Möt Thommy Wilén, VD för Consid Linköping

Från det lilla bolaget till ett toppbolag

Vem kunde väl ana att vi skulle ha en före detta domare av tennisproffs som Björn Borg och Mats Wilander i vår stab av kontorschefer? Inte vi – innan vi förvärvade HOW Solutions och fick Thommy Wilén som kontorschef för vårt nya Linköpingskontor. Möt mannen som haft Nice som sitt andra hem och som är en av de som ligger bakom den framgångssaga som är ett faktum för Consid i Linköping.

Thommy kommer tillbaka till kontoret strax efter lunch. Lite med andan i halsen, då hans lunchmöte drog över några minuter mer än vad det var tänkt, men ändå med sitt påtagliga lugn i behåll. Vi sätter oss ner i ett av konferensrummen på vårt splitter nya Linköpingskontor. Rummet har en glasvägg som gör att vi kan blicka ut över kontoret, som är en totalrenoverad råvind mitt i Linköping city, medan vi samtalar.

Thommy är en sann Linköpingsbo ”sedan forever”, som han själv beskriver det. Han är lyckligt gift med frun Barbro sedan tio år tillbaka och har en dotter och tre bonusdöttrar. På fritiden får sporten stort utrymme, främst tennis och golf. I tennis har han tävlat på hög nivå – och varit domare för tennisproffs som Björn Borg, Mats Wilander och Stefan Edberg.

– Jag har även spelat mot Ted Gärdestad. Det var roligt! Framför allt är det roligt att kombinera sportintresset med att resa. En och annan golfresa har det blivit genom åren.

Att Thommy är expert på livsnjuteri råder det inga tvivel om. Det vilar ett lugn omkring honom, som får alla i hans närhet att slappna av. Detta grundar sig säkerligen mycket i hans positiva inställning till det mesta.

– Jag är positiv som person och ser aldrig några problem utan tänker istället ”hur kan vi lösa det här?”. Det präglar mitt liv både på jobbet och privat. Jag försöker njuta när jag är på jobbet, och när jag är ledig, för att få tiden att flyta samman så att jag får till en bra mix.

Thommy är en av de som jobbat i IT-branschen sedan mitten av 90-talet. Sedan dess har han hunnit vara med om att starta upp ett par IT-bolag. Ett av dem är HOW Solutions, som var det bolag som Consid förvärvade strax efter årsskiftet 2014/2015. HOW Solutions hade då levt sedan 2009, och många av de anställda hade varit med sedan start. Jag kan inte låta bli att fråga Thommy hur det kändes att sälja det egenbyggda bolaget.

– Det var ett stort steg att ta för samtliga delägare i HOW Solutions, men med facit i hand, såhär ett par år senare, så blev det ett mycket bra partnerskap mellan bolagen. Vi synkar väldigt bra, och HOW blev en perfekt pusselbit inom Consid Östergötland. Den kompetens vi besitter kompletterar övriga Consid på ett framgångsrikt sätt. Det har blivit ett bra samarbete på olika nivåer, där vi hjälps åt mellan de olika kontoren. I Linköping är det full fart både med nyanställningar och nya spännande projekt.

Från det lilla bolaget – till ett toppbolag

Thommy beskriver Linköpingskontorets stora erfarenhet av att arbeta med olika typer av externa och interna portallösningar och eftermarknadssystem, områden som enligt honom kompletterat Consids redan starka bas av kompetenser på ett bra sätt. Han beskriver hur man på Linköpingskontoret arbetar mycket i inhouseprojekt – något som har lett till många framgångsrika projekt och goda kundrelationer.

– Långsiktiga relationer är ett tydligt mål för oss. Vi vill inte bara göra något åt en kund, leverera och säga tack och adjö. Våra åtaganden går allt som oftast över i support och förvaltning, där vårt partnerskap med kunden lever under många år. Det ligger mycket arbete bakom varje projekt med otroligt engagerade medarbetare!

Thommy ser en tydlig fördel i att ha blivit en del av ett större bolag – eller ett ”toppbolag”, som han själv kallar det. Han beskriver Consid som en trovärdig spelare på marknaden som såväl kompetensmässigt som erfarenhetsmässigt har alla möjligheter att vinna vilken affär som helst. Han benämner Consids storlek som en viktig faktor i bolagets framgång. Något annat han benämner är det faktum att man på Consid är mån att hjälpas åt.

