Möt Andreas Jarskog

Consids säkerhetschef och konsultchef i Norrköping

Med bakgrund inom Försvarsmakten, stort intresse för säkerhet, DJ:ande och radioprat ser Andreas Jarskog efter Consids konsulter i Norrköping och bolagets säkerhet. Lär känna honom och läs mer om hans imponerande yrkesbakgrund och tankar kring säkerhet, i detta personporträtt!

Möt Consids säkerhetschef Andreas Jarskog

Andreas bor i Norrköping tillsammans med sin hustru och 4 barn. Här har han jobbat de senaste 6 åren på Consid, främst för Transportstyrelsen som leveransansvarig där han drivit projekt. Idag ansvarar han även för Consids säkerhet. Vi möts i ett samtal om tiden inom försvaret, hans insats i Svenska Kraftnäts insatsstyrka, hans fritidsintressen, framtidsspaningar inom säkerhet och mycket annat. Men vi börjar från början. Hur kommer det sig att det blev just IT och säkerhet?

”Där fick jag ansvar för den svenska verksamheten med runt 750 anställda”

– Min övertygelse som yngre var att jag skulle bli yrkesmilitär, något som jag också blev. Väl där insåg jag hur rigid den typ av organisation är. I samband med att många förband avvecklades under början av 90-talet fanns en möjlighet att lämna Försvarsmakten med goda villkor, och som tur var hade mina föräldrar tvingat mig till en bra utbildning innan jag fick påbörja min karriär hos Försvarsmakten. Det gjorde att jag inte behövde gå en dag utan arbete utan gick direkt in hos WM-data och IT-branschen. Där hade jag roller som tekniker, teamledare och leveransansvarig för Skatteverket och senare som tjänsteansvarig på On-site Support Service. Efter 12 år sålde vi av den delen jag ansvarade för varpå jag erbjöds en roll i företagsledningen hos InfoCare AB. Där fick jag ansvar för den svenska verksamheten med runt 750 anställda som arbetade med service och support av hårdvara i alla dess former. Efter 5 år hos Infocare kände jag att jag ville komma närmare mjukvaruutvecklingen igen och hamnade hos ett utvecklingsbolag i Linköping för att till sist bli kontaktad av Consid.

”Det var som att komma hem”

– Det jag inte visste då var att jag skulle stanna såhär länge. Men det var som att komma hem. Consid har ett otroligt klimat där vi på allvar värnar om våra medarbetares bästa. Det är det som sticker ut. Många konsultbolag menar på att de tar hand om sina medarbetare men Consid gör det på riktigt. Kollegorna är i en helt egen klass, helt enastående! Jag är så glad att få arbeta med alla mina kollegor. Våra roliga uppdrag, event och våra fantastiska kontor bidrar självklart också.

”Det har tagit sitt uttryck i att bidra till krisberedskapen i olika former”

Som tidigare grön-klädd har samhället och landet som helhet alltid varit viktigt för Andreas. Han berättar mer om sitt intresse för säkerhet och krisberedskap.

– Vi har något som verkligen är värt att värna om och vi alla bär ett ansvar att stötta och hjälpa samhället vid påfrestningar. För mig har det tagit sitt uttryck i att bidra till krisberedskapen i olika former där jag utbildat signalister till Hemvärnet och hjälpt kommuner och länsstyrelser att upprätta metoder och system för samband under kriser. Just nu är jag en del av Svenska Kraftnäts insatsstyrka för stora störningar inom el-området. Det handlar om det som kallas MOLOS, Mobil Ledning och Samband, som kan kallas in med kort varsel för att säkerställa att det går att leda arbetet även om el, data och telefoni är utslaget. Ibland ser dock samhällets behov annorlunda ut, man behöver inte kanske samband men har behov på annat sätt. En sådan insats pågår just nu där jag är samordnare för frivilligstödet till Region Östergötland i samband med vaccineringen mot Covid-19. Här behöver sjukvården vår hjälp att avlasta sjukvårdsresurser genom att hjälpa till på vaccinationscentralerna. Där finns nu våra medlemmar och tar emot de som ska vaccineras och ser till att allt går smidigt. Det är som tur är sjukvårdspersonal som ger själva sprutan!

