”Bra UX och UI märks inte, utan funkar bara”

Möt Louise Krause, UX och UI-designer på Consid

Med ett stort intresse för grafisk design bollar Louise arbetsdagarna med sitt engagemang i jämställdhetsplattformen Q Rendezvous. Möt den nyfikna och nytänkande Louise Krause, UX och UI-designer hos oss på Consid, och dyk ner i hur yrket ser ut och hur framtiden kan komma att se ut för UX och UI.

Louise Krause, UX och UI-designer i Göteborg

Louise Krause kommer ursprungligen från Örebro men har bott i Göteborg i snart åtta år och har sedermera börjat lägga in ord som ”änna” och ”de e la gôtt” i meningar utan att tänka på det. Hon beskriver sig därför som en sann Göteborgare. Jag är nyfiken på att höra vad som fick henne att få upp intresset för IT, vad som inspirerade henne till att välja den yrkesväg hon valde, hur man lyckas med UX och UI och hur hennes engagemang i jämställdhetsplattformen Q Rendezvous ser ut. Men vi börjar någonstans där allt startade.

– Jag har sedan jag var liten varit fascinerad över hur folk interagerar med teknik och jag brukade studera min pappa när han försökte förstå hur t.ex. inspelningsfunktionen på tv:n fungerade. Det är den ständiga fascinationen för teknik som fick mig att välja just en teknisk karriärväg.

Louise fortsätter och berättar att hon efter sina designingenjörsstudier på Chalmers fick jobb inom produktutveckling, men att hon snabbt förstod att det inte var helt rätt.

– Jag kände ganska tidigt att jag arbetade med något jag inte gick in för till 100 % och ledtiderna för att få ut en färdig produkt var så otroligt långa. Jag ville därför gå tillbaka till att arbeta med användaren och med min stora hobby: grafisk design och layout. Det var så jag kom in på interaktion och UX/UI spåret.

”En UX-designers roll inom IT handlar om att vara en brygga mellan användaren och utvecklingen.”

Jag vill gärna höra mer om vad yrket som UX/UI-designer verkligen innebär. Hur kan en vanlig dag se ut och på vilket sätt är denna del av arbetsprocessen så viktig för slutprodukten?

– UX innebär förståelsen för behoven och användarnas mål och att komma fram till krav som möter både användaren och företagets visioner. UI är mer implementeringen av kraven och gör så att gränssnitten är enkla att förstå och etiskt tilltalande samt att de möter företagets grafiska profil. Det härliga är att det inte finns någon vanlig dag utan en dag kan bestå utav antingen problemlösning, research, analysering, kravställning, designing eller testning.

– Jag älskar bredden och variationen med arbetet men det roligaste är att få sitta ner och tänka på ett problem och komma fram till lösningar som förenklar ett användarflöde eller utvecklingen. Det är verkligen tillfredsställande att kunna minimera antalet steg eller klick för att nå samma mål. Jag skulle säga att en UX-designers roll inom IT handlar om att vara en brygga mellan användaren och utvecklingen. Det är vårt jobb att förespråka användaren och se till att dennes behov och mål blir uppfattade, samtidigt som det även är väldigt viktigt att förstå företagets mål och visioner och hitta lösningar som passar alla.

Louises arbetsdagar verkar helt klart innehållsrika och givande på många sätt. Jag hör med henne vad hon anser att riktigt bra UX/UI är. Hennes topp 3!

  • Bra UX och UI är det som inte märks, utan det som bara funkar.
  • När tjänsten och gränssnittet går att använda av alla, oberoende olika förhinder.
  • Produkter/tjänster där man märker att de har utgått från användarens faktiska behov och mål och skapat lösningar som möjliggör att utförandet av dessa är enkelt och smidigt, samt att det dynamiskt byggs på fler funktioner över tid.

”Jag tror inte att samhället mår bra av att ha ett homogent perspektiv representerat i utvecklingen av produkter.”

