Möt Matilda Niemi

”Rekryteringen, våra kunder och vår företagskultur hänger ihop. Det är det som gör Consid till Consid”

Matilda Niemi är den sprudlande beteendevetaren, född och uppvuxen i Örnsköldsvik, med ett brinnande intresse för jämställdhet. Om dagarna sköter hon rekrytering av nya Considare och är lokalt ansvarig för Consids jämställdhetsplattform Q Rendezvous. Möt Matilda, vår rekryterare i Uppsala!

http://Matilda%20Niemi%20medarbetare%20Consid

Matilda Niemi

Rekrytering Uppsala, Gävle & Sundsvall och hållbarhetsstrateg

matilda.niemi@consid.se 073-318 69 91

Möt Matilda Niemi, rekryterare i Uppsala

Just nu befinner vi oss i en tid där smarta rekryteringar är viktigare än någonsin tidigare. Consid arbetar dagligen för att skapa rätt förutsättningar för Sverige att ligga i absolut framkant och tillsammans bidra till ett mer digitaliserat land för alla. En av de personer som jobbar med detta är Matilda Niemi. Vi möts en krispig septembermorgon för att prata mer om yrket som rekryterare, hur det är att vara team-ledare och delaktig i jämställdhetsarbetet på Consid och om vad som fick henne att intressera sig för just beteendevetenskap.

– Jag har alltid varit en utåtriktad person som gillar att få människor att fungera bra i grupp. Det har handlat om allt ifrån lagkaptensrollen till att träna flicklag i fotboll. Efter gymnasiet jobbade jag som skidlärare i Norge och där någonstans förstod jag att jag snarare ville jobba med pedagogik än med matematik. Jag firade sedan en Valborg i Uppsala och efter det var valet av studentstad givet. Jag flyttade ner för att plugga beteendevetenskap 2015 och träffade i samband med det min sambo. Nu har vi bott här i 5 år! Under studietiden fick jag möjlighet att jobba som enhetschef på Örnsköldsviks kommun, vilket jag tyckte var riktigt roligt och lärorikt, men jag kände samtidigt att jag ville jobba i en roll närmare mina kollegor. Jag gillar ju det här med lagspel och samarbete.

”När jag fick komma på intervju minns jag att jag dels var imponerad av bolaget och dels tänkte: tänk att få göra det där på jobbet!”

– När studierna började löpa mot sitt slut och det var dags att söka jobb föll sig rekrytering väldigt naturligt. Jag hade skrivit min kandidatuppsats om hur man socialiseras in på en arbetsplats och det kändes spännande att få jobba med onboarding och de tidiga processerna i en anställning. Det som lockade med rollen var att få träffa nya människor och att få sitta ner och lära känna en person under en timme som jag kanske aldrig annars skulle kommit i kontakt med. Jag är nyfiken så det här med att intervjua passar mig väldigt bra. När jag sedan fick komma på intervju på Consid minns jag att jag dels var imponerad av bolaget och dels tänkte: tänk att få göra det där på jobbet!

”Allas lika värde är det mest grundläggande och viktiga som finns, och jag vill jobba för att det ska vara en självklarhet.”

Under sin tid på Consid har Matilda varit starkt drivande i jämställdhetsplattformen Q Rendezvous. Hon berättar om sitt intresse för ämnet och om det som Consid gör för att förändra samhället till det bättre.

– Jag brinner för jämställdhets- och jämlikhetsfrågor. Jag tycker att allas lika värde är det mest grundläggande och viktiga som finns, och jag vill jobba för att det ska vara en självklarhet. Jag är därför otroligt glad att jag får jobba med det i min roll på Consid, både som lokalt ansvarig för Q Rendezvous, med vårt hållbarhetsarbete och med vår företagskultur.

”Jag tycker att det är fantastiskt att man alltid känner sig lika välkommen, oavsett vilket kontor man är på.”

Consid har länge gjort sig känt för den speciella kulturen som genomsyrar alla kontor runt om i Sverige. Här spelar rekryterarnas arbete en minst sagt viktig roll. Matilda berättar vidare om sin relation till bolaget och om det hon anser sticker ut med Consid.

– Enligt mig utmärker sig bolaget genom engagemanget. Man kan slänga ut en fråga i Slack eller Teams för att bara någon minut senare få svar från kollegor från Malmö, Jönköping eller Gävle. Hur vi engagerar oss kan röra sig om allt ifrån att vi vill att alla ska trivas på jobbet, hur man effektiviserar rätt antal kaffemått till vad vi hittar på utanför arbetstid. Jag var exempelvis och fjällvandrade med Sundsvallskollegorna nu i september! Jag har så otroligt grymma kollegor och jag tycker att det är fantastiskt att man alltid känner sig lika välkommen, oavsett vilket kontor man är på.

