Möt Per Malmsten

Senior Customer Success Manager och Analytics på Consid

Per Malmsten har nu klivit in på Consid som Senior Customer Success Manager. Hos oss ska han fortsätta hjälpa företag och organisationer att bli datadrivna i sina processer och affärsmodeller. Detta för att ta tillvara på de stora möjligheterna som finns med att jobba datadrivet – och därmed agera proaktivt och snabbt. Lär känna Per Malmsten i ett samtal om hur han arbetat med Analytics genom åren och vad som kommer att vara avgörande framåt för att skapa effekt genom att vara datadrivna.

Hej Per! Du är ny Senior Customer Success Manager med stor kunskap inom Analytics. Vad innefattar din roll hos Consid?

– Min roll är egentligen fyrdelad. Dels så kommer jag att gå in och hantera ett par större konton, med tanke på den bakgrund jag har kring storkundshantering både nationellt och internationellt. Sen kommer jag att stötta upp de lokala Considkontoren både i nya affärer, men också i pågående leveranser där man har ett behov av att lyfta diskussionen till en strategisk nivå. Alternativt att det finns ett behov kring den kompetens jag besitter inom Analytics och att bli datadriven, berättar Per. 

Det sistnämnda området Analytics har Per, utöver försäljning och projektledning på bland annat IBS och Stratiteq, arbetat med i många år i olika former. Allt från produktbolag som QlikTech till nu senast Pyramid Analytics, där man dessutom gav slutanvändaren möjlighet att själv använda AI i plattformen.

– BI som begrepp har funnits i ungefär 30 år, så det är inget som är nytt. Men däremot att arbeta med Analytics i olika former, att använda data för att snabbt kunna ta proaktiva beslut och för affärsutveckling – det är någonting som jag brinner jättemycket för och kan se enorm potential inom. Skenande energipriser, råvarupriser som sticker iväg rent generellt, ökad inflation och längre ledtider gör att företag behöver ha betydligt bättre koll i vardagen, förklarar Per Malmsten.

Per berättar att det kan handla om vilken data som helst som ska konsumeras för att ta proaktiva beslut och för affärsutveckling. Han ger exempel så som finansiell data, IoT-data, gps-data, google och analytics-data för att nämna några.

Därför valde Per att fortsatta satsningen inom Analytics tillsammans med Consid 

– Jag har följt Consid på nära håll sedan bolaget bildades år 2000. Jag är gammal kollega med Peter Hellgren och Henrik Sandell sedan IBS-tiden och vi hade bra diskussioner då. Med den resa som Consid har gjort och nu har framför sig så var timingen helt rätt. Consid befinner sig i ett läge där spännande saker sker, och det är jättekul att få vara med på den resan, säger Per.

Per lyfter ett par saker som han ser extra mycket fram emot med att vara en del av den resa som Consid gör; Att driva den datadrivna frågan. Att skapa mervärde för kunder. Att vara med från strategiska diskussioner till att leverera en lösning som man får vara med och driva vidare.

– En av mina starkaste drivkrafter är att göra skillnad och skapa värde, både vad gäller för kunden och min arbetsgivare, berättar Per.

Så skapar man effekt med Analytics: “Det är bara fantasin som sätter stopp” 

När man ger sig på resan att bli datadriven, är det vanligaste misstaget att man gör det som ett eller flera teknikprojekt. Detta riskerar att bli dyrt och komplext. Man bör i stället utgå från frågorna; Varför ska vi bli datadrivna? Inom vilka områden finns de lägst hängande frukterna som ger mest affärsnytta? Hur ska vi använda data för att stötta våra dagliga affärsprocesser och aktiviteter? Vilka data har vi och vilka saknar vi? När man har svar på dessa frågor kan man börja utvärdera vilka tekniker som ska användas till vad menar Per och ger följande tips: 

  1. “En vanlig utmaning är att datat ligger i silos. Det kan till exempel vara ett affärssystem, webb, CRM-system med mera. Risken som uppstår då är att man i sina börjar bygga ‘tvillingar’ av affärslogik och data i sina dataplattformar och visualiseringsverktyg. Något som tar projekttid och som fördyrar förvaltningen av lösningen. Kan man i stället skapa ordning och reda redan i källsystemen och arbeta aktivt med att hålla datakvaliteten på en bra nivå, blir det enklare och går betydligt mycket snabbare att bygga en stabil dataplattform. Där man kan hantera en bra informationsmodell som sedan kan användas i rapporter, ad-hoc analyser och i andra datakonsumtionssammanhang.”

  2. “Sen är vi tillbaka till frågan ’vad är det egentligen vi vill göra med datat?’. Det finns stora möjligheter med att ha tillgång till data inom alla områden. Allt från vad handlar om ökad lönsamhet, ökade marknadsandelar, ökad conversion rate eller minskade stopp i produktionen. Det är bara fantasin som sätter stopp.”

  3. “Framåt kommer organisationers snabbhet att vara avgörande. Ett viktigt steg i detta kommer att vara möjligheten att ge medarbetarna tillgång till fakta i form av relevant data för att ta de dagliga besluten. Till exempel vilken rabatt ska den här kunden erbjudas baserat på köpbeteende, lojalitet, totalt kundvärde med mera.”

Det är ett sant nöje att sitta ner med Per för ett första av många samtal om hans arbete som Senior Customer Success Manager och inom Analytics. Men innan vi säger hejdå för denna gång passar vi på att lära känna Per ännu lite bättre genom att fråga vad han uppskattar att syssla med privat.  
 
– Jag är en riktig Malmöbo som gillar att spela golf, åka skidor och äta och dricka gott. Njuta utav livet helt enkelt, säger Per Malmsten med ett stort leende.

Kom i kontakt med Per!

Per Malmsten

Per Malmsten

Senior Cutomer Success Manager & Analytics

per.malmsten@consid.se 0765-269802 Läs mer

Lär känna fler kollegor!

Mikael Dahlman, Alingsås, konsultchef & lösningsarkitekt
2 min lästid
Personporträtt

Mikael Dahlman, lösningsarkitekt & konsultchef i Alingsås

Mikael Dahlman är lösningsarkitekt och konsultchef hos Consid i Alingsås. Lär känna Mikael och ta reda på varför han ser AI och automation som viktiga byggstenar i digitaliseringsresan.

Magnus Osbeck, Business Line Manager inom innovation och digital affärsutveckling på Consid
5 min lästid
Personporträtt

Magnus Osbeck, Business Line Manager inom innovation & digital affärsutveckling

Magnus Osbeck är ny Business Line Manager inom innovation och digital affärsutveckling på Consid. Med yrkeserfarenhet från bland annat Coop och Stena Line kommer Magnus att spela en viktig roll för Consids långsiktiga och strategiska partnerskap genom att omsätta visioner till konkreta tekniska lösningar.

Fredrik Swahn, Business Developer inom CX på Consid
4 min lästid
Personporträtt

Fredrik Swahn, Business Developer inom CX

Fredrik Swahn är ett av våra senaste tillskott på Consid. Med en lång erfarenhet inom Customer Experience (CX) och MarTech kommer Fredrik att spela en viktig roll för våra långsiktiga och strategiska partnerskap. Lär känna honom här!

Anna Kapnoula, .net-utvecklare, backend-utvecklare, scrum master, It-konult på Consid i Lund.
2 min lästid
Personporträtt

Anna Kapnoula, backend-utvecklare & Scrum Master

Möt Anna Kapnoula, vår backend-utvecklare och Scrum Master inom .Net-utveckling, som svarar på 6 snabba frågor om sitt jobb på Consid i Lund.

Ladda fler