Möt Andreas Utterberg

Cloud-expert i Sundsvall

Andreas Utterberg
Vi sätter oss ner och pratar med Andreas, en av våra Cloud-experter på Consid. Vilka fördelar finns det med Cloud, vad får man inte missa just nu inom området och vad är mest utmanande i yrket? Lär känna Cloud och Andreas - här!

Möt Andreas Utterberg, Cloud-expert i Sundsvall

Natur, skoter, slalomåkning, fjäll och äventyr är en stor del av Andreas liv. När han inte befinner sig i naturen håller han om dagarna koll på Cloud-området på Consids kontor i Sundsvall. Vi hör med honom hur allting började för honom och vad han haft för sig så här långt i karriären.

“Jag har haft många förebilder som lärt mig mycket”

– Jag har varit med i branschen sedan 98 och fastnade omgående för Unix/Linux och teknikområdet. Jag har hunnit med lite allt möjligt hittills – jag har arbetat för outsourcing-företag, myndigheter och drivit eget företag, lanserat egna produkter och har under den tiden byggt lösningar i alla branschsegment (offentlig sektor, telecom och media, bank och finans och försvaret). 

– I arbetslivet brinner jag för ny teknik, automatisering och att leverera så mycket mervärde jag kan där jag befinner mig. Jag har haft många förebilder som lärt mig mycket under resans gång och jag har haft turen att arbeta tillsammans med många som skapat egna produkter, programvaror eller drivit/driver framgångsrika företag. Idag får jag arbeta med väldigt kompetenta kollegor, där Consid lyssnar på vad medarbetaren vill och tycker. Jag tycker också mycket om Consids kultur, där vi hittar på mycket kul utanför kontorstid. Jag har redan blivit inbjuden till Considgalan i Stockholms stadshus och ett lokalt event på mitt kontor i Sundsvall. Hur härligt är inte det?

Andreas delar med sig av sina mest minnesvärda upplevelser inom yrket och om det som innefattar hans roll på Consid idag.

“Det finns tidpunkter i vissa uppdrag när allt klickar”

Mitt jobb handlar ofta om att bygga datacenter. Antingen vissa delar, helt eller från en viss nivå. Det handlar även om att få hårdvara, operativsystem, lagring, nätverk och lastbalansering att fungera optimalt och automatiserat så att jag kan “deploya” kluster, applikationer och databaser snabbt och skalbart. Det roligaste är att jag varje dag fortfarande lär mig något nytt. Infra- och moln-området har exploderat vad gäller innovationstakt och tekniker. Det kommer nya tekniker och lösningar varje dag som man behöver titta på. Sedan finns det tidpunkter i vissa uppdrag när allt klickar och man rullar ut nya tekniska lösningar i snabb takt och når mål med rätt människor. Byggandet och lansering av PPM premiepensionsmyndigheten, utrullningen av min egna programvara på Eniro och SEB, färdigställandet av Expressen och första molnet på Försäkringskassan är ett par sådana minnesvärda ögonblick. Då är det riktigt kul!

Vad är det mest utmanande med Cloud som område och vilka fördelar finns det med att använda Cloud? Andreas delar med sig av sin kunskap.

– Det mest utmanande är att tekniken är relativt ny vilket gör att stabiliteten och produktionsnivån inte alltid är optimal. Sedan är den snabba release-takten också utmanande, då den ställer mycket höga krav på automatisering av hela stacken under molnet. 

Tre fördelar med Cloud

– “Time to market” och automatiseringsgraden i hela verksamheten är de stora fördelarna. Istället för att bygga för en release månadsvis så kan man “micro releasea” flera gånger dagligen om man vill. Den tredje skulle jag säga är man nu bygger datacentret och sina tjänster som microtjänster istället för monoliter. Den stora fördelen med det är att man kan byta ut en liten legobit och det fortsätter att fungera istället för att behöva riva allt. CI/CD-pipelines med automatiska tester och releaser är också en stor fördel.

“Det kommer finnas små moln i nästan allt”

Cloud är ett snabbt växande område och det är svårt att säga exakt var vi kommer vara om 10 år. Men Andreas ger sig på en spaning – vilka utmaningar kan vi komma att stå inför?

– Nu har valet stått mellan ”on prem”-moln eller publika som Aws eller Azure. Jag tror att många kommer landa i hybridlösningar, där okänsligt data kan ligga ute i publika moln och backend-bitar kommer ligga “on prem”. Kunden kan styra mer dynamiskt var delar ska ligga beroende på prestanda, säkerhet och kostnad. Om 5-10 år finns det små moln i nästan allt, i alla edge-produkter och i din teknik hemma.

Tips till dig som arbetar med Cloud

  1. Lär dig automatiseringsramverken Ansible, Saltstack och Terraform (vilket det blir är beroende på vad kunden föredrar). Använd därefter dessa till att automatisera alla steg i byggandet och konfigurationen av molnet för att sedan spara det i Git.
  2. Glöm inte bort det traditionella: vlansegmentering, prestanda, säkerhet och vid behov – A/B site-lösningar.
  3. Tänk redan vid designen på vad som händer om stora delar av molnet får problem, hur det ska skalas och hur det ska kunna hanteras i drift.

Vilket samtal vi fick såhär en tisdag morgon. Vi tar med oss både en, två och tre saker! Tack Andreas – det känns spännande att ha med ett sådant Cloud-proffs på Consids resa. Innan vi säger tack och bock för denna gång – vad får man inte missa just nu?

– Rke (Rancher kubernetes engine) ser spännande ut. Det är något jag måste testa asap! Även om du arbetar med moln så glöm inte att njuta av molnen utanför jobbet, gärna på ett berg eller fjäll.

- Time to market och automatiseringsgraden i hela verksamheten är de stora fördelarna med Cloud.

Andreas Utterberg

Lär känna fler kollegor!

Personalen är A och O, och här på Consid värdesätts den högt. Jag blev lockad också av att vara med och prägla Consids satsning inom Embedded.

Samuel Zetterlund

Embedded-utvecklare

Läs mer om detta
Samuel Zetterlund, Embedded-utvecklare på Consid.
Full fart framåt.

Erica Dahlberg

Business Line Manager, Embedded

Läs mer om detta
Erica Dahlberg, Business Line Manager, Embedded Consid