Möt Magnus Jonsson

Konsultchef & IT-konsult på Consid Örebro

Som medlem i KISS-tributebandet “Dressed To KISS”, engagerad lagledare och med en lång bakgrund inom konsultbranschen jobbar Magnus Jonsson som konsultchef och IT-konsult på Consid i Örebro. Lär känna honom och ta del av hans passioner i livet, i detta personporträtt!

Möt Magnus Jonsson, konsultchef och IT-konsult på vårt kontor i Örebro!

Tillsammans med sina kollegor sätter Magnus Örebro på kartan. Vi sätter oss ner för att prata om vägen till yrket han har idag, vad som är roligast med att jobba på Consid och vad Magnus gör när han inte är på jobbet. Men vi börjar från början. Hur har resan hit sett ut?

– Jag läste det som på den tiden hette ADB/Informationsbehandling på Högskolan i Örebro och började 1994 direkt som konsult på en mindre firma i Örebro. 1996 började jag istället på Alfaskop i Örebro och jobbade med allt ifrån installation och administration av Microsoft Exchange-servrar till utveckling i Visual Basic. Större delen av mitt yrkesliv har jag också tillbringat som konsult och jag har hunnit med att vara anställd på WM-data/Logica/CGI och B3IT. Ett par avstickare utanför konsultsfären har jag också hunnit med och har då provat på allt ifrån rederi/sjöfart (Stena Line IT) till skogsindustrin (Holmen Skog IT) samt detaljhandel/e-handel (Elon Group). I samband med att pandemin bröt ut och hemarbete blev det nya normala passade jag även på att läsa 30p psykologi vid Örebro Universitet.

”Här finns alla möjligheter att jobba med ny och spännande teknik som intresserar”

Varför blev det just Consid? Jag hör med Magnus.

– Jag trivs så bra på Consid och upplever att vi har lyckats behålla en väldigt familjär och välkomnande känsla trots att vi vuxit rejält förbi vad som kan anses vara ett litet företag. Det har jag faktiskt inte upplevt hos någon tidigare arbetsgivare. För mig känns detta som en stor anledning till att välja Consid som sin nästa arbetsplats. Här finns alla möjligheter att jobba med ny och spännande teknik som intresserar!

”Jag älskar teamarbete”

En fågel har viskat i mitt öra att denna man är riktigt musikalisk. Jag vill gärna höra mer om hans intresse för musik, och vad han helst gör när han inte uträttar stordåd på Consid. Magnus berättar:

– Jag bor tillsammans med min snart 18:åriga son i Örebro och har även en dotter som blir 20, men som hunnit flytta hemifrån. Under lite mer “normala” omständigheter utan pandemirestriktioner går mycket av min tid åt till sonens innebandy med träningar och matcher över stora delar av mellansverige. Jag är engagerad som lagledare i det juniorallsvenska lag han spelar i. För egen del är det annars mycket musik som tar upp min fritid. Jag producerar en del eget hemma i hemstudion eller spelar live (när det tilläts) med KISS-tributebandet “Dressed To KISS” (http://www.dressedtokiss.com). Fullt ställ med smink, dräkter, pyroteknik och rock’n’roll alltså!

– Jag älskar dessutom teamarbete! Att följa lagidrott, som engagerad förälder och lika engagerad supporter till Leksands IF och på närmre eller längre avstånd kunna se och försöka förstå vad det är som ger framgång, vad som skapar fungerande lag eller team är både fascinerande och intressant. Jag tror det finns mycket att lära av den världen när vi jobbar i team eller projekt i vår vardag.

”Det är genom musiken som det till slut blev ett yrke”

Hur kommer det sig att utveckling och IT blev något som fastnade, och som följde med hela yrkeskarriären såhär långt? Han berättar att allt började med att han gick en studiecirkel 1985 där han lärde sig att programmering på Commodore VIC-64-datorer.

– Vi satte snart igång att programmera spel, men mitt intresse försvann lite efter ett tag. Jag skulle faktiskt vilja säga att det är genom musiken som det till slut blev ett yrke. Jag pluggade musik ett år på folkhögskola i Jönköping 1991-1992 och en av lärarna var både framsynt och intresserad av just musikinspelning och produktion med hjälp av datorer och programvara. Där någonstans väcktes mitt intresse upp igen och efter avslutade musikstudier i Jönköping och lumpen i Umeå så föll sig valet rätt naturligt på att skicka in ansökan till högskolan och klivet in i it-branschen. Sedan har åren rullat på!

”Det är ett av de roligare projekten jag deltagit i”

Vi djupdyker in i rollen som Teamlead; hur kan en vanlig dag se ut och vilka är de största utmaningarna?

– Större delen av min tid fungerar jag som Teamlead i ett projekt på Transportstyrelsen i Örebro. Vi har den stora fördelen att vara bemannade med nästan enbart Considare vilket gör det betydligt lättare att hålla uppe känslan av tillhörighet även fast vi sitter ute hos kund och inte kan tillbringa mycket tid på vårt hemmakontor. Det gör det faktiskt också till ett av de roligare projekten jag deltagit i. Det känns kul att gå till jobbet på morgnarna! Men på samma sätt kan det här projektet också kvala in som ett av de svåraste jag har jobbat i, mycket beroende på de yttre och ständigt förändrade krav på säkerhet som ställs inom myndigheten och inom just vårt projekt.

Magnus framtidsspanar:

– Det är mycket troligt att vi mognar eller standardiserar ännu mer i hur vi utvecklar och levererar system (metodik, arkitektur etc.) Jag tror att områden som AI och olika MachineLerning-tillämpningar kommer vara vardagsmat i mycket högre grad och säkert kommer ses som naturliga komponenter i många typer av system och applikationer. Ett intressant område här, som jag fick upp ögonen för under mina psykologistudier, är hur vi som intressenter kring ett system beter och reagerar på beslut som påverkar oss, och som i hög grad tas utan mänsklig inblandning.

Det har varit ett rent nöje att få bekanta sig mer med vår goa Örebroare. Om det är någon som kan sätta guldkant på arbetsdagen och sprida härliga stämning omkring sig så är det han. Vi behöver fler som Magnus!

- Att försöka förstå vad det är som ger framgång och vad som skapar fungerande team är både fascinerande och intressant.

Magnus Jonsson

Lär känna fler kollegor!