Möt Stuart McDougall

”Jag ska vara en katalysator i Consids satsning på e-handel”

Stuart växte upp i England och gav sig vid 18 års ålder ut på en resa i världen utan motstycke. Ta del av samtalet kring den blomstrande karriären inom e-handel, valen och lärdomarna samt vilka planer han har för Consid i Halmstad. Möt Stuart, vår kontorsansvariga i Halmstad!

Möt Stuart McDougall, kontorsansvarig i Halmstad!

Stuart är den 39-åriga tvåbarnspappan, mannen och kollegan som växte upp i Ipswich, England med en pappa som är skotte och en mamma från Newcastle. Jag är jättenyfiken på att höra hur resan till Consid sett ut. En fågel har nämligen viskat i mitt öra att en gedigen och mycket framgångsrik karriär ligger bakom honom, men hur kom han in på e-handelsspåret och vilka utmaningar har han stått inför?

”Jag hade lämnat min ö och upptäckte en helt ny värld.”

– När jag fyllde 18 flyttade jag ut och började plugga industriell ekonomi på Coventry University. Under min kandidatexamen läste jag ett år utomlands på Lunds universitet, och älskade allt med Lund och Sverige. Jag träffade människor från hela världen och upplevelsen blev den som ändrade mitt liv för evigt. Jag hade lämnat min ö och upptäckte en helt ny värld.

– Efter mitt år utomlands läste jag mitt sista år på min kandidatexamen och efter en tid i Paris flyttade jag till Staffanstorp medan jag pluggade min magisterexamen på Lunds universitet inom europeisk juridik, ekonomi och politik. Jag skickade iväg 150 jobbansökningar och fick bara komma på 2 intervjuer. Det var svårt att få jobb när man inte kunde svenska. Jag lyckades till slut få ett jobb på ett lager i Köpenhamn genom en familj jag bodde hos. Jag plockade och packade traktorreservdelar, från 5 på morgonen ofta till 22 på kvällen under högsäsong. Det var långa timmar och tunga föremål och jag fick läsa mycket svenska böcker på lunchen (allt från deckare till Harry Potter) och kolla på Beck och Wallander på kvällen för att lära mig språket.

”Jag kan inte förklara det – det var helt enkelt mitt kall.”

– Därefter kom en tid där jag testade Australiens härliga liv och sedan Londons tuffa bankkvarter. Sedan sökte jag ett jobb hos Wolseley, ett internationellt bolag som ville skapa en ”best practice-kultur” i hela världen. Jag blev 1 av de 25 som fick jobbet. Genom Wolseley kom jag till Cheapy Bygghandel, en DIY-kedja, och efter lite projekt på huvudkontoret blev jag erbjuden tjänsten som butikschef i Oskarshamn. E-handel var alltid något som lockade och Cheapy hade precis fått igång sin webshop. Jag kan inte förklara det – det var helt enkelt mitt kall. Jag tackade nej till en anställning som projektledare för ett nordiskt PIM-projekt och jobbade 50% som webshopchef i Ängelholm och 50% som analytiker för Cheapys moderbolag Stark, i Köpenhamn.

– Därifrån gick resan snabbt. Jag etablerade en egen e-handelsavdelning, skapade en gemensam kundtjänst för hela butikskedjan och satte ihop e-handeln med marknad och kundtjänst. Vi blev en av de första i Sverige med en omnikanalavdelning och en omnikanalstrategi. Men när allt kändes rätt hade Wolseley bestämt sig för att sälja av Cheapy. Det var ett helt liv som skulle försvinna. Men livet går vidare!

”Det var en djupdykning inom den digitala världen.”

