka när de inser att de inte får bada på ett par timmar. Skämt åsido, mitt bästa tips är verkligen att ladda ner appen ”When wine tastes best”. Mina kollegor i Uppsala pikar mig om att en app inte kan berätta när ett vin ska drickas, men jag hävdar motsatsen. Det här är det bästa som hänt sedan skivat bröd. Och du, läs på om ”biodynamisk odling”. Att producera bra vin är svårt men att lära sig att förstå vin är svårare; denna app hjälper dig på vägen.

Jag har under vårt samtal fått veta både hur man utför ett kraftprov, vilka mål Mårten har i sin roll som digital strateg och affärsutvecklare och vilken app som står längst upp på hans tips-lista. Det är konstaterbart att det här är en man med brett spektrum och jag är väldigt glad över att jag fått möjlighet att prata med honom. Det är personer som Mårten som ger perspektiv, och det tror jag att vi alla kan behöva då och då. Tack Mårten!