Möt Gabriella Åkesson

Stream Lead & javautvecklare i Malmö

 

Gabriella är javautvecklaren som är proffs på människors relation till teknik. Men hur är det egentligen att jobba med teknik på Consid? Möt Gabriella Åkesson, Stream Lead på Consid i Malmö!

Gabriella Åkesson, Stream Lead och javautvecklare i Malmö

Vi möter Gabriella i ett samtal om rollen och uppdraget på Consid och varför det passar henne så bra, och så delar hon med sig av tips till andra som jobbar inom Java och berättar vad hon gör för att uppnå resultat att vara stolt över.

Gabriella berättar att hon alltid haft en fascination för prylar och hur de fungerar. Men vad var det som tog henne vidare till det som sedan blev hennes yrke? Hon delar med sig av detta och hur allting började.

“Där och då uppstod en fascination för människors relation till tekniska prylar”

– Som tonåring fick jag en mobiltelefon där man kunde öppna en lucka och dra ut en penna och telefonen blev en dator (Ericsson R380). Det här var under en tid då skolbarnen varken hade mobil eller gps-klocka så mina vänner i skolan var nästan lika intresserade som jag var, och såg varje rast som ett tillfälle att få låna telefonen. Jag förklarade hur den fungerade och såg snabbt en stor skillnad i hur telefonen mottogs, både vad gäller användningsområdet och förmågan att förstå gränssnitt och dialoger. Där och då uppstod en fascination för människors relation till tekniska prylar. Fascinationen tog mig till LTH där jag läste InfoCom med inriktning människa-maskin. Här fick jag också börja koda och såg hur man kunde få en helt annan kontroll över våra tekniska prylar och vad de kunde göra.

Vad hände efter studierna?

– Sedan har jag huvudsakligen jobbat med affärssystem och internationella betalningssystem. Först på ett mindre företag med några fåtal utvecklare och sedan på en av Sveriges största banker med 1300 IT-kollegor. På båda arbetsplatserna fick jag delta i förändringsarbete där legacy-system successivt flyttas över till modern teknik med bibehållen funktionalitet under resan. Teknikvalen och organisationsförutsättningarna var helt olika och därmed också resan mot målet, men båda erfarenheterna är något jag kan titta tillbaka på med stolthet.

“Jag uppskattar glädjen i att kunna knyta upp knutar”

Hur ser egentligen yrket som Stream Lead ut idag och vad får Gabriella möjlighet att göra på Consid? Vi pratar vidare om det, och om det hon uppskattar allra mest.

– I mitt uppdrag på Inter IKEA jobbar jag som Stream Lead där jag och mina kollegor erbjuder en utvecklarplattform för att skriva mikrotjänster som kommunicerar via Kafka topics i Kubernetes-baserade miljöer. Detta gör vi genom att erbjuda hjälpbibliotek, skriva utvecklarguider, bygga och köra prestandatester och erbjuda kodexempel och teknisk support vid användandet av dessa. Jag har oftast fullspäckade dagar med många viljor som påverkar hur min dag blir. Men jag uppskattar verkligen att se hur vi kan göra utvecklingen smidigare och snabbare för en stor mängd utvecklare samt glädjen i att kunna knyta upp knutar när utvecklare känner sig blockerade.

Vad gör du för att skapa de bästa resultaten?

Lyssnar. Detta är nog en ”skada” från min tid som Scrum Master, men genom att vara lyhörd för vilka problem kollegor stöter på, kan vi gemensamt få bort mycket frustration och nå snabbare resultat. Ofta är problemen återkommande och då hjälper inte en “quick fix” vid varje enskilt tillfälle utan man behöver analysera anledningen till problemet mer noggrant samt följa upp att de insatta åtgärderna gav förväntad effekt.

Jag tycker om att Consid har som företagsmål att accelerera teknikutvecklingen”

 Varför passar Consid dig så bra?

– Efter ett par år på min gamla arbetsplats upplevde jag att den tekniska utvecklingen inom industrin sprang ifrån mig. Stannar jag för länge på samma plats är risken att min utveckling bromsas och när jag vill byta område kommer mitt CV hindra mig från att göra vad jag verkligen vill. Som konsult kan jag accelerera min personliga utveckling samtidigt som jag får ägna dagarna åt att använda mina tidigare erfarenheter till att hjälpa kunder framåt. Valet föll på Consid då jag upplevde att de förstod detta och även har som företagsmål att accelerera teknikutvecklingen. För övrigt är det en väldigt trevlig miljö med likasinnade som är genuint intresserade av att få alla och envar att trivas.

Om Gabriella fick framtidsspana kring hur tekniken hon arbetar med idag kan komma att se ut om 10 år, vad ser hon då framför sig? Vi hör med henne.

– Jag vågar inte svära på att Java finns kvar i toppen vad gäller aktiva programmeringsspråk. Kanske har det gått över till att enbart finnas i legacy-system och att merparten av oss som jobbar med det idag gått över till att jobba med andra språk och teknologier. Jag hoppas dock att Javas objektorienterade grunder håller som kodmetod och att personerna bakom språket fortsätter att lyssna in vad industrin behöver och låter språket följa den tekniska omvärlden.

Tips till dig som jobbar inom Java

  • Omfamna ny kunskap. Du vet aldrig när du behöver den.
  • Våga testa nytt, både inom Java och utanför.
  • Ta vara på alla kodgranskningstillfällen – hjälp varandra att hitta nya sätt att lösa problem på.

“Jag kommer alltid till jobbet med ett leende på läpparna”

Har du något knep för att få till vardagen på bästa sätt?

– Jag stormtrivs med mitt jobb! Trots detta kan jag vissa dagar uppleva att jag mest stått stilla. Kanske har jag suttit flera timmar med felsökningar, eller så har dagen fyllts av möten som inte ledde till några egentliga beslut. För att inte uppleva att dessa dagar varit förgäves är mitt tips att gå en runda efter jobbet! Tänk då på fem saker som varit positiva under dagen. Det kan vara att du lärde dig något nytt, att du lärde din kollega något nytt, att du lyckats få en bättre bild av problemet som ska lösas så att det löses enklare imorgon, etc. Jag har haft vissa riktigt jobbiga dagar under mina 12 år inom IT men jag har alltid lyckats hitta fem positiva saker som gör att jag kommer till jobbet dagen efter med ett leende på läpparna.

Smarta insikter från en klok kollega – vi kunde inte startat dagen på bättre vis! Det har varit ett sant nöje att få bekanta sig med Gabriella och höra mer om hennes roll som Stream Lead. Tiden rinner iväg och det är dags att återgå till dagens fortsatta “to do” – men först frågar vi henne en sista fråga. Vad får man verkligen inte missa just nu?

På ämnet teknisk utveckling och människans relation till den tipsar jag om en serie som sammanflätar dokumentär med verklighetstrogen rymdfiktion. I “Mars” intervjuas ämneskunniga om mänsklighetens väg till Mars och vi får följa fiktiva människor som gör resan 2033. Vi får se vilka utmaningar de möter, både på ett personligt plan och genom mer tekniska problemen de tvingas lösa. Serien är från 2016-2018 så vissa delar kanske redan är föråldrade, med tanke på Mr. Musks teknikacceleration, men trots det är den mycket sevärd. Till serien!

- Jag kommer alltid till jobbet med ett leende på läpparna.

Gabriella Åkesson

Lär känna fler kollegor!