Möt Petra Charlotte Arrenäs kontorschef för Consid i Karlshamn

Petra Charlotte Arrenäs är den yogande före detta officeren som tog sitt pick och pack, inklusive man och barn, och bytte Försvarsmakten i Stockholm mot Blekingeidyllen. Idag verkar hon som kontorschef för det senaste tillskottet i Consid-familjen, vårt Mobility-gäng i Karlshamn bestående av forna Appcorn. Lär känna henne närmre i detta personporträtt.

Petra sätter med van hand igång kaffemaskinen på bänken i köket på vårt Karlshamnskontor. Det finns inte mycket på kontoret som vittnar om att det så sent som kvällen före var invigningsfest i lokalerna, som är rena, fina och påtagligt nyinredda.

– Vi trivs verkligen bra här, konstaterar hon med ett leende på läpparna.

Forna Appcorn har bara hunnit vänja sig vid tanken på att de numera är en del av Consid i några dagar när vi träffas. Trots detta känns det, tack vare Petras öppenhet och värme, som det mest självklara i världen att vi numera är kollegor. När vi slår oss ned i kontorets konferensrum ber jag nyfiket Petra att berätta lite mer om sig själv.

– Jag har min långa yrkesbakgrund från Försvarsmakten. Jag jobbade som officer i 18 år, bl a som Taktisk officer och ytbärgare på Helikopter 4. Jag hann också jobba på Högkvarteret där jag arbetade med personal- och jämställdhetsfrågor, det är två delar som jag brinner mycket för. Allt detta var i Stockholm, men när de lade ned den skvadron som jag och min man jobbade på så tog vi med oss våra tre barn och vårt bohag och flyttade ned till Blekinge.

Jag kan inte dölja min förundran. Petras meritlista är minst sagt imponerande. Men den slutar inte här.

– Sedan jobbade jag ett par år på Hyper Island, dels med utbildningarna inom digitala medier vilka jag projektledde, dels som affärsområdesansvarig för ledarskapsutbildningar och master classes som Hyper Island drev. Jag var bland annat med och tog den första master classen utomlands, till New York, där vi höll en master class för reklambranschen i USA.

Efter tiden på Hyper Island hann Petra med att jobba som projektledare inom digitala medieprojekt samt med energi- och hållbarhetsfrågor på NetPort Science Park i Karlshamn innan Mårten, vd för forna Appcorn, ringde och frågade om det inte var dags att hon började jobba som kontorschef hos dem.

– Vi träffades några gånger och diskuterade upplägget och kom fram till att ja, det är klart att vi ska jobba ihop.

550 nya kollegor över en natt

När Appcorn blev kontaktade av oss blev Petra ganska snart involverad i processen kring förvärvet. När hon började läsa på om Consid fick hon omedelbart en positiv bild.

– Jag kände direkt att det här verkligen skulle vara någonting som Appcorn behöver för att ta nästa steg i tillväxt och affärsutveckling och för att komma vidare och fortsätta vara den spetskompetens som vi är inom mobilitet. Det kändes väldigt, väldigt bra redan från början. På sportlovet var jag i New York med min dotter och då ringde Mårten och bad mig boka in ett datum för att träffa Consid på huvudkontoret i Jönköping. Jag satt ned med er rekryteringsansvarige en stund, och när jag kom ut ifrån vårt möte och mötte Mårten sa han att ”nu jobbar du inte på Appcorn längre”. Då hade de signerat avtalet under tiden. Det var omtumlande och så roligt.

Petra berättar hur man omgående satte ett datum för att berätta om förvärvet för den egna personalen, och i samma veva träffa en del av Consid över en informationsträff med efterföljande middag.

– Nyheten mottogs väldigt väl. Vi presenterade bakgrunden och hur tankarna hade gått och på vilket sätt vi såg att detta skulle stärka oss som team framåt – och att vi tack vare detta kommer kunna erbjuda våra kunder en mycket bredare produktportfölj än enbart vår spetskompetens inom mobilitet, samtidigt som Consid får ett starkt tillskott inom just detta område tack vare oss. Det blir egentligen ingen jätteskillnad i vardagen för våra utvecklare, utan den stora skillnaden ligger i att vi får stöttning när det kommer till försäljning, strukturer, och att vi får vara en del av ett större sammanhang. Vi fick 550 nya kollegor – över en natt.

Hon är tydlig med att poängtera att teamet är det viktigaste när det kommer till hennes roll som kontorschef.

– Att få fortsätta utveckla och hitta rätt plats för medarbetarna, där de kan utvecklas som mest, och att se mönster för respektive individ och lära känna dem för att veta var de kan bidra och växa som mest – det är det absolut roligaste.

Yoga, böcker och kärleken till Blekinge

När jag frågar Petra vem hon är utanför kontorets väggar berättar hon bland annat om den plats yoga har fått ta i hennes liv under de senaste tjugo åren.

– Jag har hållit på med Ashtangayoga till och från i tjugo år. För ett par år sedan åkte jag till Indien i en månad för att utbilda mig och yoga hela dagarna. Det är ett stort intresse – så fort jag är iväg och reser i jobbet försöker jag leta upp en yogastudio och köra ett pass. Men jag har också fortsatt med mitt intresse för jämställdhets- och mångfaldsfrågor vilka jag hjälper företag med på olika sätt vid sidan av jobbet.

Jag förundras av Petras energi, som hon själv vill tro fylls på genom att träffa människor.

– Jag går igång på att träffas, prata och mingla. Det ger mig energi. Men också att yoga, vara ensam, läsa böcker och att umgås med familjen i lugn och ro. Det gäller att hitta balansen.

Vi avrundar vårt samtal genom att jag frågar Petra om hon vill rekommendera något.

– Då vill jag rekommendera alla att besöka Karlshamn och Blekinge i sommar om man inte gjort det tidigare. Här kan man uppleva fantastisk skärgård, natur, miljö och kultur. Och så får man såklart passa på att komma förbi oss på Consid och ta en kopp kaffe. Vi har gott kaffe här.

Jag tittar ned i min tomma kaffekopp och konstaterar att jag kan intyga att vårt Karlshamnkontor definitivt är värt ett besök – kaffet var verkligen gott. Men inte minst – de du kommer möta på kontoret är extraordinärt trevliga.