Möt Roger Olofsson

Kontorschef i Kristianstad

Möt vår kontorschef på Consids nya kontor i Kristianstad! Roger Olofsson är den filosofiska, rationella och kreativa mannen med en imponerande livsresa som officer, IT-guru och Qigong-lärare. Nu på väg mot nya utmaningar på Consids nyöppnade kontor i syd!

Möt Kristianstads kontorschef Roger Olofsson

För en liten tid sedan offentliggjordes det att Consid gör ytterligare expansion och etablerar sig i Kristianstad. Detta kommer att innebära ett 50-tal nya arbetstillfällen i staden! Nu får vi lära känna Consids kontorschef för att höra vad som ligger framför oss, vilka spännande uppdrag han haft tidigare och vad det är som gjort honom till den person han är idag. Roger bor i Kristianstad tillsammans med hustrun Susanna och tillsammans har de sönerna Gustav, 27 och Anton, 25. Större delen av livet har han spenderat här i staden, där han bland annat etablerade Kristianstad Qigong-förening som han drev under många år.

– Där arbetade jag med mental träning för att deltagarna och även jag själv skulle hitta en stund där vi meditativt arbetade inom oss själva. Det var härligt att se hur deltagarna ökade sin smidighet och blev mer kroppsmedvetna. Det här är något jag tar med mig varje dag.

”Jag gillar kreativitet och struktur”

Vem är Roger som person? Vi hör med honom om han kan beskriva sig själv och berätta mer om vad han tycker extra mycket om.

– En del av mig är strukturerad och logisk. Denna del arbetar oftast effektivt och rationellt. Men jag har även en annan del som är mer till det filosofiska och kreativa hållet. Det är en kombination som fungerar bra för mig då jag gillar både kreativitet och struktur. Ofta behövs kreativa idéer för att möta kunders utmaningar, men det krävs även struktur för att kunna förverkliga idéerna.

– Min familj och släkt ligger mig såklart varmast om hjärtat. Jag tycker om att lära mig och försöker att avsätta tid för att lära mig nytt eller för att fördjupa mig inom något område. Jag har bland annat ett stort intresse för historia. Sedan tycker jag också mycket om att måla akvarell. Genom att arbeta med min kreativa sida genom konsten och min logiska sida genom strukturen i arbetet får jag ju möjlighet att arbeta med båda mina hjärnhalvor.

”Jag hade förmånen att resa över stora delar av världen för att implementera IT-system”

Med en lång och gedigen karriär bakom sig med start som officer för FN, följt av bland annat tekniska roller på Sigma, AstraZeneca och Visma finns det en hel del lärdomar i bagaget. Roger berättar mer om hans spännande yrkesbakgrund:

– Efter att jag gjort min värnplikt och utbildning till reservofficer anmälde jag mig till FN för tjänstgöring. Jag åkte som officer till FN-sjukhuset i Libanon 1989 och var en 22-årig ung kille som plötsligt var ansvarig för säkerhet och underhåll av sjukhuset. Under mina sju månader i Libanon blev jag minst två år äldre! Jag är både stolt och tacksam över min tjänstgöring i fredens tjänst och glad för de insikter som jag fick. De har troligen påverkat mig mer än vad jag först förstod.

– När jag kom hem läste jag till yrkesofficer, fast i teknisk tjänst. Efter många år hamnade jag på Sigma i Malmö som behövde någon som kunde bygga upp ett Microsoft Certified Technical Education Centre (MCTEC). Efter att ha arbetat med teknik, utbildning och lärande passade detta mig bra.

– Jag har alltid gillat teknik och människor, det är en spännande kombination där jag passar bra. Inom ramen för Sigma gjorde jag ett uppdrag på AstraZeneca som projektledare för införande av teknik för effektiv utbildning i reglerad industri. Jag lämnade Sigma och började på AstraZeneca och under ca åtta år arbetade jag med projektledning i olika roller. Som global projektledare hade jag förmånen att resa över stora delar av världen för att implementera IT-system (LMS) för kompetens och lärande samt för att säkerställa att myndighetskrav efterlevdes. Från AstraZeneca blev jag sedan rekryterad till Visma för att som projektledare säkerställa implementationer av Vismas mjukvara. Jag har alltid uppskattat att vara nära kunderna och att försöka förstå deras utmaningar för att hjälpa till att hitta bra lösningar. Efter några år som ansvarig för projektorganisationen i rollen som Project Director har jag nu valt att utveckla mig vidare inom Consid.

