Möt Viktoria Johansson

It-projektledare och konsultchef på Consid

Lär känna och inspireras av Viktoria Johansson, projektledare och konsultchef på Consid, i ett samtal om hur hon tidigt upptäckte kärleken för programmering på sin pappas Commodore VIC20, om att det går att bolla familjeliv med karriär och varför ledarskap är det viktigaste för att skapa en jämställd bransch.

Q Inspiration med Viktoria Johansson

Digitalisering är något som länge fascinerat Viktoria Johansson. Intresset uppstod mycket tack vare hennes pappa som tidigt köpte hem en dator till familjens hem på 80-talet, en Commodore VIC20, där Viktoria spelade Bounce i svart/vitt.

– Jag minns att jag spelade Bounce i svart/vitt och lärde mig programmera så den skrev mitt namn över hela skärmen. Datorer fanns ju inte i var mans hem när jag var liten men vi var tidiga.

Trots ett tidigt intresse för digitalisering och programmering var vägen till it-branschen inte självklar. Efter gymnasiet började Viktoria studera på gymnasielärarprogrammet på Karlstad Universitet för att bli svenska- och datalärare. Men när kurserna började fokusera mer på systemvetenskap insåg hon att det var det hon ville jobba med.

– När jag började läsa systemvetenskapsämnena blev jag fast direkt. Det var mycket roligare och jag valde att hoppa av lärarprogrammet och läste en master som systemvetare istället. Det var ett av mina bättre beslut i livet, även om jag kanske inte insåg det då.

Idag arbetar Viktoria som projektledare och konsultchef på Consid, vad innebär det?

– Just nu leder jag ett projekt för en myndighet där man försöker flytta ut trålgränsen i några försöksområden i Östersjön och Bottenhavet för att få in mer data om sillens bestånds- storleks- och populationsstruktur. Genom att begränsa fisket i tid i rum hoppas vi även, baserat på tidigare analyser, att sillen ska få en chans att växa till sig i storlek. Det är komplext med många olika intressenter och nationer som blir direkt eller indirekt påverkade. Sedan är jag också kontorsansvarig för Consids relativt nystartade kontor i Trollhättan. Det är riktigt kul att få vara med från start, bygga upp något nytt och sätta Trollhättan på Considkartan.

Vad är det roligaste projektet du har arbetat med?

– Det finns flera. Men det främsta är nog ändå att ha varit operativt globalt ansvarig och en del av att få bygga upp ett nytt sätt att hantera produktdata i hela livscykelkedjan med tänket “What you see is what you get”. Traditionellt i bilbranschen hanterar man artikel- och CAD-strukturer för sig och det går mycket tid och resurser åt att hålla de i synk och att ha god kvalitet och spårbarhet i produktdatan. Eftersom PLM-system i stora företag ofta är hubben med beroenden till så många andra system i hela värdekedjan, är systemen ofta gamla och oerhört komplexa att byta ut. I ett nytt globalt utvecklingsbolag, för ett nytt bilmärke, fick vi möjligheten att börja på vitt papper och så gjorde vi. Samtidigt utvecklades bilen i rekordfart och skulle produktionssättas i tid. Resultatet blev faktiskt ett genombrott i branschen och nu pågår liknande projekt hos andra stora bilmärken.

Samtidigt som Viktoria arbetade som operativt globalt ansvarig var hon även chef för den operativa avdelningen för produktcykeldata. En snabbt växande avdelning som gick från sju till 48 personer på tre år. Arbetet innebar många resor som skulle balanseras med livet hemma med två söner i skolåldern och flera aktiviteter på schemat.

– Idag är jag stolt över vad vi gjorde men också fascinerad över vilken kapacitet man kan ta fram när man verkligen vill något. Det är kanske inte att rekommendera att köra i det tempot så länge och mina vänner fick inte träffa mig mycket under de åren. Men vet man att det är för en begränsad tidsperiod skulle jag göra det igen tror jag, fortsätter Viktoria.

Digitaliseringen påverkar idag hela samhällsuppbyggnaden och it finns i allt från små saker i hemmet till infrastruktur och livsavgörande hjälpmedel. Trots det består it-branschen idag av knappt 30 procent kvinnor vilket gror grunden för en exkluderande bransch. Siffran är ännu sämre om du tittar på ledande positioner och i ledningsgrupper. Något som Viktoria tycker att fler företag borde ta ett ansvar att förändra.

– Rent generellt så borde det vara en självklarhet att alla har samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter och samma makt att forma samhället och sitt eget liv. Sett till populationen är vi ungefär 50/50 kvinnor och män och vi inom Tech utvecklar lösningar för både kvinnor och män. Då behövs det självklart både kvinnor och mäns perspektiv för utveckla dessa lösningar.

Vad behövs för att uppnå en mer jämställd it-bransch?

