Möt Mark Oscarsson

Senior Dynamics 365 Business Applications Consultant

Möt vår kollega Mark Oscarsson på vårt kontor i Kalmar och ta del av hans tips och lärdomar inom Dynamics & Power Platform!

Möt Mark Oscarsson, Senior Dynamics 365 Business Applications Consultant

Mark Oscarsson är Örebroaren som arbetat med teknik hela sin karriär. Han drivs av att lära sig nya saker och berättar att han har en förmåga att förstå hur saker och ting hänger samman och fungerar. Vi möts i ett samtal om yrket och Dynamics, lärdomar från yrkeslivet och tips till andra i branschen. Men hur började allting? Vi hör med Mark.

“Jag insåg då att det jobbet inte var värt att dö för”

– Jag började arbeta som teknisk konsult år 2000, strax innan IT-bubblan sprack. Då var jag bland annat på Ericsson (radiobasstation för 3G) och Nokia (satellit-TV-boxar). Efter några år blev det mest uppdrag inom industriell automation; WMS- och MES-system.

– Dynamics CRM började jag jobba med av en slump egentligen. Runt 2011 veckopendlade jag till ett projekt i Vimmerby. En söndag var jag extra trött när jag körde upp och jag vet inte riktigt hur jag lyckades klara mig utan att köra i diket eller något ännu värre. Jag insåg då att det jobbet inte var värt att dö för så jag sökte lokala jobb i Kalmar med omnejd och fick napp på ett mindre bolag som endast jobbade med Dynamics CRM (som jag aldrig hade hört talats om på den tiden). Inom det området har jag nu gjort det mesta; utveckling, design, utbildning, sälj- och projektworkshops och utrullningar runt om i Europa.

– Min förra chef var en av de som Consid hade pratat med om att starta ett nytt kontor i Kalmar. Han frågade om jag ville vara med på den resan. I det läget kände jag inte alls till Consid men jag nappade på den kultur och det entreprenörskap som jag anade fanns inom Consid – och vad rätt jag hade!

5 viktiga lärdomar från arbetslivet inom IT och digitalisering

  1. Stå för dina misstag – alla kan göra fel och man lär sig mycket.
  2. Utveckla ditt nätverk.
  3. Håll kontakten med bra kollegor även när du byter jobb eller flyttar. Det är förvånansvärt ofta vägarna korsas.
  4. Jobba inte ihjäl dig – lyssna på varningssignaler och ta dem på allvar.
  5. Lär av andras erfarenhet och gör det brett. Läs bloggar och lyssna på poddar och webbinarier, prata med dina kollegor. Man vet aldrig när man kan ha nytta av den kunskapen.

“Vi blir blinda för hur bra vi egentligen har det”

Mark har hunnit med en hel del under karriären så här långt. Det gör oss extra nyfikna på att höra om han har något speciellt minne som han aldrig glömmer. Om han har!

– Det mest minnesvärda är helt klart för några år sedan då jag fick chansen att vara med och starta ett säljkontor i Dubai för det bolag jag jobbade på då. Min roll var tekniskt säljstöd och jag fick då även möjlighet att resa runt i regionen. Jag lärde mig bland annat hur mycket vi tar för givet om hur det fungerar här hemma i Sverige och hur lätt vi blir blinda för hur bra vi egentligen har det.

“Systemutvecklingen går mer och mer mot en LowCode-värld”

I synnerhet inom Dynamics, men även inom IT som stort – hur kan vår framtid komma att se ut? Mark ger sin vinkel på det.

– Verktygslådan i Dynamics 365 och Power Platform växer hela tiden och inom 5–10 år (kanske tidigare) kommer det att vara ett komplett ekosystem tillsammans med Microsoft 365. Microsofts strategi de senaste åren har varit ”AI first” och det har resulterat i ett antal verktyg som gör analyser mer eller mindre bra. Det sammanhållande har dock varit att det blir enklare och lättare att integrera olika datakällor. Därför tror jag att systemutvecklingen fortsätter att utvecklas mot en LowCode-värld där vi plockar ur en verktygslåda och gör enklare anpassningar snarare än att vi utvecklar funktionalitet från grunden.

Dynamics och Power Platform – det här ska du tänka på

  1. Skaffa ett eller ett par fokusområden och bli bra på dessa, men lär dig lite om allt möjligt.
  2. Att misslyckas ofta och snabbt är det bästa sättet att lära sig.
  3. Använd möjligheterna att skapa snabba prototyper.
  4. Lär dig hantera att implementationsprojekt oftast handlar mer om förändringshantering än att koda.
  5. Glöm inte att ha kul!

Det har varit ett sant nöje att få bekanta sig med vår Senior Dynamics 365 Business Applications Consultant, Mark. Vi säger på återseende med en sista fråga; vad får man inte missa just nu?

– Lite otippat har jag upptäckt yoga. Testa det!

- Jag är ingen innovatör men är bra på att integrera andras idéer.

Mark Oscarsson

Lär känna fler kollegor!