– Consid finns en härlig, öppen anda, vilket skapar en stark helhet. Vi har en offensiv organisation med en dedikerad säljorganisation som jobbar tätt tillsammans med resten av verksamheten, en egen HR- och rekryteringsavdelning, en marknadsavdelning – listan kan göras lång. Tack vare detta har vi kunnat fortsätta växa som vi har gjort.

Att vara en del av Considfamiljen

Jag berättar för Thommy att jag upplever att man har en stark sammanhållning och en god stämning på Linköpingskontoret. Han håller verkligen med.

– På de utvecklingssamtal jag har med mina anställda ställer jag frågan hur de ser på att vara en del av Considfamiljen. För vi är som en stor familj. För mig har det varit viktigt att behålla en god stämning på vårt lokala kontor, även om vi nu är en del av ett större bolag. Och det är vi duktiga på. Ett par gånger i månaden hänger många av kollegorna kvar efter jobbet för spelkväll, där de äter och spelar brädspel tillsammans. Dagen efter blir det alltid ett skönt tugg om vem som vann spelet och hur kvällen blev. Det är ett riktigt kvitto på att man trivs, om man vill vara kvar på kontoret och fortsätta umgås med varandra efter arbetstid.

Och vem skulle inte vilja hänga kvar och spela brädspel på ett så fantastiskt kontor som vårt Linköpingskontor. Flytten till våra nya lokaler skedde tidigare i år, och mottot under hela renoveringsfasen har varit att få till en känsla av att gammalt möter nytt med en industriell touch. Och det är en känsla man verkligen har lyckats få till. Våningen andas nästan lite New York, med mycket glasväggar och gammalt tegel som man tagit vara på som ett lyckat inslag i inredningen. Takkuporna utgör små kontor, medan många sitter i öppna landskap.

– Det här är superhäftigt. Det är utan tvekan Linköpings fräschaste kontor! Jag tror inte att det går att jämföra med något annat kontor här, faktiskt. Jag hade med mig vd:n för ett möbelföretag upp hit häromdagen. Han blev helt mållös – och då har han sett många kontor i sina dagar. Flera kunder har frågat om de kan få flytta in, haha. Det är verkligen roligt. Nu jobbar vi på att förfina med detaljer, så att det bara blir bättre och bättre. Det är väldigt uppskattat bland de anställda.

Thommy talar om sina medarbetare med en stor stolthet. Det är tydligt vad han älskar mest med sitt jobb – kontakten med människor; såväl anställda som kunder. Han beskriver att han brinner för att skapa relationer och göra bra, långsiktiga affärer som leder till en trygghet för alla inblandade.

– Det är en helhet – inte bara en person – som gör ett kontor eller ett företag. Kvittot på att vi får till den goda stämning vi har är att vi har en så låg personalomsättning. Vi har det nu, och det har vi alltid haft. Det är en bekräftelse på att vi tillsammans gör något riktigt bra.

Sammanhållning, kunder och utvecklande projekt

På frågan varför man bör jobba på just Consid tycks svaret för Thommy vara självklart. Han nämner sammanhållningen, kunderna och de utvecklande projekten som tre viktiga aspekter. Men också personalpolitiken.

– Man bryr sig om varje anställd på Consid – både vad det gäller deras kompetens och deras familjesituation. Mår man bra på jobbet så mår man bra hemma och tvärtom – då funkar helheten. Vi är en flexibel arbetsgivare som anpassar sig efter vart de anställda är i livscykeln. Det handlar om ett personligt ansvar som var och en får ta kopplat till de uppdrag man jobbar med. Vi är smarta personer som kan ta eget ansvar, och det har Consid förstått. Det uppskattas verkligen av de anställda.

Jag frågar Thommy om han vill rekommendera något personligt innan vi skiljs åt. Han behöver bara ett ögonblick för att bestämma sig för vad hans rekommendation måste bli.

– Om du inte varit i Nice – åk dit! Jag kallar staden för ”min andra stad”, då vi haft en lägenhet där. Det är en härlig stad med vackra byggnader, havet och närhet till såväl Italien som Cannes och St Tropez. Åker du 30 minuter åt ett håll kan du åka skidor, 30 minuter åt ett annat håll bada i Medelhavet. Och så har de bra mat och vin. Så jag säger bara – bon voyage!