Möt Petter Bergström, kontorschef för Consid Göteborg!

Om konsten att göra kårkarriär – och att göra sig själv umbärlig

Petter Bergström är Chalmeristen och tidigare kårordföranden som i över 10 år varit en del av Consid-familjen. Han är snudd på uppvuxen på en av Bohusläns segelskutor, är nyfiken av naturen och älskar att utmana både sig själv och folk i sin omgivning. Möt mannen som driver Consids Göteborgsskuta i rasande fart framåt.

Petter har fluga på sig dagen till ära – inte helt otippat, då det nalkas festligheter tillsammans med kunder, vänner och bekanta framåt kvällningen. Vi sätter oss vid ett av kontorets konferensbord med varsin kopp kaffe. Det är inte vilket kontor som helst vi pratar om – nej, vårt nya Göteborgskontor ligger mitt på Avenyn, vilket väl ingen i hela Göteborg kunnat undgå. Fasadflaggor, stora som påslakan, med vår logotyp strategisk placerad mitt på vajar i vinden längs med den vältrafikerade gatan. Flytten från Mölndalsvägen blev ett enormt lyft.

Jag ber Petter ta det från början. Han berättar om sig själv, sin uppväxt och vad som format honom till den han är idag med märkbar värme, och beskriver hur han som liten hade han ett stort intresse för segelskutor.

– På västkusten finns det mängder av segelskutor och jag var aktiv på en av dem. Det var genom det jag lärde mig hur man jobbar tillsammans. Vi tränades på olika sätt – det är mängder att ta hand om på en stor båt – och fick lära oss allt från att planera och laga mat till en stor besättning till att axla rollen som skeppare. Allt måste fungera och alla har en uppgift att göra när man seglar; en båt blir som en levande varelse när allting klaffar. Det är det som är så otroligt roligt, det blir bara riktigt bra när alla kan sin sak och lyckas samarbeta mot ett gemensamt mål.

Petter benämner sig själv som ”en riktig nörd”, som fascineras av att se saker fungera.

– Jag är egentligen en riktig nörd. Jag slappnar gärna av med att spela dator för mig själv. Men jag tycker också att det är kul att se hur saker fungerar – att programmera, skruva isär tvättmaskiner som jag gjorde när jag var liten, och att förstå hur organisationer och människor fungerar. Det är en fantastisk känsla att veta att det rasslar tusentals meddelanden i sekunden genom ett system man varit med och byggt – att se prylen funka och snurra.

Petter har inte glidit genom varken uppväxt eller skolgång som på en räkmacka. Hårt arbete och mycket plugg, i kombination med inspiration från en pappa med attityden att vem som helst kan ta sig an vad som helst och en mamma som skapat ett välfungerande företag genom att bygga och hålla samman en kompetent grupp personer genom en stor förmåga att lyssna av och förstå individers behov, har lett honom dit han är idag. Mycket tidigt fick han upp ögonen för det tekniska, vilket ledde till att han valde att läsa en teknisk gymnasieutbildning, för att sedan fortsätta studierna på Chalmers University of Technology. Där utbildade han sig till civilingenjör med inriktning mot datateknik.

Det märks att Petter har ett stort hjärta för Chalmers. Han betonar särskilt kulturen av entreprenörskap och engagemang – allt går att uppnå. Redan under sin första dag på det anrika universitetet fick han upp ögonen för dess kårverksamhet, som han blev fast besluten om att han skulle bli aktiv inom. Och om han blev.

– Jag inledde min kårkarriär tidigt, och efter tre år satt jag som kårordförande. Som en del i uppdraget satt jag med inte bara i kårens, utan även Chalmers, styrelse. Det var en rolig och lärorik tid.

Men med att sitta som kårordförande vid en kårverksamhet som Chalmers följer höga förväntningar och stora åtaganden. Efter en tid kände Petter att han behövde få lite distans från det hela, och beslutade sig för att studera Business & Management på Imperial College i London, innan han genomförde sitt examensarbete i Tyskland. Sedan inledde han sin arbetslivskarriär med några månader som utvecklare på sajten Lunarstorm,  innan han landade på Consid i Göteborg, där han nu har jobbat i över tio år. Jag kan inte låta bli att fråga vad det är som fått honom att stanna kvar så länge. Hans svar känns självklart.

– Det är otroligt roligt att jobba på ett entreprenörsdrivet bolag. Här får man vara med och skapa vilka vi blir – det ges möjlighet att vara med och utvecklas, utveckla, och framför allt bidra. Det som är så fantastiskt är att det inte finns någon internkonkurrens, utan att folk är väldigt benägna att hjälpa varandra. Sedan bryr sig Consid på riktigt om de som jobbar här – och det gör jag också. Jag bryr mig verkligen om de jag jobbar tillsammans med.

”Man ska göra sig själv umbärlig”

Petter brinner för att hjälpa människor att komma vidare i det som de är bra på. Själv började han sin resa på Consid som utvecklare, men har genom årens lopp hunnit med att jobba som arkitekt, teknisk projektledare, projektledare och managementkonsult. Idag sysslar han med en salig blandning av dessa roller, i kombination med sitt ansvar för kontoret i Göteborg. Det är en svindlande resa han fått vara med på, där 14 konsulter blivit ett femtiotal, och Mölndalsvägen bytt mot Avenyn, på bara ett några år.

– Vi har byggt en fantastisk plattform här i Göteborg. Nu har vi några nyckelområden vi ska bygga vidare på, samtidigt som vi ska växa och utnyttja den fantastiska bas vi har i våra kunder här, och bredda oss än mer mot den privata marknaden.

Petter beskriver att han tycker det är roligt att få utmana sig själv, men också att lyfta fram sina anställda och få dem att förstå att de är duktiga, så att de vågar utvecklas varje dag.

– Jag brukar prata om att man ska göra sig själv umbärlig. Då kan man gå vidare och göra någonting annat, medan någon annan får ta vid. Det är ju lite läskigt – det är ändå tankebebisar vi jobbar fram, och att lämna över en sådan till någon annan kommer med risken att bli kritiserad. Men man behöver växa, släppa och gå vidare – ta steget ut och släppa in det nya.

Slutligen frågar jag Petter om han vill rekommendera något. Han kliar sig fundersamt i skägget, och levererar ett svar laddat med så mycket uppriktighet och värme att jag faktiskt ryser till en aning.

– Tänk på att alla du möter är människor med sina egna önskningar, rädslor och behov. Försök behandla alla väl. Det kommer du ha gott av sen.