Personporträtt: Danny Lam

”Lita på dig själv - du är proffset när det kommer till användarupplevelser.”

Danny Lam, UX-designer på Consid.
Om hur det är att vara UX-designer idag, utmaningarna som följer, tips till UX-designers och plattformen TNKVRT. Lär känna Danny Lam – UX-designer på Consid i Göteborg!

Möt Danny Lam, vår UX-designer!

Jag möter Danny i ett samtal om rollen som UX-designer, arbetsplatsen Consid och plattformen TNKVRT. Danny var i år nominerad i Consid-utmärkelsen Årets digitala utbildare 2020, då han genom sitt Instagram-konto uppmärksammar nyheter kring orättvisor. Stort! På Consid förbättrar och höjer han användares upplevelser kring produkter och tjänster. Frågan är vad Danny inte gör! Jag är jättenyfiken på att höra hur vägen hit sett ut, om hans tankar kring yrkesvalet och om den kreativa sidan hos honom.

– Jag är 27 år gammal och född och uppvuxen i Helsingborg. Men jag har bott i Göteborg sedan 2012 så man kan ju bara tänka sig vilken hybriddialekt jag har. Jag har pluggat en kandidat inom IT samt en master inom Interaktionsdesign på Chalmers, vilket är en stor fördel i min UX-roll eftersom jag också förstår programmerarnas språk. Redan när jag var liten var jag intresserad av teknik och datorspel. Jag minns hur jag ofta satt bredvid och kollade på när min pappa installerade nya teknikprylar i hemmet eller när han spelade Starcraft på datorn. Enda skillnaden mellan mig och min pappa när det kom till datorspel var att jag satt och byggde banorna i spelet. Jag gissar på att det är min kreativa sida som kom fram då, vilket förklarar mitt yrkesval inom UX Design. Min pappa var min första förebild.

”Snabb som attan packade jag resväskan och tog första bästa tåg till huvudstaden.”

Hur kommer det sig att Consid blev valet för Danny? Jag hör med honom.

– Det var under min master som jag besökte en arbetsmarknadsmässa på Chalmers och medverkade i en tävling som Consid höll i. Man skulle skriva så många ord som möjligt under en minut på ett tangentbord. Tydligen har jag snabba fingrar och vann hela tävlingen! Jag fick ett par hörlurar samt ett mail där Consid bjöd över mig på en kaffe. Jag tackade ja, blev förälskad i företaget och skrev på kontrakt under tiden jag gjorde mitt masterarbete. När jag blev klar med min master och började på Consid i september 2019 fick jag reda på att min kund befann sig i Stockholm. Snabb som attan packade jag resväskan och tog första bästa tåg till huvudstaden och bodde och jobbade där i ett halvår. Jag var så nervös! Ny i arbetslivet, nya kollegor, ny stad. Men det gick väldigt bra och de på Telia var mycket nöjda med mig. Att Consid har fått så många utmärkelser är inte av en slump. Consid är verkligen en riktigt bra arbetsplats, med grymma kollegor och många intressanta kunder. Det som gör att Consid sticker ut, enligt mig, är familjekänslan. Exempelvis ringde min närmsta chef Carin Frid mig varje vecka för att kolla hur jag hade det i Stockholm när jag gjorde mitt första uppdrag. Hur omtänksamt är inte det?

Vad tar Danny med sig såhär långt? Vilket projekt har varit svårast och hur löste han det tillsammans med sina kollegor? Hur ser egentligen rollen som UX-designer ut?

”Plötsligt har du fått massa nya spännande funktioner du vill börja experimentera med.”

– Jag tycker det bästa med att vara en UX-designer är just det att det inte finns en ”vanlig dag”. Det kanske låter lite klyschigt, men när man jobbar så tätt ihop med både stakeholders och slutanvändare – då kan i princip vad som helst hända. Ett nytt krav kanske dyker upp mitt under ett möte, någon kund kanske klagar på din design eller så har ditt designverktyg nyss uppdaterats och plötsligt har du fått massa nya spännande funktioner du vill börja experimentera med. Vad jag menar är alltså att man som UX-designer får jobba väldigt brett. Det handlar om allt ifrån research, att hålla i intervjuer och workshops till att skissa och ta fram en interaktiv prototyp. Det är svårt att säga vad det roligaste eller svåraste projektet jag varit en del av är, då jag bara varit yrkesverksam i ett år. Men om jag måste välja så var Telia-projektet i Solna både det roligaste och det svåraste projektet jag varit del av. Det var mitt allra första uppdrag så det kändes spännande men det var också svårt att sätta mig in i ett så pass stort och väletablerat företag. Jag lärde mig verkligen massor!