– Att företag och ledare vågar vidga sina perspektiv, på riktigt stå upp för det och ha mod att lösa saker på nya sätt, är enda vägen. Numera är generellt andelen kvinnor med högre utbildning, och som tar ut en examen, större än andelen män. Om fler nordiska arbetsplatser lyckades utnyttja denna kompetensreserv, och om vi skulle bli bättre på att fånga kvinnor tidigt, skulle jämställdheten på jobbet se annorlunda ut. Sedan behöver vi få tjejer och kvinnor att våga välja sådana utbildningar. Vi behöver möta tjejer på tjejers vis. Företag behöver aktivt jobba med att ha en bra mix och balans av kvinnor och män i alla led i företaget – från ledning, till varje specifik avdelning och roll.

Har du mött motgångar eller svårigheter i egenskap av kvinna i en mansdominerad bransch?

– Visst har jag mött utmaningar och orättvisor, men det har inte kommit åt mig så hårt där och då. Det är först i efterhand jag har kunnat reflektera och tänkt att det där kanske inte var så bra eller proffsigt. Jag har upplevt att det ibland är svårt att ta plats och att jag kanske har fått jobba hårdare och bevisa mer som kvinna. I mansdominerade branscher är ofta ledningsgrupper och chefer också män. Då blir det naturligt så att det manliga perspektivet är det som bedömer och beslutar. Män och kvinnor kan nå samma resultat, men vägen till lösning kan se olika ut, och där måste man våga öppna upp för att släppa in mer mångfald.

Vad har varit viktigast för dig att ändå fortsätta framåt?

– Jag har varit lustdriven i mitt yrkesval. Det har varit viktigt för mig att hela tiden utvecklas, få ta ansvar och ha roligt. Så tack vare att den drivkraften har funnits i mig har jag inte slagits ned av skillnaderna utan varit mer driven av att nå målet och dit jag vill. Sedan har jag haft ett par chefer genom åren som sett mig på riktigt, hjälpt mig utvecklas och gett mig mycket förtroende. Exempelvis hade jag en chef som länge bearbetade mig för att vilja bli chef. Han såg egenskaper i mig som han menade skulle vara ämnat för en chefs- och ledarroll. Jag var i helt andra tankar, certifierade mig som projektledare och fokuserade på det. Men efter 3 års dialog fick han mig att gå ett ledarutvecklingsprogram och kort därefter blev jag chef. Det har betytt otroligt mycket att bli sedd, fått rätt förutsättningar för att utvecklas, att genuint känna att någon tror på en och känna att man blir rättvist behandlad.

Om du får nämna en av de viktigaste sakerna för att uppnå en jämställd bransch vad skulle det vara?

– Ledarskapet är så viktigt för att bana väg i jämställdhetsfrågor. Det är där besluten fattas och det krävs mod att utmana sig själv i den positionen och fatta de besluten som verkligen kan göra skillnad.

Vad är dina tre bästa tips till någon som funderar på att börja studera eller arbeta inom it och Tech?

1. Är du nyfiken på det – just do it! Det värsta som kan hända är att det inte känns rätt och då går det att byta. Men det kommer inte hända!

2. Hitta en mentor eller ett bollplank som du kan vara förtrolig med. Det behöver inte vara så formellt. Det kan vara bra att ha en internt i företaget, för att kunna bolla mer specifika företagsrelaterade saker med, och även någon extern som kan ge dig andra perspektiv.

3. Tvekar du fortfarande – kontakta oss på Consid och kom och hälsa på!

Hur fortsätter du utmana dig själv?

– Jag vill hela tiden bli bättre och fortsätta jobba med affärs- och ledarskapsutveckling. I yrkeslivet är drömmen att få jobba mer strategiskt och någon gång ta plats i en styrelse. Privat sysslar jag sedan 4 år tillbaka en del med aktier. Jag älskar också att göra fint hemma med färg, form och inredning och är nu inne på mitt tredje hus som jag i stort sett totalrenoverar själv. Det är väl inget speciellt eller unikt så, men i bägge fallen är jag självlärd. Just att ha modet att våga prova saker jag aldrig gjort förut hoppas jag aldrig lämnar mig.

Lär känna fler kollegor!

Personalen är A och O, och här på Consid värdesätts den högt. Jag blev lockad också av att vara med och prägla Consids satsning inom Embedded.

Samuel Zetterlund

Embedded-utvecklare

Läs mer om detta
Samuel Zetterlund, Embedded-utvecklare på Consid.
Full fart framåt.

Erica Dahlberg

Business Line Manager, Embedded

Läs mer om detta
Erica Dahlberg, Business Line Manager, Embedded Consid
Det fanns alltid en tanke hos mig att det finns möjlighet att komma tillbaka till Consid.

Tobias Wiklund

Lösningsarkitekt & Förvaltningsledare

Läs mer om detta
Tobias Wiklund, lösningsarktitekt och förvältningsledare på Consid
Trots vår storlek finns det alltid plats för människan.

Madeléne Gardbeck

Key Account Manager

Läs mer om detta
Madeléne Gardbeck