Möt Kristin Eriksson

Solution Architect inom Business Intelligence i Nyköping

Möt Kristin Eriksson i ett samtal om yrket, vägen som lett henne fram till idag och vart hon är på väg nu.

Möt Kristin Eriksson, Solution Architect på Consid

Kristin Eriksson trivs bäst ute i naturen, gärna i en skidbacke i strålande sol. I högtalarna är det KENT som går varm. Vi möts i ett samtal om yrket som Solution Architect inom Business Intelligence, hur hon kom in på det spåret och de bästa tipsen till person som arbetar med BI. Hon har jobbat inom IT sedan innan millennieskiftet! Vi hör med henne vad det var som fick henne att välja den yrkesvägen.

– Jag hittade IT och systemutveckling på en påbyggnadskurs på gymnasiet och valde något år senare att söka till en högskoleutbildning inom systemutveckling. Felsökning och logiken i programmering har alltid känts lätt och kul för mig. Efter studierna jobbade jag några år i Stockholm som utvecklare och konsult. Sedan tog jag, min man och en stor mage sikte på hans hemstad Nyköping där vi bott sedan dess. Jag fick nys om jobb i den nya hemstaden och hamnade på Region Sörmlands IT-avdelning där jag började i deras Business Intelligence-team och fick bygga mitt första SSIS-paket. Jag var fast! Sedan dess har jag jobbat med BI både som utvecklare och på senare år även som arkitekt – det har med andra ord hunnit bli många dataområden jag hunnit räkna olika saker i.

“Som arkitekt är man koordinator, tekniker, filosof, utvecklare, medlare, debattör, evangelist, designer, storyteller, problemlösare och inspiratör”

Kristins specialitet är Business Intelligence; systemlösningar som hjälper verksamheter att samla ihop data och skapa bra uppföljning för beslut. Men vad gör en Solution Architect på Consid och vad är det roligaste med BI, enligt Kristin? Vi kikar med henne.

– Data kan komma från många olika slags system såsom ekonomi, personal, lånehantering, ärendehantering, journalsystem, försäljningssystem m.m. Som utvecklare inom BI har du arbetsuppgifter som innefattar att hämta data från olika datakällor, hitta logik i data, koppla ihop data från olika källor, spara om data på ett mer enhetligt och bra sätt för analys och rapportering, samt att skapa visualiseringar och rapporter med data.

– I rollen som arkitekt är man koordinator, tekniker, filosof, utvecklare, medlare, debattör, evangelist, designer, storyteller, problemlösare och inspiratör. Dagarna består av att diskutera nästa uppgradering av SQL Server, prata med verksamheten om hur de jobbar för att hitta processer som rapportering kan följa, vara mentor för yngre kollegor, arbeta med kravspecifikationer, datamodellering, diskutera tekniska lösningar för datahämtningar och mycket annat.

“Prata med IT i deras termer och med verksamheten i deras”

– Det roligaste är felsökning, att lista ut varför en siffra på t.ex. en rapport är fel och att följa dataflödet bakåt och hitta anledningen, men också att få prata BI med verksamheter och hjälpa dem framåt i sina rapporteringsbehov. Utmanande är att man som arkitekt inom BI ska samarbeta med många olika typer av människor, du ska prata med IT i deras termer och med verksamheten i deras.

“Din vän, din idol, din utmaning och din utveckling är bara ett bord bort”

Vad ser du fram emot på jobbet i höst?

– Det skulle vara kul att sprida mer kunskap om Business Intelligence och få fler Considare att nappa på detta intressanta område. BI handlar ju mycket om just data, men det gör även många andra områden vi jobbar med på Consid. Det vore intressant med diskussioner och att hitta synergier med andra områden såsom UX, AI, Machine Learning och webbutveckling och annan systemutveckling. Jag ser också fram emot att träffa mina kollegor mer – det bästa med Consid är verkligen kollegorna. Vi är en så bra grupp av kompetenta, smarta, nyfikna och prestigelösa människor. På Consid är det högt i tak och en välkomnande och öppen atmosfär. Som konsult på Consid är din vän, din idol, din utmaning och din utveckling bara ett bord bort.

När vi har ett fullblodsproffs på tråden vore det ju synd att inte höra om hon vill ge sin syn på BI framåt. Vilka utmaningar står vi inför med BI och hur kan området komma att förändras framåt? Kristin berättar.

– BI innefattar användning av data som samlats in på ett bra sätt, så att man kan styra verksamheten rätt, smart och effektivt. Så länge företag samlar data kommer det behövas kompetens inom området. Kanske kommer begreppet BI att bytas ut mot nyare begrepp såsom Analytics, kanske kommer det närma sig andra områden såsom AI och prediktiv analys. Men de flesta områden inom IT har med data att göra och generellt borde man tänka mer på vad man ska göra med sin insamlade data.

Kristins bästa tips för att nå lyckade resultat som Solution Architect 

  1. Våga fråga om du inte förstår – alla i teamet tjänar på att få något beskrivet igen
  2. Våga ifrågasätta “så har vi alltid gjort” – självklart på ett ödmjukt och konstruktivt sätt
  3. Ge feedback, tacka och berätta ofta att ditt team gör ett bra jobb
  4. Blicka framåt – diskussioner hamnar lätt i hur allt har varit tidigare, försök att vända det till “hur ska vi jobba framåt?”

Vilken pratstund deluxe vi fick! Det är alltid lika spännande att höra vad våra medarbetare jobbar med om dagarna – vilken bredd och variation det är! Vi tackar för Kristins expertis och tips och skickar med en sista fråga innan vi säger adjö för just denna gång; vad får man inte missa just nu?

– Helt klart Casa de Papel på Netflix!

 

 

- Man bör tänka mer på vad man ska göra med sin insamlade data.

Kristin Eriksson

Lär känna fler kollegor!