– Efter Cheapy fortsatte jag resan inom omnikanal genom att jobba som ”digital affärsansvarig” för Woody bygghandel där jag byggde en e-handel för 65 siter, 40 varumärken, 7 affärssystem, 500,000 produkter med unika priser och 50 delägare. Det var en djupdykning inom den digitala världen. Jag lämnade som marknadsdirektör efter att ha förvandlat marknadsavdelningen från en beställande avdelning till en in house-byrå – från analoga trycksaker till 100% social och digital marknadsföring. Woodys projekt gjorde att jag lärde mig att prata med alla, från säljare på brädgården i Tingsryd och byggare i Umeå, till 100 delägare i Rom, Italien. Det innefattade ERP, PIM och e-handel, design, UX och content.

”Jag hade ett karriärsmål om att bli VD innan jag fyllde 40. Jag blev VD när jag hade fyllt 36.”

– Nu var jag VD för ett e-handelsbolag, drömmen hade gått i uppfyllelse! Det var en extremt lärorik tid och jag växte enormt med ansvaret. Men efter 2 år kände jag att det var dags för något nytt och jag ville fokusera på att göra det som jag tyckte var roligast; att hjälpa andra.

Stuarts topp 5 lärdomar från arbetslivet:

  • Saknar du talang, jobba hårdare än alla andra.
  • Du behöver inte vara en skitstövel för att lyckas i livet.
  • Behandla alla som du vill att de ska behandla dig.
  • Det finns inga experter, bara mer erfarna.
  • Skratta så mycket du kan, hitta glädjen i allt du gör.

”Här kan man skapa magi om man tror på sin sak.”

Sedan en tid tillbaka ror Stuart skutan på en av Consids nya orter – Halmstad, och det med bravur. Stora mål finns med etableringen och jag hör med honom vad det var som lockade med just Consid och rollen som kontorsansvarig och hur han ser på 2021 och det som väntar runt hörnet.

– Jag hade jobbat med Gustav Enocksson och Anders L Henriksson under min tid på Woody. Vi tog kontakt med varandra och några intervjuer senare var jag ”hooked”. Consid är ett entreprenöriellt bolag och det är i det jag trivs så bra. Här kan man skapa magi om man tror på sin sak och kan övertyga andra att det finns en vinst i det. Efter mötet med Christian Lüddeckens och Erik Zetterström visste jag att jag hade hittat hem.

Mitt regionala mål är att göra Consid till Halmstad näringslivs självklara val när det kommer till att välja digital partner. Mitt stora mål är även att vara en katalysator i Consids satsning inom e-handel på en nationell, nordisk, europeisk och internationell nivå.

 ”Visa tillit i dina kollegor och anställda.”

Om du fick framtidsspana kring branschen och specifikt ditt specialistområde e-handel – hur tror du att det kommer att se ut om 5–10 år? Vad tror du kommer vara självklart och vad jobbar vi fortfarande på?

– Jag tror att vi kommer att interagera med e-handel mycket mer via röst. Detta sätter mer press på företag att bygga varumärke, att indexeras mer precist och exakt än det som görs idag. Jag tror att det kommer finnas en större automatisering och proaktiv handling tack vare AI. Sedan tror jag också att Augmented Reality kommer vara mer normalitet än undantag i hemmet. Men jag tänker att vi också kommer klaga lika mycket på att våra barn spenderar för mycket tid på internet, fast då mer via AR/VR.

Stuarts 5 bästa tips till personer som arbetar som kontorsansvarig:

  • Sales saves all – när det blir svårt, ut och sälj.
  • Don’t micromanage – visa tillit i dina kollegor och anställda, visa dem vägen och låt dem ta beslut.
  • Gör kunden glad – en glad kund är en vinstgivande kund, tänk alltid långsiktigt.
  • Häng inte upp dig på allt smått – låt det rinna av, fokusera på att flytta bergen inte de små stenarna som ramlar ner.
  • Omge dig med bra människor – då mår du bra även de tuffa dagarna.
- Mitt mål är att göra Consid till Halmstad näringslivs självklara val när det kommer till att välja digital partner.

Stuart McDougall, kontorsansvarig i Halmstad

Fler inlägg om våra medarbetare