Louise har länge intresserat sig för jämställdhetsfrågor. Jag är därför nyfiken på att höra hur hon själv ser på branschen hon verkar i. Hur ska vi tillsammans inspirera fler unga till att välja en yrkesväg inom IT?

– En fördel med mitt yrke är det faktum att könsfördelningen är relativt 50/50, däremot ser det inte ut så inom IT generellt och det är inte konstigt om jag hamnar som ensam tjej i ett utvecklingsteam. Jag tycker att det är jätteviktigt att vi arbetar för att förändra detta och då gäller det att inspirera fler unga till att välja en teknisk yrkesväg genom initiativ som riktar sig just till tonåringar. Här är PEPP ett väldigt bra exempel! Jag är övertygad om att man behöver förebilder att vända sig till genom olika perioder i livet. Själv inspireras jag av drivna och engagerade människor och min syster har alltid varit en stor inspiration för mig. Jag älskar att lära mig nya saker och hon har alltid varit positivt pushande i att jag ska följa mina drömmar och har därför suttit uppe sena nätter med mig för att researcha olika sätt jag kan ta mig dit. Mer sådant behövs!

Louise har genom sitt engagemang även blivit en central del av Consids jämställdhetsplattform Q Rendezvous. Vad var det egentligen som fick henne att engagera sig och vilka förändringar vill man nå med arbetet? Jag kikar med henne.

– Q Rendezvous syftar till att förändra det faktum att endast 20 % av alla anställda IT-konsulter är kvinnor. Då det dessutom förväntas saknas 100 000 ingenjörer och branschkunniga år 2030 krävs verkligen ett ordentligt krafttag. Det är här QR kommer in! Jag tror inte att samhället mår bra av att ha ett homogent perspektiv representerat i utvecklingen av produkter, utan fler perspektiv måste få ta plats. Det är därför viktigt att vi får med fler för att vi ska kunna främja innovationen och skapandet av produkter anpassade för personerna som ska använda dem.

– QR är en plattform för kvinnor att kunna mötas på, en plattform där vi skapar förebilder och knyter ovärderliga kontaktnät. Alltså, en plats för inspiration! Vi finns idag på 13 orter i Sverige och vårt primära mål är att kvinnor ska se vilken fantastisk bransch techbranschen är och hur roligt det är att arbeta inom den. Vi vill genom initiativet även motivera unga och skapa utrymme för verksamma i branschen att känna sig motiverade till att stanna kvar och utvecklas i branschen. Jag känner mig väldigt stolt över att vara en del av Consid och Q Rendezvous då vi gång på gång visar att vi värderar gemenskap och utbyte. Trots coronakrisen som tvingat många event att ställa in, finns fortfarande ett stort driv i många grupper.

”Vi kommer få se design och vitalisering av AI som kommer fixa vissa saker åt en.”

IT-branschen är en mycket spännande sådan med snabb utveckling och nya metoder. Om Louise fick framtidsspana helt fritt, hur tror hon då att branschen skulle kunna komma att se ut om 5-10 år?

– Malin Farmansson i mitt team höll nyligen en väldigt intressant UX-stuga om UX och AI. Det jag reflekterade över då var det faktum att vi mer och mer kommer att se design och vitalisering av AI som kommer fixa vissa saker åt en. Jag tror också att det framöver kommer ställas högre krav på designers att förstå tekniken för att kunna visualisera data på ett korrekt och tydligt sätt.

Pratstunden med Louise har varit oerhört inspirerande och upplyftande. Innan vi säger hej då för denna gång passar jag på att fråga henne om hon skulle vilja skicka med en uppmaning av något slag.

– Jag skulle gärna vilja skicka med en påminnelse om att verkligen ta vara på den här tiden som förändrats för så många. Passa på att lära dig något helt nytt, något som känns roligt och som du kanske inte haft möjlighet till förut – något som kommer att göra dig ännu mer attraktiv på marknaden. Prokrastinera inte!

Fler nyheter från vår blogg: