Möt Torbjörn Bäckström, kontorsansvarig för Consid i Gävle

Torbjörn är AI-fantasten som just köpt ett 500 kvadratmeter stort hus från 1904 som tidigare varit ett välbesökt värdshus. Nu ska han dessutom hålla i fanan på Consid i Gävle. Möt Torbjörn Bäckström, kontoransvarig på Consid i Gävle.

”Vi ska bli Gävles största it-bolag”

 

Det tar inte många minuter in i samtalet med Torbjörn innan jag förstår att livet och vardagen aldrig står still hemma hos familjen Bäckström. Är det inte dags för barnen att lära sig cykla, spenderas fritiden på golfbanan, i skidbacken eller i stallet.

– Mina barn bor hos mig på halvtid så när de är hos mig vill jag såklart spendera all min tid med dem. Min sambo och jag har dessutom precis köpt ett stort sekelskifteshus där vi snart ska flytta in tillsammans med våra fem barn. Vi är förväntansfulla och kan knappt bärga oss att få sätta igång med husfixet!

 

”När jag fick upp ögonen för företaget insåg jag snabbt vilken styrka det finns innanför Consids väggar”

 

Innan Torbjörn blev en del av Consid spenderade han dagarna på Lantmäteriet där han arbetade i tre år, bland annat som IT-chef. IT-branschen har varit hans territorium sedan millennieskiftet, men det har inte hindrat honom från att testa på en rad olika branscher och roller. Projektledare, konsultchef, kundansvarig, ja… listan kan göras lång. Jag frågar honom vilka spontana tankar som uppstår när jag säger ”Consid”.

– Jag tänker på att jag känner stolthet. Vi är många som jobbar bakom kulisserna för att kontoret i Gävle ska bli drömarbetsplatsen och det känns både som en trygghet och en enorm pepp i vardagen. När jag fick upp ögonen för företaget insåg jag väldigt snabbt vilken styrka det finns innanför dessa väggar. Bara det faktum att vi är finalister i Årets marknadsavdelning och att vi utsetts till Supergasell säger väldigt mycket om Consid i sig.

Jag ber Torbjörn berätta om sina förväntningar på den kommande tiden. Han berättar att han saknat kunddialogera och att det därför ska bli roligt att få återuppta den kontakten igen.

– Att dessutom få möjlighet att rekrytera människor som vill vara en del av Consid-familjen känns jättespännande. Det är en ynnest att få möta människor som vill bygga det här förtaget och som vill göra skillnad på riktigt.

 

”Det kommer att bli stans schysstaste kontor”

 

Torbjörns ambitioner och driv framåt lyser igenom när han berättar om sina mål i rollen som kontorchef och om de storslagna planerna…

– Consid kommer att bli Gävles största IT-konsult bolag, utan tvekan! Vi får vårt nya kontor den första september och det fantastiska med det kontoret är att det rymmer 22 personer. Det kommer att bli, precis som på alla andra ställen där Consid etablerar sig, stans schysstaste kontor – utan jämförelse!

Jag ber Torbjörn berätta vad han tror är Gävles styrkor. Han menar att det finns en bra mix av kunder inom både privat och publik sektor samt att högskolan har flera relevanta utbildningar, inte minst inom GIS och IT-området. Närheten till Sandviken som ligger två och en halv mil från Gävle är dessutom en stor fördel. Där ligger nämligen det globala företaget Sandvik med en rad affärsområden som behöver Consids kompetens.

– I och med att vi ligger nära både Uppsala och Stockholm knyter vi ihop landet på ett bra sätt. Det finns även en lucka mellan Uppsala och Sundsvall som vi fyller vilket gör att Sundsvall kommer lite närmre.

Jag slås av Torbjörns öppna och generösa personlighet, inte minst när jag frågar honom om hans tidigare erfarenheter och vad han vill ta med sig in i rollen som kontorchef. Han trycker på det moderna förhållningssättet till ledarskap och hur just det är nyckeln till framgång.

– Den digitalisering vi ser av samhället kräver utveckling av ledarskapet. Det hela handlar om att fånga och uppmuntra nya idéer, skapa delaktighet och engagemang och att få alla att vilja gå i samma riktning. Jag har jobbat mycket med innovation i mitt yrkesliv och där ligger vikten i att just våga, våga prova nytt. Det handlar om att tillåta människor att misslyckas, för det är egentligen genom att göra fel som vi lär oss nya saker.

 

”AI kommer driva en lika revolutionerande förändring av samhället som elektriciteten gjorde när den kom”

 

En fågel har viskat i mitt öra att ett av Torbjörns största intressen är AI. Han har föreläst inom ämnet på flera konferenser runt om i Sverige och jag är minst sagt nyfiken på att veta mer. Han berättar med glöd i blicken om de insikter vi kan få med hjälp av kognitiva tjänster.

– Jag har alltid varit intresserad av ny teknik och möjligheten till att lösa saker på ett nytt och innovativt sätt. När man börjar intressera sig för AI inser man vad det kan skapa för möjligheter för samhället och då kan man inte bli annat än superengagerad. Allt handlar ju egentligen om att se till att tekniken underlättar för oss i vår vardag.

När jag har ett AI-proffs på tråden passar jag även på att fråga Torbjörn vilka utmaningar inom AI han ser att vi står inför.

– Jag tror att utbildning är A och O för att öka förståelsen för AI och den enorma potential som finns. När vi tittar på Europa och jämför oss med USA och Kina kan vi se stora skillnader. I USA och Kina är AI en fråga för företag och myndigheters högsta ledning. I Europa och Sverige är det en fråga som fastnar på agendan hos CIO:er och IT-chefer. Jag är övertygad om att engagemanget för AI måste lyftas högre och vara en angelägenhet för hela organisationen i och med att AI kommer driva en lika revolutionerande förändring av samhället som elektriciteten gjorde när den kom.

Torbjörn menar även att den mentala inställningen är en avgörande faktor för att vi ska kunna utnyttja AI och dess fulla potential.

– I USA pratar man om att lära människor nya arbetsuppgifter kopplade till AI, men i Europa pratar vi om att jobb förvinner. Vi måste börja jobba på vår inställning och se att AI faktiskt för med sig enormt mycket positivt.

När vårt samtal börjar lida mot sitt slut känner jag att hans positiva energi smittat av sig och jag konstaterar att om det är någon man kan diskutera AI med en hel eftermiddag – så är det med Torbjörn. Tiden går snabbt när man har roligt – och visst har det varit roligt att höra honom berätta om sina erfarenheter och ambitioner. Jag är minst sagt imponerad. Jag frågar honom om han har något avslutande tips som han vill dela med sig av. ”Var alltid dig själv”, svarar han intuitivt. Det är faktiskt precis den bilden jag fått av Torbjörn idag; att han är just det – 100 procent Torbjörn Bäckström.

Hedvig Hägglöf Consid Copywriter

Hedvig Hägglöf

Copywriter

hedvig.hagglof@consid.se 070-399 94 76‬