”Tillsammans med mina kollegor gör vi skillnad för våra kunder och lokalsamhället”

Nu har det alltså blivit Rogers tur att hålla fanan på ett av Consids nyöppnade kontor i Kristianstad. Vilken tur! Hur kommer rollen se ut och vilka mål har han med arbetet framåt? Roger berättar att etableringen ska bli en snackis i stan.

– Min önskan är att personalen inom Consid ska känna sig uppskattade och det är min roll att göra det jag kan för att mina kollegor ska trivas. I denna roll har jag förmånen att tillsammans med kollegor göra skillnad för våra kunder och för lokalsamhället. Genom hela min karriär har jag arbetat med människor genom olika former av ledarskap och jag blir glad när jag kan utveckla andra individer och se dessa växa som människor. Jag är fylld av energi och engagemang och ser fram emot att starta upp verksamheten tillsammans med mina nya kollegor. Målet är att Consid i Kristianstad ska vara väl känt av företagen och organisationerna i regionen. Vår etablering ska bli en snackis i stan och den stora utmaningen är att säkerställa detta. Jag vill att Consid ska vara igenkända för vårt samhällsengagemang och önskan att göra innerstaden levande. Consid i Kristianstad är nu den naturliga arbetsplatsen för den som vill arbeta tillsammans med duktiga och kompetenta kollegor med spännande och varierande uppdrag som för digitaliseringen framåt.

Tankar om framtiden i stort och inom IT i synnerhet är många och mest en spaning utifrån var vi är idag, men om Roger helt fritt fick tänka sig hur vår bransch kan komma att se ut om 10 år, vad ser han då framför sig?

Informationssäkerhet – vikten av ”snabbt och enkelt”

– Jag tror att digitaliseringen kommer att ske snabbare framöver och parallellt med detta även behovet av säkra system. Informationssäkerhet är ett område där vi inom Consid alltid måste ha den senaste kunskapen. När digitaliseringen ökar kommer även brister att uppstå som brottslingar och destruktiva krafter vill nyttja. Systemen blir mer integrerade och därmed mer känsliga. När mycket data samlas ställs större krav på hur den hanteras. Säkerheten är en väsentlig del men även upplevelsen för användaren där snabbhet och enkelhet är viktig. Den generation som nu kommer ut i arbetslivet accepterar inte gamla gränssnitt och tröga system. Detta öppnar upp stora möjligheter för Consid.

Robotisering och AI – struktur och sökbarhet A och O

– AI (artificiell intelligens) kommer att användas ännu mer för att hantera komplexa arbetssituationer. Robotisering och automatisering blir smartare och klarar av mycket av det arbete och den administration som vi människor tidigare gjorde. Beslut och förslag från IT-tjänsterna blir bättre och mer korrekta baserat på smartare AI med bättre algoritmer och större datamängder. Med större mängder data kommer även behovet av att effektivt kunna lagra data och att snabbt få tillgång till stora datamängder. Datat behöver struktureras och göras sökbart. Troligen kommer tjänster som avser BI att öka framöver. Även detta perspektiv ger stora möjligheter för Consid.

”Vad du än beslutar dig för att göra, gör det genast”

Sällan får vi möta en så klok man, som deltagit och bidragit på så många sätt i så många delar av samhället och världen i stort. Det känns om än mer tryggt att ha med Roger på skutan mot nya mål för Consid. En sann ledare och medmänniska är han. Vi blir extra nyfikna på att höra om han har något särskilt han skulle vilja skicka med till läsarna, och om han har!

– Jag har två talesätt som jag tycker om särskilt mycket, som får mig att fokusera och driva mig själv lite extra. Det första är: ”Du kommer inte till andra sidan havet genom att stirra på horisonten”. Alltså: för att uppnå det du vill krävs arbete och målinriktat fokus, annars blir målet bara en dröm. Det andra talesättet är lite längre, men också tänkvärt: ”Vad du än beslutar dig för att göra, gör det genast. Skjut icke till aftonen det som morgonen kan fullborda”, vilket innebär: när du väl har bestämt dig för något – ta tag i det direkt, varför avvakta?

- Vår etablering ska bli en snackis i stan.

Roger Olofsson

Lär känna fler kollegor!