Personporträtt: Marjaana Tienaho

Karlskronas konsultchef & frontendutvecklare med bakgrund som Scrum Master

Vid sidan av sin roll på Consid är Marjaana Tienaho kodgranskare och kodcoach för TjejerKodar, frivillig sjöräddare och orkidéfantast. Ta del av porträttet där vi får lära känna Marjaana, läsa om hennes lärdomar från yrkeslivet och inspireras av tips till personer i en liknande roll.

Möt Marjaana Tienaho – konsultchef i Karlskrona

Med bakgrund inom IT- och telekombranschen har Marjaana arbetat för bland annat Ericsson och Telenor med test och testleding och som Scrum Master. Från årsskiftet har Consid fått den stora äran att hälsa henne välkommen in i rollen som konsultchef på Consid i Karlskrona där hon parallellt arbetar som Scrum Master och som React frontendutvecklare. Hon kommer ursprungligen från Göteborg och har rötter från Finland, och flyttade till Karlskrona när hon hittade kärleken.

”Här hämtar jag kraft och energi”

– Just nu bor jag på ön Hasslö utanför Karlskrona (även kallad lilla Hawaii i och med alla sköna soltimmar) med min man, våra 2 barn, vår katt och vår hund. Jag älskar allt som har med havet att göra så på min fritid älskar jag att vara ute i naturen med familjen. Sedan blir det en del padel och pysslande bland mina orkidéer.

Med ett stort intresse för sjölivet var steget inte långt till att bli frivillig sjöräddare ute på Hasslö.

– Sjöräddningen är en fantastisk ideell verksamhet som drivs av eldsjälar med olika typer av bakgrund och som skapar härlig gemenskap. Alla räddningsbåtar har frivillig besättning som är beredd att ställa upp dygnet runt, året om. Här hämtar jag kraft och energi.

Hur kommer det sig att teknik blev yrkesspåret för Marjaana? Hon berättar hur allt började och om personen som blev en viktig förebild för henne.

”Han lärde oss att saker och ting inte alltid är så svåra”

– Jag hade redan som barn ett intresse för teknik, då jag fick använda min kusins Commodore 64. I gymnasiet hade jag en entusiastisk och inspirerande datortekniklärare – Janne. Han lärde oss att programmera i Pascal. Men framförallt lärde han oss att saker och ting inte alltid är så svåra, att ta hjälp och lära oss av varandra men även att utmana oss i att försöka överträffa varandra. Så det kanske inte var en slump att mitt specialarbete i gymnasiet handlade om Ada Lovelace – en 1800-tals grevinna som beskrivs som historiens första datorprogrammerare.

Vi sidan av Consid är Marjaana involverad i olika projekt som vill öka närvaron av kvinnor i IT-branschen, bland annat som kodgranskare och kodcoach för TjejerKodar och PinkProgramming.

”Jag hoppas att jag kan var en ”Janne” och en inspiration för någon”

– Det är ett initiativ som försöker göra programmeringsglädjen tillgänglig för alla och ge kvinnor möjligheten att nätverka med andra som är nyfikna på programmering. Jag hoppas att jag kan var en ”Janne” och en inspiration för någon och hjälpa till att upptäcka glädjen i programmering.

Hur kan en vanlig dag egentligen se ut och vilket är det uppdrag hon bär med sig allra starkast?

– I min yrkesroll som Scrum Master och utvecklare har jag lärt mig att anamma citatet:

Det har jag aldrig provat förut, så det klarar jag helt säkert!” – Pippi

– På mitt nuvarande uppdrag ute hos Försäkringskassan drivs digitaliseringen hårt framåt vilket är jättespännande och utvecklande både för mig som individ och för mitt team. Att ständigt ha ett öppet sinne och anpassa sig efter förutsättningarna är ett måste för att kunna leverera det som våra kunder förväntar sig – innovativa lösningar med kvalité i fokus.

”It’s the teamwork that makes the dreamwork”

– Ett av de mest utmanande projekten jag varit involverad i var hos vår kund Försäkringskassan där uppdraget var att förnya deras statistikpresentation. Där fick vi tidigt ställa oss frågor så som, ”hur hottar vi upp myndighetsstatistik på bästa sätt för att göra fler intresserade?”. Utgångsläget var ändlösa rader av statistik i Excel-filer som användaren kunde ladda ner och det nytänkande resultatet kan ni se här. Håll till godo!

– Den största lärdomen från projektet var vikten av att ha tät kontinuerlig dialog med beställaren, att tänka på tillgängligheten genom hela utvecklingsprocessen – från krav till release, samt att ingenting är omöjligt. Som Gunde brukar säga ”It’s the teamwork that makes the dreamwork”. Utan ett dedikerat team hade leveransen aldrig varit möjlig.

Hur kommer det sig att vi blev de lyckligt lottade att få Marjaana till oss på Consid? Hon berättar hur allt började.

”Det är spännande att få vara med och starta upp ett helt nytt kontor”

– Efter ett par år inom telekombranschen kände jag mig sugen på att få prova någonting nytt och lägligt nog öppnade Consid precis ett kontor i Karlskrona. Jag föll för Consids motto att vi bygger det företag vi alltid själva har velat jobba på, och det kändes spännande att få möjligheten att påverka arbetsplatsen – samt att Consid var en mycket omtyckt arbetsgivare. Det är dessutom spännande att få vara med och starta upp ett helt nytt kontor! Det ska nu bli jätteroligt att få växa in i konsultchefsrollen och utveckla mina ledaregenskaper.

Marjaanas 3 bästa tips till personer med samma yrkesroll:

  • Var in rädd för att misslyckas – vi växer och lär oss oftast mer av våra misstag. Det är viktigt att ha en kultur som tillåter oss att misslyckas.
  • Glöm inte bort att ha roligt på jobbet – det gör jobbet lättare och ger energi till andra.
  • Fortsätt vara nyfiken och utmana dig själv – det finns en Pippi i oss alla, det gäller bara att locka fram den.

Det har varit en sann glädje att få lära känna Marjaana bättre. Innan vi säger hej då för denna gång passar jag på att fråga om hon har något tips hon vill skicka med. Om hon har!

– Jag skulle vilja tipsa om appen Streaks som är en ”att göra-lista” som hjälper dig att skapa goda vanor. Enligt psykologiforskaren Lally tar det i genomsnitt 66 dagar att skapa en ny vana. Att arbeta med något varje dag hjälper dig att skapa en ny vana, exempelvis att få till daglig återhämtning eller att lära dig något nytt – att programmera till exempel!

- Jag hoppas att jag kan var en inspiration för någon och hjälpa till att upptäcka glädjen i programmering.

Marjaana Tienaho, konsultchef i Karlskrona

Fler inlägg om våra medarbetare