Möt Consids grundare

En återblick av bolagets resa

Vill du lyssna på storyn bakom Consid i poddformat?

Lyssna på poddavsnittet här

Blicka in i Consids resa och ta del av grundarna, Henrik Sandell och Peter Hellgrens reflektioner och berättelser från åren som gått. Vilka uppdrag och händelser har egentligen format Consid till vad det är idag?

Historia, kultur och framtidsvisioner – en återblick av Consids toppar och dalar

Consid kommer från ordet ”consideration” och är ett svenskt bolag verksamt inom IT, kommunikation och affärsutveckling. Bolaget har 24 kontor i Sverige och drygt 1 100 anställda och grundades i Vetlanda år 2000 av vd Peter Hellgren och Henrik Sandell, administrativ chef. Mycket har hänt sedan starten, men vad var det egentligen som satte bollen i rullning för bolaget? Henrik berättar om den både blomstrande och tuffa tiden som var Consids start och om uppdraget som förändrade allt.

Vi startade i helt fantastiska tider. Allt var möjligt! Det rasade in pengar bara man viskade om någon affärsidé, men sedan kom kraschen och den drabbade oss verkligen. Vi hade löner som skulle betalas ut men vi hade ju inte något stort kapital uppbyggt. Men sedan hade vi tur! Premiepensionsmyndigheten hade just bildats och köpt upp ett helt IT-system som skulle lösa alla problem. Problemet var bara att det där stora IT-systemet inte blev klart. Så PPM kom i ett läge där de var tvungna att skjuta på introduktionen att det här systemet. I och med att de är en myndighet fick de gå till regeringen och berätta att de ville ändra på lagen. Efter mycket om och men fick PPM ett regeringsdirektiv där de var tvungna att ta fram en nödlösning om inte det här skulle fungera.

– Här fick vi en möjlighet! Det var nämligen så att min far jobbade som konsult på PPM, så vi pratade om den här situationen och bestämde oss för att bygga en prototyp. Vi satt med detta konstant i tre veckor och fick fram en bra prototyp som vi presenterade för PPM:s ledningsgrupp. De blev imponerade och vi fick därför i uppdrag att bygga det här systemet. Det var ju fantastiskt roligt för oss av flera skäl. Det var spännande, kul och vi fick betalt!

”Vi är en innovationsinkubator.”

Vem är egentligen Peter? Henrik beskriver sin kollega:

– Peter är en extrovert säljare som är bra på att bygga relationer och så är han väldigt målmedveten. Samtidigt jobbar han också väldigt hårt och är mycket envis.

Peter beskriver Henrik som extremt tävlingsinriktad.

– Henrik är mycket envis. Jag har heller aldrig träffat någon som är så tekniskt brilliant. Det var ju någonstans där vi möttes på mitten från första början. Jag som inte är så tekniskt orienterad och Henrik som är extremt tekniskt orienterad.

Consids framgångar har avlöst varandra på löpande band, och trots kriser har bolaget stått stadigt och fortsatt växa i snabb takt. Vad anser Peter och Henrik att Consids framgångsrecept är? Peter berättar:

Ur flera dimensioner har vi idag en bra bredd. Vi har en del som arbetar med den offentliga verksamheten där man under 2020 började rusta på grund av pandemin. Sedan har vi också en stor palett av olika branscher inom ramarna för vår totala kundportfölj. Det är väldigt positivt ur ett exponeringsperspektiv, men gör också att vi kan skapa dynamik mellan bolag och en plattform där vi kan lära av varandra. Så vi tillför även något – vi är en innovationsinkubator kan man säga.

”Man behöver våga ta upp fanan och försöka göra skillnad.”

– Att vi skapar långsiktighet i kundrelationerna bidrar till vår framgång. Men sedan är vår personalpolitik grundstenen i hela vår företagskultur. Det är ju individerna som bygger företagskulturen och Consids företagskultur utgörs av medarbetarna. Vi är också ett väldigt passionerat men samtidigt tryggt bolag; vi står för långsiktighet och kontinuitet men vi står också på barrikaderna, för det är jätteviktigt för oss. Man behöver sticka ut därute och man behöver våga ta upp fanan och försöka göra skillnad. Det är ju det digitala vi ska bygga morgondagens samhälle på och då måste vi våga utmana och ifrågasätta. Det tycker jag att vi gör och det ska vi fortsätta att göra.

Henrik fyller i:

– Vi vet att det kommer krascher, vi vet bara inte när de kommer. Det är just därför det är så viktigt att ha den här balansen och bredden. Det är sällan det går ner på flera ställen samtidigt. Har man balans så klarar man det bättre. Sedan ska man också ha ett lite överdimensionerat säljarbete; att helt enkelt vara ute och leta uppdrag och ha kunddialoger igång.

”Jag är otroligt stolt över Consid och det vi står för.”

När man ser tillbaka på Consids resa i retrospekt, vad skulle Peter och Henrik kunnat göra annorlunda för att undvika fallgropar? Henrik menar att det finns mycket man kan vara efterklok kring, men att man lär sig av de erfarenheterna.

Jag tror att det hade varit bra om vi hade haft en egen rekrytering tidigare. Sedan skulle vi också ha tagit in fler säljare, för där stoppade vi upp i några år.

Med en expansion som häpnar är det spännande att fundera på var Consid skulle kunna tänkas befinna sig om tre år. Henrik menar att mycket kan hända, samtidigt som det alltid finns saker kvar att göra.

Vi kommer att fortsätta växa som vi gör nu, öppna nya kontor och bredda den verksamhet vi har samt skapa fler områden. Sedan skulle det vara intressant att förvärva bolag som kan komplettera vår verksamhet.

Peter fortsätter:

Det är inte alls omöjligt att vi även befinner oss i utlandet om tre år. Men om tre år hoppas jag verkligen att vi fortsätter stå på barrikaderna och utmanar och tar ställning för saker som är viktiga för oss. Sedan får vi inte glömma att vi haft en tillväxt i snitt på drygt 29% de sista 12 åren och det vill vi fortsätta att ha. Det är med andra ord väldigt spännande år som väntar. För oss är resan hela målet, för det är ju den som är det roliga. Vi vill helt enkelt fortsätta att göra skillnad och få göra skillnad på riktigt. Jag är otroligt stolt över Consid och det vi står för och gör och jag växer några centimeter varje gång det kommer fram någon som säger att Consid är ett fint bolag. När man tänker tillbaka på att vi satt i en liten tvåa i Vetlanda till en början, känns det hela rätt stort.

”Vi kan åstadkomma mycket på kort tid om vi bara ställs inför ett ultimatum.”

Mitt i en pandemi och stora förändringar i samhällets alla delar kan man inte undgå att undra vilka digitala tjänster som kommer ha gjort allra störst avtryck på samhället. Peter ger sin reflektion på ämnet.

Jag är helt övertygad om att det handlar om sättet att mötas på digitalt, alltså att det blir ett alternativt till de fysiska mötena, och de positiva effekterna det har ur ett hållbarhetsperspektiv och det minskade resandet ur ett perspektiv att man får en mer hållbar vardag. Men sedan är det också snabbheten; hur mycket vi faktiskt kan åstadkomma på kort tid om vi bara ställs inför ett ultimatum. Detta tror jag verkligen är något vi kommer att ta med oss, och kraften i det genomförandet.

Ta del av avsnittet i Digitala influencer-podden där Peter och Henrik gästar här!

- När man tänker tillbaka på att vi satt i en liten tvåa i Vetlanda till en början, känns det hela rätt stort.

Peter Hellgren, vd

Ta del av fler blogginlägg