Consid är onekligen en arbetsplats som ligger Matilda varmt om hjärtat, det märks med hela hennes kroppsspråk. Hon delar med glädje och stolthet i rösten med sig av hur det är att vara IT-rekryterare på ett stort IT-bolag och hur en vanlig dag för henne kan se ut, och så berättar hon vad det är som är allra roligast med yrket.

– Det är en så varierande och utvecklande roll jag har förmånen att ha och jag skulle vilja beskriva den som väldigt social och kommunikativ – och så passar den extra bra om man har lite vinnarskalle. Tillsammans med mitt team i Region Nord ser vi till att teamet når våra mål och att vi hittar nya grymma medarbetare till våra kontor i Uppsala, Gävle och Sundsvall. Rekrytering är vårt huvudsakliga fokus, men vi jobbar även med personalaktiviteter, studentevent och vår företagskultur. Under en vanlig dag har jag intervjuer, jobbar med headhunting, driver rekryteringsprocesser framåt och fixar inför veckans personalaktivitet – vilket denna vecka innefattar spinning!

”Rekryteringen, våra kunder och vår företagskultur hänger ihop. Det är det som gör Consid till Consid.”

– Det roligaste med rollen tycker jag är att få träffa nya kandidater och att jag har ett så nära samarbete med mina kollegor. Jag jobbar tätt med mina rekryterarkollegor över hela landet, men även med våra säljare, konsulter och kontorschefer. Det beror på att rekryteringen, våra kunder och vår företagskultur hänger ihop. Det är det som gör Consid till Consid.

Jag är nyfiken på att höra vad Matilda ser som viktiga komponenter hos en rekryterare. Hon delar med sig av sina topp tre viktigaste lärdomar från yrket och tips på vägen.

  1. Att inte rekrytera kopior av dig själv; olikheter ger en bra gruppdynamik. Att vi är olika är det som gör att vi kan lära oss av varandra och komma med nya idéer och perspektiv.
  2. Se till att kandidaten du intervjuar känner sig bekväm. Genom samtal är det mycket lättare för både kandidaten och för dig att ge ett rättvist intryck än genom ”förhör”.
  3. Återkoppling! Återkoppla alltid, både till kandidater du träffat och till ansökande.

”Det är en spännande och utvecklande bransch att jobba i om man trivs i snabbfotade organisationer, oavsett om det är inom projektledning, utveckling, sälj eller rekrytering.”

Det har varit en minst sagt givande timme tillsammans med Matilda och jag känner mig om än mer hoppfull inför framtiden med ledare som henne. Trygghet och ett driv som heter duga kan jag konstatera att jag starkt förknippar med Matilda. Innan vi skiljs åt för denna gång passar jag på att kika med henne hur hon själv ser på framtiden. Vad krävs för att vi ska lyckas skapa en mer inkluderande arbetsmarknad och en givande och inspirerande arbetsmiljö? Matilda berättar:

– Jag tror verkligen att vi måste fortsätta jobba för en kultur där alla känner sig välkomna, och ha ett fortsatt aktivt arbete för ökad jämställdhet och mångfald i branschen. Det finns mycket intressant läsning i Albrights senaste rapport ”Tech lever grabbmyten” som jag tycker att både rekryterare och chefer inom IT ska ta del av. Utöver det tror jag faktiskt att vi är på rätt spår på Consid med bra initiativ som Consid Youth Education där vi går ut i mellanstadieklasser och håller i enklare kodklasser och genom vår jämställdhetsplattform Q Rendezvous. Q Rendezvous event är alltid kvällar fyllda av energi och ny kunskap där man har möjlighet att knyta nya kontakter som kan leda till roliga samarbeten framåt.

– Jag skulle vilja säga att vi befinner oss i rätt bransch för den omställning som varit oundviklig 2020. I synnerhet när det kommer till distansarbete. Jag tror att vi framåt kommer jobba på distans i större utsträckning, samtidigt som det aldrig varit så tydligt hur viktigt det är att faktiskt träffa människor. Vi har alltid sagt att Consids kontor ska vara mötesplatser och den här perioden har visat att det är rätt väg framåt. Jag är dessutom övertygad om att vi på sikt kommer ha en jämnare könsfördelning och ökad mångfald inom IT-branschen, då fler och fler företag börjar förstå vikten av att jobba med frågorna inom hela organisationen. Det är en mycket spännande och utvecklande bransch att jobba i om man trivs i snabbfotade organisationer, oavsett om det är inom projektledning, utveckling, sälj eller rekrytering. Här finns det verkligen något för alla!

Fler inlägg om våra medarbetare:

Inga inlägg hittades

Ladda fler