– Jag går efter devisen ”Utan samband, ingen ledning”. Var alltid redo! Det händer oväntade saker och då måste du kunna få kontakt med de som är viktiga för dig. Om telefonnätet lägger av, hur kan jag då få tag på mina barn till exempel? Mina utläggningar kring reservsambandsvägar, återsamlingsplatser och alternativplaner är inte så hemskt uppskattade av alla i familjen, men det gör att jag känner mig tryggare och bättre förberedd.

En fågel har viskat i våra öron att Andreas även DJ:ar. Han berättar mer om detta och om andra intressen som ligger honom nära.

– Jag är ganska otålig av mig och behöver utvecklas och få lära mig nya saker. Det har gjort att jag har många sidosysselsättningar som tar tid och utrymme. Jag har sedan många år tillbaka arbetat som DJ, både på klubbar och festivaler. På senare år har det enbart blivit på fester såsom bröllop och företagsevent. Till min egen förvåning pågår detta fortfarande med runt 10 spelningar per år. Mitt teknikintresse har även gjort att jag fastnat för radiohobbyn, också som radioamatör där jag är aktiv i flera föreningar och verksamheter.

”Jag tar med mig värdet av att förstå behov och att ha effektiv återkoppling”

Nyligen fick Andreas förtroende att axla rollen som säkerhetschef på Consid, men att vara konsult och hjälpa våra kunder som konsultchef är också en viktig del av hans jobb. Vi hör med honom hur en vanlig dag kan se ut och vilket projekt han minns allra mest.

– Jag har under lång tid jobbat med Transporstyrelsen där jag dels hållit samman leveransen och dels arbetat som konsult. Det har främst handlat om att driva projekt, stödja teamen i utvecklingsarbetet och utveckla våra förmågor i uppdraget. Ett av de mer minnesvärda projekten var arbetet med STRADA, ett system för insamling av statistik kring trafikolyckor. Detta var ett mycket stort projekt som tog 3 år att genomföra och handlade om ungefär 35 000 timmar utveckling. Under ett så pass omfattande projekt möts man av många utmaningar, men det jag mest av allt tar med mig från detta är hur viktigt det är att ha direktkontakt med den riktiga användaren, de som verkligen ska använda systemet. I detta fall fanns inte den ”riktiga användaren” hos Transportstyrelsen, utan ute hos sjukhus och Polismyndigheten. Värdet av att förstå deras behov och ha en effektiv återkoppling från dessa grupper; det är min stora erfarenhet att ta med från detta projekt.

Andreas 4 bästa tips till dig som jobbar som IT-konsult

  • Tappa aldrig närkontakten med utvecklingsteamen.
  • Våga testa nya vägar.
  • Ta inte på dig för mycket samtidigt.
  • Slipa hela tiden på den egna kompetensen.

”Vinnarna kommer vara de som lyckas i den balansen”

Det har varit ett sant nöje att få bekanta sig med en av våra nyckelpersoner på Consid. Här har vi sannerligen en person med öga för både fågelperspektiv och detaljer. Vi säger stort tack för denna pratstund och på återseende, men passar på att kika med Andreas om han kan skicka med någon tanke kring framtiden inom IT. Hur tror han att det kommer se ut de kommande åren? Andreas delar med sig av sin spaning!

– Säkerhetstänket kommer vara det dominerande. Det kommer vara den stora frågan i all utveckling framåt där behovet av informationssäkerhet kommer ställas mot kraven på funktionalitet och vinnarna kommer vara de som lyckas i den balansen. Sedan tror jag på en ökad rörlighet på arbetskraften inom IT-branschen. Nu i pandemin har alla sett att det går att arbeta på distans, även med en del säkerhetskänsliga uppgifter, så det finns inget som hindrar alla aktörer att konkurrera om alla resurser. Det som tidigare var en lokal arbetsmarknad kring en stad kommer bli en global arbetsmarknad där de olika bolagen kommer få slåss om arbetskraften på helt nya sätt.

- Bolag kommer att få slåss om arbetskraften på helt nya sätt.

Andreas Jarskog

Lär känna fler kollegor!