”Det är så viktigt att utnyttja sina privilegier och lyfta marginaliserade grupper.”

När Danny inte spenderar sin tid tillsammans med kollegor på Consid, är han engagerad i en rad frågor. Instagram-kontot TNKVRT med närmare 120 000 följare är en följd av hans intresse för mänskliga rättigheter.

Jag brinner för mänskliga rättigheter. Jag driver därför en podcast, har släppt en bok om vardagsrasism samt uppdaterar dagligen Instagram-kontot TNKVRT (uttalas tänkvärt) som syftar till att exponera orättvisor genom personliga berättelser, vittnesmål, nyheter och annat tänkvärt som annars inte uppmärksammas tillräckligt i media. TNKVRT är helt enkelt en interaktiv plattform som jag startade för tre år sedan i hopp om att alla kan vara med och bidra med egen kunskap under de temaveckor jag ibland driver. T.ex. en vecka med temat ”psykisk ohälsa” eller en vecka med temat ”homofobi”, där jag låter följarna skicka in berättelser som publiceras anonymt för alla att läsa. Jag tror nämligen mycket på samhällsförändring genom kunskap och förståelse, vilket jag tror människors berättelser verkligen kan bidra till. Det är så viktigt att utnyttja sina privilegier och lyfta marginaliserade grupper.

”Offentliggör din portfolio, visa upp din design, motivera dina designval och beskriv processen.”

När jag har ett UX-proffs på tråden passar jag självklart på att höra med Danny vilka 5 tips han skulle vilja ge personer med samma yrkesroll.

  1. Portfolio! Det är så viktigt att alltid uppdatera din portfolio så fort ett uppdrag är avslutat. Skjut inte upp det. Jag vet själv hur lätt det är att glömma bort vilka metoder man använt och vilken process det har varit. Skjuter du upp det tillräckligt länge kommer det att sluta med att du lägger upp en bild på slutresultatet, vilket egentligen inte säger så mycket för kunden i en eventuell arbetsintervju. Dessutom är en portfolio ett bra sätt för dig att blicka bakåt och se hur mycket du har utvecklats inom dina UX- och UI-skills. Det blir lite som en visuell dagbok.
  2. Ta plats! Var inte rädd för att ta initiativ och ifrågasätta stakeholders. Lita på dig själv och inse att du är proffset när det kommer till användarupplevelser.
  3. Testa nya verktyg! UX-branschen är rätt ny och nya designverktyg lanseras titt som tätt. Jag vet att det kan kännas bekvämt att hålla sig till Sketch eller Adobe XD då de är de mest populära verktygen. Men det finns alltid för- och nackdelar med allt, så testa nya verktyg. Du kanske hittar en ny favorit?
  4. Utmana dig själv! Eftersom det är en så bred bransch kan man ständigt förbättra sig inom flera olika områden. Vill du bli bättre på UI-design vill jag rekommendera Daily UI Challenge här! Precis som det låter får du en UI-utmaning varje vardag via mail om du signar upp på hemsidan. Det kan vara allt ifrån att designa en logga för ett café till att skapa en snygg login-sida för en valfri app.
  5. Dela med dig! UX-branschen är fortfarande en rätt liten bransch. Det finns inte oändligt med information kring UX, utan det är vi som sätter agendan. Offentliggör din portfolio, visa upp din design (om kunden tillåter det), motivera dina designval och beskriv processen. Glöm inte heller att kolla in andras design för att hämta inspiration!

Fler inlägg om våra medarbetare:

Personalen är A och O, och här på Consid värdesätts den högt. Jag blev lockad också av att vara med och prägla Consids satsning inom Embedded.

Samuel Zetterlund

Embedded-utvecklare

Läs mer om detta
Samuel Zetterlund, Embedded-utvecklare på Consid.
Full fart framåt.

Erica Dahlberg

Business Line Manager, Embedded

Läs mer om detta
Erica Dahlberg, Business Line Manager, Embedded Consid