Personporträtt: Pelle ”Soft” Johansson

Teknisk arkitektur & innovation

Lär känna branschlegenden Pelle ”Soft” Johansson, ny teknisk arkitekt och innovationsproffs på Consid!

Möt Pelle ”Soft” Johansson, ny teknisk arkitekt och innovationsproffs på Consid

Pelle ”Soft” Johansson är ett av Consids senaste tillskott. Med skaparglädje, lösningsintresse och många bollar i luften tar Pelle Consid till nästa nivå tillsammans med sina kollegor inom teknisk arkitektur och innovation. Uppdraget innefattar bland annat att hjälpa sälj med tidigare erfarenhet och bevisad kunskap. Jag möter Pelle i ett samtal om hur allt startade för honom, om ”Pellesoft”, de stora utmaningarna han stött på under karriären och hur han ser på framtiden inom Consid och för branschen i stort.

”Det här är en väldigt bra matchning med mina tidigare kunskaper och erfarenheter”

Varför blev det Consid?

– Som gammal utvecklare tycker jag att det är kul att se ett bolag som inriktar sig mycket på utveckling. Det här är en väldigt bra matchning med mina tidigare kunskaper och erfarenheter. Sedan är det extra roligt att Consid har ett så gott rykte och en positiv ”buzz” runt sig! Nu hoppas jag på att kunna vara delaktig i projekt som vi driver och vara med att öka vår närvaro tillsammans med duktiga och kompetenta kollegor. Vi är redan igång med många samtal och diskussioner, bollar kunder och hur vi kan hitta ingångar och skapa affärer – detta mellan ett 15-tal säljare och affärsområdeschefer.

Pelle ”Soft” Johansson – var kommer ”Soft” ifrån?

– Soft kommer från ”Pellesoft”, som i sin tur kommer från den ledande .NET-community som jag skapade en gång i tiden och som fostrat många studenter, programmerare och utvecklare i Sverige. Dåtidens Pellesoft.se sponsrades av Microsoft och var under en lång tid även go-to platsen för såväl Microsofts anställda som alla .NET-utvecklare i branschen. Med runt 20 miljoner besök/månad jobbade jag efter devisen ”jag lär dig så lär du någon annan”. Att lära sig nya saker tillsammans med 25.000 utvecklare är något jag alltid kommer bära med mig.

”Jag titulerades MVP inom asp.net 10 år i rad”

I över 20 år har Pelle jobbat med allt ifrån ledarskap, projektledning och affärsutveckling till innovationer och digitala strategier. De senaste fem inom egen verksamhet att digitalisera elnätsbolaget Ellevio samt som vd för app-bolaget Aplexa. Jag är jättenyfiken på att höra hur allt började och hur resan hit sett ut. Vad var det som satte allt i rullning? Han berättar om en rykande yrkeskarriär som heter duga.

– När jag gick i åttonde klass sommarjobbade jag på Interpress som säljer utländska tidningar. Där dök jag på en tysk datortidning som heter Der64:e… såklart köpte jag en Commodore 64 och började programmera Basic! Sedan tog det fart och jag byggde en community eftersom jag inte hade någon att diskutera med i Sverige.

– Systemutveckling i många år övergick till att utbilda programmerare i .NET under några år via Cornerstone, Informator och Jönsson & Läpp samtidigt som jag blev upptäckt och sponsrad av Microsoft, först i Sverige och sedan i världen. Jag blev även 1 av 3 i Sverige och 1 av 30 i världen som titulerats MVP inom ASP.NET 10 år i rad. Uppdragen övergick till arkitektur men jag intresserade mig också för sälj och affärsutveckling då jag kände mig lite klar med att programmera.

”Jag vill arbeta med större företag, fler konsulter och kollegor och bidra med det jag kan”

– Därefter jobbade jag på ett flertal konsultföretag där jag bidrog till affärer och gick in som expert för att hjälpa företag och ledning att objektivt hitta bäst vägar framåt med hjälp av teknik. Åren fortsatte och jag fick mer och mer konsulter att ansvara för, som mest 35 seniora konsulter. Min ledarskapsprofil tillsammans med min tekniska kunskap och förståelse för affären har varit oerhört rolig att få använda, men för fem år sedan fick jag ett spännande erbjudande att gå in och göra en digital strategi till ett företag och hoppade därför av vd-rollen. Nu känner jag att jag vill arbeta med större företag, fler konsulter och kollegor och bidra med det jag kan i erfarenhet, teknik, innovation, ledarskap och försäljning tillsammans med Consid. Detta ser jag otroligt mycket fram emot.

”Jag letar reda på utmaningar som en fjärrstyrd målrobot”

Det är något alldeles mytomspunnet över Pelle. Han sprider verkligen glädje och kunskap omkring sig, och vem vill inte ha en sådan kollega? Vem är Pelle utöver sin yrkesperson och finns det något han brinner för lite extra som han vill berätta mer om? Jag hör med honom.

