Möt Jonas Nykvist

Kontorschef på vårt nyöppnade kontor i Lund

Jonas Nykvist är vår energifyllda kontorschef i Lund som är född och uppvuxen inom IT-branschen. Men det var ledarskapet som till slut fångade hans hjärta. Lär känna Jonas, hans nycklar för att bygga de bästa teamen och målen med Consids nyetablering i ”den lilla storstaden”!  

Formad av två skolor – militären och IT

Vi möts av ett leende och glatt “hej” med skånsk dialekt. Att Jonas beskrivs som alltid glad, fylld av energi och extremt orädd är inte svårt att förstå redan vid första mötet. För att lära känna Jonas ännu bättre dyker vi direkt in i vem han är bortom sin nya yrkesroll på Consid.  

– Jag är väldigt trendklistrig, så det är padel, crossfit och skogen som gäller – även om jag vill hävda att jag kom på det först. Dessutom är jag hemvärnsgubbe, och har varit i militären sen jag var arton bast och gjorde värnplikten. Nu på senare år är det spaning inom försvaret som gäller. Så det gröna ligger mig varmt om hjärtat, berättar Jonas och hintar om att han ser fram emot att göra mer aktiviteter likt dessa med sina nya lundakollegor.

Men det är inte bara militären som följt med Jonas under en stor del av hans vuxna liv. Han har även “gått hela IT-skolan” som han själv utrycker det. Från att ha pluggat el-data-tekniskt till att jobba i “first line” och vidare till “second line”.

– Född och uppvuxen inom IT-branschen, först som konsult i några år och resten av tiden som ledare inom olika områden. Jag har framför allt fokuserat på tjänsteaffären – både inom konsult, projekt och outsourcing. Så min förhoppning är att ta med mig så mycket positivt som möjligt från den erfarenheten, till det som Consid redan gör så extremt bra idag, säger Jonas.

”Consid har en sweet spot mellan de allra största fyrkantiga bolagen – fortfarande stora men snabba.”

När vi talas vid har Jonas fått några veckor på sig att göra sig hemmastadd på Consid. Men vad var det egentligen som lockade med att jobba på Consid från första början? 

– Consid hade något som verkligen lockade utifrån att det är ett riktigt konsultbolag, snarare än ett IT-tjänste-produkt-konsult-bolag. Under hela min tid inom IT-outsourcing så har jag sett traditionell IT förflyttar sig mer mot utvecklare och kodare oavsett vad man jobbar med. Och jag som är lite nördigt intresserad tittar också på vad som händer nu med blockchain, krypto, NFT, metaverse och så vidare – där är kodning också med. Jag blev helt enkelt såld på den enkla bolagsmodellen. Mest bäst människor vinner.

Läs mer om Consid här

Att valet dessutom skulle falla på rollen som kontorschef på vårt unga kontor i Lund var för Jonas en självklarhet. Här ges han alla möjligheter till att göra det han gillar bäst – att bygga team.  

– Jag älskar att bygga team och har haft förmånen att fått bygga många olika team, stora som små. Jag är utbildad och fostrad i det coachande ledarskapet, att låta individen hitta sina egna svar istället för att lägga dem i munnen på dem. Det har gett mig väldigt mycket att få jobba enligt den filosofin. Här i syd vill vi bygga små effektiva team och då tror jag att den här typen av ledarskap är nyckeln. Det är viktigt att alla får och finner sin plats. Att inte bara hitta sina spegelbilder. 

För det är solskenshistorierna som driver Jonas – att få följa med på olika individers utvecklingsresor och tillsammans se effekten av att sätta ihop den perfekta konstellationen. Att Jonas är “bortskämd” med att ett tvåsiffrigt antal gånger fått höra “du är den bästa ledare jag någonsin haft” är han därför väldigt stolt över, men också ödmjuk inför.  

– Senast igår mötte jag en gammal kollegas sambo som sa “aha, det är du som är världens bästa chef”. Det gläder mig verkligen att min gamla kollega sagt så fina ord om mig även hemma, och inte bara för att smörja mig. 

