Möt Carl Holmertz

Konsultchef och UX-designer i Nyköping

Carl Holmertz
Med stort intresse för båtlivet och smarta lösningar som gör skillnad på riktigt ser Carl Holmertz till att Consids konsulter i Nyköping trivs och utvecklas. Lär känna Carl, Consid och yrket UX-designer bättre, i detta personporträtt!

Möt konsultchefen och UX-designern Carl Holmertz

Carl är östgöten från Motala som numera bor i Nyköping med familjen på tre som i juli blir fyra. Han började sin yrkesmässiga väg som UX-designer när han studerade till Civilingenjör i Interaktion och Design och är idag både UX-designer och konsultchef hos oss på Consid. Vi slår oss ner och tar en kaffe för att prata om hur det är att jobba på Consid, hur rollen som UX-designer har format Carl och så delar han med sig av värdefulla tips. Men vi tar det från början!

”Jag är en kreativ och rastlös själ som älskar när det händer saker”

– Jag visste att jag ville studera till civilingenjör, men var osäker på vilken linje. När jag då läste om civilingenjör i Interaktion och Design i Umeå föll jag pladask. Innan studietiden hade jag ingen aning om vad det var egentligen, men under åren hittade jag många förebilder i branschen, bland annat min vän Unn Swanström. Under studierna arbetade jag med ett startup som idag heter Humly. Därefter har jag varit konsult alla år och därmed fått möjligheten att arbeta med många olika typer av företag och projekt inom olika branscher. Jag älskar utmaningar där lösningen verkligen gör skillnad.

Vi lär känna honom lite bättre och backar tillbaka bandet ännu lite till – närmare bestämt till det som gjort Carl till Carl – kort och gott: vattnet!

Min bakgrund har präglats mycket av simning. Jag började simma redan som spädbarn och tränade och tävlade mycket tills jag var 21 år gammal då jag körde mitt sista SM. Sista åren insåg jag att jag hellre ville vara ovanpå vattnet och började därför segla. 2014 fick jag för mig att segla över Atlanten i en liten 32-fotare från 1965, och på den vägen är det. Jag brinner verkligen för båt- och sjöliv. Jag är en kreativ och rastlös själ som älskar när det händer saker, men det har också blivit mitt lifehack när jag vill koppla av och leva i nuet att vara på sjön och segla. Det gör att jag inte tänker på något annat än seglens position och vindens riktning.

”Jag tar fram lösningsförslag, flöden och färdig design”

Yrkesrollen UX-designer är spännande ur flera perspektiv. Man får nämligen möjlighet att hitta lösningar och förbättra vardagen för många. Men vad innebär det mer konkret att arbeta med UX och hur ser Carls arbetsdagar vanligtvis ut?

– Till vardagen består min yrkesroll till största del av att vara UX-designer, vilket innebär att jag tar fram lösningsförslag, flöden och färdig design. Jag ansvarar ofta för kravarbetet och samlar in krav genom exempelvis enkäter, intervjuer och workshops. En del av min yrkesroll består idag även av att vara konsultchef, vilket innebär att jag hjälper till att planera beläggningen för mina konsulter och har dialog med konsulterna för att se så att de mår bra och hör om det är något vi på Consid eller jag som konsultchef kan göra för att få alla att trivas så bra som möjligt hos oss. Kombinationen UX och konsultchef passar verkligen mig perfekt!

Vi hör om Carl kan dela med sig av ett av de roligaste projekten han varit en del av och varför det var ett så speciellt uppdrag.

– Det roligaste projektet jag arbetat med är ett projekt som gjordes för flera år sedan där jag arbetade med en tjänst som vi kallade ADHD-hjälpen. Vi arbetade tillsammans med psykologer och forskare för att ta fram ett digitalt hjälpmedel för vuxna med ADHD. Detta var ett oerhört lärorikt och spännande projekt där det blev väldigt tydligt att vi med små medel kan göra stor skillnad i vardagen för många människor. Visst är de flesta projekt spännande men det är någonting med sjukvård och att på något sätt lösa ”riktiga” problem.

”Consid ser mig för den jag är och vad jag vill göra i mitt yrkesliv”

Varför blev Consid arbetsplatsen för Carl?

Allt började med att min förra chef på ett annat bolag startade upp Consid på min ort och gärna ville ha med mig. Det kändes helt rätt att följa med och jag har inte ångrat mig en sekund, utan snarare blivit mer och mer imponerad av Consid för varje dag som gått. För mig är det enkelt: Consid ser mig för den jag är och vad jag vill göra i mitt yrkesliv. Consid är en väldigt stor organisation som lyckats med det många andra inte lyckas med: samarbete. Det är en mäktig känsla att sitta på vårt kontor i Nyköping och dagligen prata med experter inom andra områden från Malmö, Göteborg, Jönköping eller Uppsala. På Consid arbetar ett minst sagt drivet gäng av medarbetare, men jag upplever också en prestigelöshet som jag uppskattar mycket. Man kan fråga om hjälp när det kommer till nästan vad som helst!

De 3 viktigaste komponenterna för lyckad UX

  • Bra användarvänlighet märks inte.
  • Att produkten är tillgänglig för alla på lika villkor.
  • Att produkten verkligen möter användarnas behov. Ta användarens kontext i beaktning och anpassa därefter.

På vilket sätt jobbar Consid med UX och hur sticker vi ut här? Hur tror Carl att UX-yrket kan komma att ändras i framtiden? Han berättar om sina framtidsspaningar.

– UX is a team effort. På Consid har vi ett dedikerat team som vi kallar Design-Ops. Det här teamet arbetar mycket med att framtidsspana. För någon månad sedan höll jag och min kollega Madeleine Kusoffsky en föreläsning om samarbete mellan UX-designers och utvecklare. Vi delade med oss av praktiska metoder och arbetssätt för att underlätta samarbetet, men kontentan i det hela är att vi måste arbeta mer som ett team, på riktigt. Ansvaret för bra användarvänlighet ligger inte på en person utan på hela teamet, oavsett roll. Inom den närmaste framtiden tror jag även att vi kommer att se automatisering inom UX. Verktygen vi använder idag blir bara bättre och hjälper oss att snabbare ta fram riktigt bra prototyper. I framtiden kanske dessa gör mycket automatiskt åt oss med hjälp av exempelvis AI.

Carls 5 bästa tips till UX:are

  •  Var nyfiken varje dag!
  • Ingen ger dig svaren automatiskt – fråga på!
  • Såga din egen design!
  • Ta hjälp av utvecklare eller andra medarbetare med kompletterande kompetens!
  • Våga testa nya saker innan du tänker att du inte kan!

- Consid ser mig för den jag är och vad jag vill göra i mitt yrkesliv.

Carl Holmertz

Lär känna fler kollegor!

Personalen är A och O, och här på Consid värdesätts den högt. Jag blev lockad också av att vara med och prägla Consids satsning inom Embedded.

Samuel Zetterlund

Embedded-utvecklare

Läs mer om detta
Samuel Zetterlund, Embedded-utvecklare på Consid.
Full fart framåt.

Erica Dahlberg

Business Line Manager, Embedded

Läs mer om detta
Erica Dahlberg, Business Line Manager, Embedded Consid