Möt Emil Dorbell

Webbutvecklare i Borås

Emil är webbutvecklaren och filmfotografen på Consid i Borås som älskar musik. Vi möts i ett samtal om yrket som webbutvecklare, kompetensutvecklingen på Consid och vad man absolut inte får missa just nu!

6 snabba frågor med Emil Dorbell, webbutvecklare i Borås 

Vad gör du på Consid och hur såg resan hit ut?

– Jag började på reklambyrån Mecka i Borås för snart tio år sedan. Jag anställdes som webbutvecklare men ganska snart gick jag över till byråns studiodel för att filma och redigera. När byrån köptes upp av Consid för ett par år sedan gick jag över till att främst utveckla igen. Filmandet hålls mest till fritiden numera, men ett och annat projekt i Consids regi hinns fortfarande med mellan allt kodande.

Vad är det roligaste med ditt yrke?

– Vi jobbar mycket med WordPress på Boråskontoret och där handlar det främst om att skriva PHP, Javascript, HTML och CSS. Det roligaste är de första veckorna av ett nytt projekt när man får bygga upp själva ramarna och webbplatsens utseende. Nu har det tyvärr varit pandemi större delen av tiden jag jobbat på Consid, så jag ser fram emot att snart få ta del av alla de aktiviteter och evenemang som normalt anordnas på Consid.

Ser du fram emot något mer inom ramarna för Consid?

– Nu närmast kommer jag gå en internkurs hos Consid i React för att bredda mina kunskaper och förhoppningsvis kunna göra ännu bättre och roligare projekt framöver. Det ska bli riktigt spännande!

Om du fick framtidsspana – hur tror du att IT-branschen kommer att se ut om 10 år?

– Jag tror att mycket kod kommer att automatiseras, och att verktyg där man gör prototyper som sedan genererar kod blir allt vanligare. Med det kommer våra roller förändras, men det är man redan ganska van vid som utvecklare. Dessutom tror jag att VR kommer förändra vårt samhälle i grunden. När grafiken är lika bra som verkligheten kommer resor bli mer eller mindre meningslösa, och du kommer kunna besöka vilken plats du vill utan att lämna hemmet. Men det kanske tar lite längre tid än 10 år…

Dina bästa tips till personer med samma roll?

– Försök fokusera på en sak i taget. Stäng av telefon, mail och Teams ibland, och se till att bara skriva kod i några timmar. Gärna i ett mörkt rum med någon typ av hypnotiserande musik i bakgrunden. Det var väl trots allt så vi alla fastnade för det här en gång i tiden?

Vad får man inte missa just nu?

– Man får inte missa att lyssna på Nine Inch Nails. Helst de fyra första skivorna. Det blir inte bättre än så!

- Det roligaste är de första veckorna av ett nytt projekt när man får bygga upp själva ramarna och webbplatsens utseende.

Emil Dorbell

Lär känna fler kollegor!