“Marknaden i Lund är glödhet” 

Vi riktar blicken framåt och strålkastarljuset på Consid som nykomling Lund. Kompetenskrisen inom IT-branschen är ett faktum och utmaningarna därmed många – men Jonas bekräftar att möjligheterna är desto fler.  

Vi tjuvstartade redan i slutet av 2021, och det är tydligt att det finns kompetens där ute. Det är ingen en slump att vi väljer Lund, om man tittar på just vårt arv inom systemutveckling. Lund är en universitetsstad, helt i linje med flera av Consids affärsområdens behov. Och i staden finns allt från stora anrika bolag till fräscha start-ups i kraftig tillväxt. För Lund betyder det att Sveriges bästa arbetsgivare kommer skapa jobb för dess invånare och studenter, vi vore inte Consid om vi inte etablerade ett samarbete mellan universiteten och vårt traineeprogram. Så att nå dom rekryteringsmål vi satt för Lund 2022, borde inte vara några som helst problem. Marknaden är glödhet. 

Jonas mål är att innan årets slut vara över 20 Considare i Lund. Jakten på fler duktiga utvecklare pågår därmed för fullt. Men redan nu är man över 10 kollegor som är i full gång att leverera innovativa digitala lösningar till flera stora kunder – en riktig succéstart!  

– Med Consids rötter och traditionellt erkända styrkor inom systemutveckling och projektledning är det självklart att vi ska fortsätta växa inom det, och tillföra värde genom på den lokala marknaden. Men vi vill också göra Lund till ett givet fäste för vårt affärsområde Cloud. Det är ett satsningsområde sedan en tid tillbaka som vi har redan lokala leveranser inom, men vi vill mer! Jag ser att Consid har en unik ”sweet spot” här med vår traditionella styrka inom utveckling som nu går direkt in i olika molnlösningar. Utväxlingen och möjligheterna är något helt annat än den traditionella lift and shift-affären som många andra IT-leverantörer verkar inom idag. 

Det är med en stark framtidsutsikt vi vinkar hejdå till Jonas. Men vi passar på att ställa en sista fråga innan han ska iväg och ta en kaffe med sina nya kollegor. Vad är det bästa med att jobba på Consid nu några veckor efter den där spännande “första dagen på jobbet känslan”? 

– Consid är ett verkligen ett enormt platt bolag. Man blir alltid bemött respektfullt men med chansen att bli utmanad. Det är coolt och något speciellt som skapar möjligheter. För det finns bara möjligheter.  

- På Consid blir man alltid bemött respektfullt men med chansen att bli utmanad. Det är coolt och något speciellt som skapar möjligheter. För det finns bara möjligheter.  

Jonas Nykvist, kontorschef i Lund

Kom i kontakt med Jonas!

Jonas Nykvist, kontorschef för Consid i Lund

Jonas Nykvist

Kontorsansvarig Lund

jonas.nykvist@consid.se 072-179 56 52 Read More

Lär känna fler kollegor!

Anna Kapnoula, .net-utvecklare, backend-utvecklare, scrum master, It-konult på Consid i Lund.
Personporträtt

6 snabba frågor med Anna Kapnoula

Möt Anna Kapnoula, vår backend-utvecklare och Scrum Master inom .Net-utveckling, som svarar på 6 snabba frågor om sitt jobb på Consid i Lund.

Albin Willman, Consid Göteborg
Personporträtt

6 snabba frågor med Albin Willman

Möt Albin Willman, vår fullstack-utvecklare i Göteborg, som svarar på 6 snabba frågor om hur det är att jobba på Consid.

Leif Stavgren
3 min lästid
Personporträtt

Möt Leif Stavgren på Consid i Karlstad

Vi hör med Leif om han kan berätta mer om sin roll på Consid och kontoret i Karlstad och så passar vi på att höra hans spaningar inför framtiden inom IT. 

Viktor personporträtt
Personporträtt

Viktor Öström Berg, UX-designer

Viktor är musikfantasten från Leksand som flyttade till Örebro för att jobba som utvecklare. Möt Viktor, UX-designer på Consid i Örebro.

Ladda fler