– Pappa var journalist så vi flyttade ofta beroende på nya jobb. Innan vi kom till Stockholm 1980 hade jag gått i 6 stycken skolor, konfirmerat mig i 2 kyrkor och bott i 17 olika städer. Det här har format mig jättemycket. Jag brinner verkligen för skaparglädje och möjligheten att bidra med mina erfarenheter. Jag letar reda på utmaningar som en fjärrstyrd målrobot – att förändra, förbättra, förenkla, spara tid eller pengar, eller tjäna tid eller pengar är något som jag tycker är otroligt roligt. Just nu håller jag på med ett projekt där jag vill kunna erbjuda mc-marknaden ett alternativ till Blocket med annonser. Ett nästan omöjligt uppdrag! Men just därför är det så roligt. Jag får skapa tjänster där robot-teknik används för att fjärrstyra andra system, scraping för att hämta ut information från andra sajter och mycket mer. Att hitta en ny tjänst utan att ha någon budget känns riktigt kul.

Vilket är det mest utmanande och det roligaste projektet du varit en del av? Vad tar du med dig från dessa?

– Mitt lösningsintresse kan gälla allt från att komma på hur man gör en trädörr som inte vrider sig till att hitta lösningar och förslag hos kunder. Ellevio var ett drömjobb! Det är ett stort bolag, tidigare Fortum, och att innovera där kräver flera delprojekt för skapa förutsättningar till det man ska göra. Något som var väldigt roligt var att ta fram en lösning, leverantör och sätt att felsöka nedfallande träd på kortare tid – givetvis med drönare. Med en app kunde personal checka in/checka ut vid besök på ställverk vilket sparade runt 10.000 telefonsamtal per månad, detta med en utvecklingskostnad på 50.000 kr. Men sedan finns också de riktigt svåra projekten. Mitt absolut första uppdrag som konsult var att bygga ett system där man skulle ta reda på hur mycket som måste beställas för att skruva ihop 1000 nya cyklar. Det som fanns var ett stort lager med delar men även saker som till viss del redan var monterat, som däck, växlar, ram, styre och liknande. Att då mata in vad man hade, trycka på knappen för att räkna ut vad som måste beställas för att sedan få ihop dessa kompletta cyklar… jisses, det var många gånger jag gick till min beställare och sa ”det här går verkligen inte!”. Lärdom: prata med kollegor och ta hjälp – till slut lyckades vi!

Pelles tips till dig som arbetar med innovation:

– Spontant tänker jag att ett öppet sinne och modet att utmana sig själv och andra samt att inte vara rädd för att misslyckas när man tar nya vägar, är något att ta med sig. Till detta behövs också massor av uthållighet och förmåga att navigera mellan organisationer där många har sina egna agendor, intressen och ointressen. Slutligen är det otroligt viktigt att hitta en sponsor; en person i verksamheten med makt och pengar att hjälpa projektet i mål. En inkluderande styrgrupp där engagemang och stolthet behöver också byggas upp för att man ska lyckas. Alla måste känna sig delaktiga i något! Men tydlighet runt en målbild är nog faktiskt det viktigaste. Det är så mycket som kan gå fel om inte alla vet om målet. Sedan är det också bra att komma ihåg att det är genom tester och försök som du lär dig och utvecklas. Jag brukar säga att jag inte får en kick av att komma på något, utan av att bli klar. Med den inställningen tvingar du dig till tålamod och uthållighet, oavsett vilken personlighet du har.

”Hur vill ni att det ska se ut? Då gör vi så!”

Det har varit en sann ära att få sätta sig ner en stund tillsammans med Pelle och höra närmare vilken stjärna vi fått till oss på Consid. Innan vi säger hejdå vill jag så gärna höra om ett innovationsproffs som Pelle har någon hint om vad vi kan komma att se inom tech om 10 år. Han menar att det är vi som sitter på makten kring hur det kommer bli.

– Jag ser framför mig att det är vi som styr hur framtiden ska se ut med hjälp av medvetna beslut. Hur tror ni att det kommer se ut, hur vill ni att det ska se ut? Då gör vi så! Det verkar som att ramverken bara fortsätter att skapas, att fler programmeringsspråk och snyggare och mer interaktiv design tas fram, men de senaste 30 åren tycker jag mig se en röd tråd: det tar ungefär lika lång tid att bygga lösningar, det är bara en skillnad – det blir lite snyggare idag. Jag tror att vi om 10 år kommer se mycket nya spännande och tekniska tjänster som byggs med andra former av affärsidéer, där behoven blir enorma. Vi kommer även ha nya ramverk, smartare tekniska förutsättningar och vi kommer att utnyttja 5G, GIS och inbyggda RFID-chip på helt nya sätt; allt för att förenkla vardagen, minska antalet beslut och underlätta för individen. Det är här vi kommer in och gör skillnad! Förbereder vi detta så händer det om 10 år.

- Jag brinner verkligen för skaparglädje och möjligheten att bidra med mina erfarenheter.

Pelle ”Soft” Johansson

Lär känna fler kollegor!