Performance is an attitude

Uttrycket ”mindre snack, mer verkstad” är många gånger befogat. Så även när det kommer till jämställdhetsfrågan i it-branschen. Det är så enkelt att prata om problematiken – istället för att göra något åt den. Vi har tagit denna fråga på allvar – och bestämt oss för att göra, istället för att prata. I samband med Jämställdhetsdagen som infaller idag, den 26 augusti, vill vi passa på att uppmärksamma denna fråga och berätta om hur vi arbetar för att bemöta den.

Andelen kvinnor i it-branschen är pinsamt låg. Omkring en femtedel låg, för att vara mer exakt. Och inte är vi bättre. Vi har precis lika svårt som de flesta andra bolag i branschen att attrahera kvinnor till oss. Men det är inte att vi har svårt att attrahera dem till oss som är det egentliga problemet. Det kryllar inte av kvinnliga systemutvecklare där ute. De är alldeles för få. Därmed är jämställdhetsproblematiken, i vårt bolag och i branschen i stort, ingenting man löser över en kaffekvart. Det vi har kommit fram till i frågan är egentligen ganska enkelt. Vi behöver ta hand om de kvinnor som verkar inom branschen – och inspirera till att de blir fler.

Vi tog för några år sedan initiativ till vårt kvinnliga nätverk, Q Rendezvous*. Syftet var att skapa en mötesplats för kvinnor i branschen att nätverka, knyta nya kontakter, utbyta erfarenheter och bli starkare i sin yrkesroll. Initiativet har tagits emot med stor glädje – på varje ort som vi startat nätverket på har det varit påtagligt hur efterlängtat det har varit. Idag håller vi med jämna mellanrum nätverksträffar på flera orter runtom i landet – tillfällen som för samman hundratals kvinnor i liknande situationer.

Som en förlängning av Q Rendezvous-konceptet har vi även startat vårt eget mentorskapsprogram för kvinnor under teknisk utbildning. Vi erbjuder genom programmet, som vi kallar Q Mentoria, kvinnliga studenter runtom i landet möjligheten att ha en egen, kvinnlig mentor i en av våra anställda. Genom att med jämna mellanrum träffa sin mentor får studenterna en direktlänk till arbetslivet, förutsättningar för att skapa sig en förståelse för yrket och förhoppningsvis även inspirationen till att slutföra sin utbildning och därmed fylla på branschen med ytterligare en efterlängtad kvinna.

Vår slogan för Q Rendezvous, ”Performance is an attitude”, har för oss en betydelse som är värd att understryka. Vi tror att allt handlar om inställning och attityd. Hur kvinnorna i vår bransch presterar, tar sig fram, arbetar och utvecklas handlar om attityd. Hur vi kommer framåt i jämställdhetsfrågan i vår bransch, det handlar om attityd.

Performance is an attitude, helt enkelt.

Håll utkik efter våra kommande träffar – i höst hålls de såväl i Linköping som i Malmö och Uppsala!

*Q för kvinna, Rendezvous för att mötas.