Kompetensen i fokus

Möt K-G Sjöström, kontorschef för Consid Sundsvall

Han är sexbarnspappan som jobbat med IT sedan slutet av 80-talet och trivs som bäst i de norrländska skogarna. Möt K-G Sjöström, kontorschef för Consid Sundsvall.

K-G kommer in på kontoret iklädd föregående års Consid-julklapp, en Consid-jacka. Under har han en välknäppt Consid-piké, som pricken över i. Jag blir glad när jag ser honom. Det är som att en levande Consid-skylt just kommit in.

Vi sätter oss i den gemensamma soffgruppen för de företag som bedriver verksamhet i lokalerna som tidigare utgjort Sundsvalls Riksbank. K-G är lugn och harmonisk. Kanske måste man vara det för att klara av att uppfostra inte mindre än sex barn. Jag imponeras av hans uthållighet på flera sätt. Det är tydligt att han är tillfreds med livet, och med sitt jobb.

– Från första början var det Consids motto som tilltalade mig, i kombination med att få vara med och bygga upp en verksamhet och ett kontor i Sundsvall. Jag har hela tiden känt att jag på Consid fått utrymme att vara med och bidra och vara delaktig. Det är en känsla som förstärkts sedan jag tog över som kontorschef för vårt Sundsvallskontor.

K-G har bott i Sundsvall hela sitt liv och jobbat i IT-branschen sedan 1988. Han läste data och elektronik på högskolan i Sundsvall och har jobbat som konsult på såväl större som mindre företag.

– Det roligaste med konsultjobbet är att kunna vara med och göra skillnad ute hos kunderna – att få vara med och tillföra något extra, något de saknar.

K-G betonar vikten av entreprenörsandan inom Consid, något som ger förutsättningar att vara med och bygga något utifrån sitt egna perspektiv.

– Consid är väldigt nyskapande – ett roligt företag där det händer saker hela tiden. Ingenting är omöjligt. Det är roligt att vara en del av det, och jättekul att få ta det till en Sundsvallsnivå och bygga något lokalt i Sundsvall. Jag hoppas att vi ska få in fler individer som vill bidra till det vi bygger. Här ska alla känna att de är en del av teamet. Vi ska bli den mest attraktiva IT-arbetsgivaren i regionen.

Det märks att det finns en god dynamik i vårt Sundsvallsgäng. Teamkänslan är påtaglig – och enligt K-G, även äkta.

– Vi kompletterar varandra väldigt bra. Alla är med och bidrar, och vi jobbar tillsammans och hjälps åt. Min tanke med kontoret är att lagarbetet ska genomsyra allt. Om alla som blir en del av Consid i Sundsvall får vara med och bidra med det som de tycker är bra så borde det bli det allra bästa tillslut. Jobbar vi på detta sätt så kommer det leda till att vi blir den mest attraktiva arbetsgivaren i stan. Vi är än så länge ett ganska litet kontor, men vi har en stor och stabil organisation bakom oss vilket ger oss en bra plattform för att växa.

K-G berättar om hur man på Sundsvallskontoret, trots att många sitter utspridda hos olika kunder, lyckats bygga upp en härlig gemenskap genom att man ses ofta och hittar på roliga saker tillsammans.

– Hos oss känner man sig hemma hos Consid, inte hos kunden. Vi träffas och lunchar minst en gång i veckan men oftast 2 gånger och då är en lunch av kompetens karaktär. Det tillsammans med allt annat vi gör bygger en god gemenskap.

 

Kompetensen i fokus

Förutom ansvaret för vårt Sundsvallskontor är K-G även sedan nyligen också ansvarig för Consids Java-spår. K-G har jobbat med Java sedan programmeringsspråket lanserades på 90-talet. Han beskriver vårt Java-spår som ett sätt att dela med oss av kompetens och erfarenhet med varandra för att hjälpa varandra att bli bättre.

– Tanken är att vi genom Java-spåret ska lära av varandra och lösa problem tillsammans så att vi tillsammans kan hjälpas åt att bli bättre. Man ska veta vem på Consid man kan vända sig till om en fråga dyker upp, och om någon har testat något så kan man dela med sig av detta så att andra kan dra lärdom av det, både inom och utanför Consid.

Och att sträcka vårt kunnande om Java, web, IoT, .NET m.m. utanför Consids gränser är något som vårt Sundsvallskontor varit extra duktiga på. Här håller vi Java-events upp till fyra gånger om året, i form av luncher och kvällsaktiviteter.

Vi har nu en mycket bra senior kompetens kring Java men vi vill fortsätta bli fler för man kan aldrig bli för många Java utvecklare och arkitekter. Samtidigt så vill bredda oss och uppnå samma tunga kompetens inom andra områden såsom .NET, projektledning och test t.ex. Så att vi på samma sätt där kan nätverka och bygga kompetens lokalt i Sundsvall och i hela Consid.

– Det märks att ett nätverk som det vi håller på att bygga har saknats i Sundsvall, och att det behövs. Det är inspirerande när en förläsare kommer och delar med sig av sin kunskap så att man får lära sig något nytt – det ger mycket ny inspiration och en rejäl energipåfyllning. Det tillför något för alla att ha denna typ av nätverk, som ger en chans att möta både det gamla gänget, men också nya bekantskaper och kontakter.

Jag frågar K-G hur man på bästa sätt använder den kunskap man fått genom kompetensevent och nätverkande.

– Det som genomgående återkommer när man pratar med folk i branschen är att många tycker att det är tilltalande att få jobba tillsammans med kollegor i team där man själva kan vara med och påverka hur man jobbar. Consid har ett koncept med distribuerade team så att vi kan jobba på distans då leveranskapaciteten inte räcker till på den lokala orten. Och det är då extra roligt att vi nu fått ett sådant åtagande med Java-utveckling som Sundsvallskontoret ska ansvara för. Med anledning av detta så håller vi nu på att starta upp vår Java-fabrik. Så det kommer att bli verkstad på kontoret och därmed inte bara Java från kaffeautomaten. Ett kontor som därmed också måste växa så vi tittar på nya lokaler. Vi kommer naturligtvis också att fortsätta leverera Java-kompetens till den lokala marknaden. När vi fått igång Java-fabriken så vill vi även få igång en motsvarande fabrik för utveckling inom Microsoft spåret.

 

Dela med dig – och få mer tillbaka

Att dela med sig av kunskap är något som K-G verkligen står bakom. När jag frågar honom om han vill rekommendera något knyter hans rekommendation nära an till just detta.

– Dela med dig av din kunskap så får du ännu mer tillbaka. Om du bjuder på dig själv så bjuder andra tillbaka. Vi vill alla lära oss mer både i vardagen och i jobbet.