Möt Viktor Öström Berg

UX-designer i Örebro

Viktor personporträtt
Viktor är musikfantasten från Leksand som flyttade till Örebro för att jobba som utvecklare. Han tog sig senare vidare mot UX där han just nu jobbar som UX-designer på Consid! Läs mer om hans tips till andra i branschen och om vad som är det allra roligaste med yrket.

Möt Viktor Öström Berg, UX-designer i Örebro

Vem är Viktor? Vi möter UX-designern som tidigt i sin karriär förstod att han hade fallenhet för gränssnitt. Men hur började allting?

– Med stor passion för musik flyttade jag från Leksand med rockstjärnedrömmar, men jag blev konsult i Örebro istället (vad hände där liksom?). Drömmen må ha svalnat men får jag en lucka i vardagen tillbringar jag den gärna i musikrummet hemma där jag spelar och skriver musik till mina två band.

“När jag började på Consid släppte jag till sist titeln utvecklare”

– När jag börjat jobba insåg jag snabbt att jag ville arbeta med gränssnittsdesign, något jag efter ett tag insåg var en fallenhet jag hade. Jag lärde mig senare att det gick att arbeta med de bitarna och att det kallades för UX. Jag gick därför en kurs på Berghs och läste en uppsjö av online-kurser och förflyttade mig sedan mer och mer mot UX-design! När jag började på Consid släppte jag till sist titeln utvecklare och titulerar mig numera som enbart UX-designer.

Vad innebär det att arbeta som UX-designer? Vilka är de största utmaningarna med yrket och vad är det bästa och mest utvecklande? Viktor berättar.

– Det finns nog lika många beskrivningar av UX som det finns UX:are, men kortfattat handlar det om att säkerställa att människor får en så bra upplevelse som möjligt i mötet med en produkt. Detta kan göras genom en uppsjö av olika verktyg, metoder och processer. Vad de har gemensamt är att människan sätts i fokus. Du hjälper bland annat verksamheten att få en visuell bild av sina idéer, med t.ex. visuella klickbara prototyper av gränssnittet, olika typer av diagram och rapporter med insikter från research-arbete.

“Jag tycker om att lärandet är så tätt knutet till arbetet”

– Det jag tycker är roligast i min roll är att det är så otroligt varierat och att jag får vara mitt i smältdegeln mellan användare, verksamhet och teknik. Ena dagen sitter jag och skissar på gränssnitt och optimerar flöden, nästa dag håller jag i en workshop med en kund och tredje dagen gör jag användartester. Jag tycker också om att lärandet är så tätt knutet till arbetet. Jag lär mig nya saker hela tiden om människor, design, verksamheter, teknik osv. Listan kan göras lång!

– Det mest utmanande med UX är att åsidosätta sina egna föreställningar samt att få verksamheter att förstå nyttan med att sätta sig i kundens sits och förstå att användare är riktiga människor. Det brukar också vara utmanande att beskriva att UX är så mycket mer än bara färg och form.

Hur lyckas man med bra UX? Viktor ger sina tre bästa tips.

  • Involvera riktiga användare så tidigt som möjligt och planera för att involvera dem under hela processen.
  • Designa med ett syfte och backa upp dina designbeslut med fakta. Det hjälper till att styra bort subjektiva diskussioner.
  • Läs mellan raderna. Som UX-designer får du ofta direkta funktionsönskemål som t.ex. ”vi vill ha en knapp för att x och y ska bli z”. Här är det viktigt att inte fokusera på hur, utan varför. Varför vill de egentligen ha den där knappen? Finns det ett annat underliggande problem som måste lösas?

“På så vis kan vi få en mer välmående och lönsam verksamhet”

Vad tror Viktor om framtiden? Hur kommer området och branschen i stort se ut? Han menar att behoven för UX kommer att öka, särskilt för interna system.

– Jag tror att UX som område kommer att fortsätta utvecklas och sträcka sig utanför de traditionella gränssnitt som vi har idag där det mesta ses på en platt skärm. Jag tror t.ex. att AR och VR kommer utvecklas och att nya verktyg för detta kommer växa fram. Behoven för UX kommer att öka för interna system som idag oftast är väldigt eftersatta. Genom att förbättra användarupplevelsen för de som dagligen sitter i dessa system går det att förbättra arbetsmiljön, minska felmarginaler, optimera processer och på så vis få en mer välmående och lönsam verksamhet.

Vad gör han för att skapa de bästa resultaten? Viktor ger sina tre vägvisare i UX-djungeln.

“Fokusera mer på problemlösning”

  • Stanna aldrig upp, utan fortsätt alltid att utvecklas. Det är en bransch i ständig förändring och det gäller att hålla sig uppdaterad på trender, designmönster och ny forskning. Jag försöker att läsa in mig på artiklar på Medium, är med i olika UX-forum samt följer UX-konton på Instagram. Jag har också ständigt några onlinekurser igång för att fördjupa och bredda min kompetens.
  • Tänk på att verktyg inte löser problemen, de är bara medel för att uppnå ett mål. Fokusera mer på problemlösning, empati för andra människor och generella designprinciper så får du mer hållbar kompetens och ditt resultat blir inte lika beroende av verktygen du arbetar med.
  • Var genuint nyfiken och lyssna på andra. När vi på riktigt förstår problemen människor står inför och nyttan vi kan göra för dem hittar vi också de bästa lösningarna.

Ett UX-proffs likt Viktor är få förunnat att ha med sig på resan i Örebro. Vilken tur för oss! Vi önskar honom all lycka framåt och passar på att ställa en sista fråga innan vi skiljs åt. Vad får man inte missa just nu?

– Jag vill tipsa om serien Abstract på Netflix. I varje avsnitt möter man en designer inom ett område som berättar om sitt arbete och syn på design. Väldigt inspirerande personer och idéer! Det passar perfekt om du, i likhet med mig, gillar att hämta inspiration från andra discipliner än den du själv arbetar inom.

- Jag får vara mitt i smältdegeln mellan användare, verksamhet och teknik.

Viktor Öström Berg, UX-designer

Lär känna fler kollegor!

Personalen är A och O, och här på Consid värdesätts den högt. Jag blev lockad också av att vara med och prägla Consids satsning inom Embedded.

Samuel Zetterlund

Embedded-utvecklare

Läs mer om detta
Samuel Zetterlund, Embedded-utvecklare på Consid.
Full fart framåt.

Erica Dahlberg

Business Line Manager, Embedded

Läs mer om detta
Erica Dahlberg, Business Line Manager, Embedded Consid