Samla inspiration till bättre testning

Oavsett profession har vi någon gång kört fast på ett eller annat sätt. Magnus Hjelmgren, affärsområdeschef för Test & Quality Managamement, menar på att det då är viktigt att man har en plan för hur man hittar ny inspiration. I denna bloggpost ger han sina bästa tips på böcker, artiklar, filmer och andra källor som han själv funnit inspiration inom.

Alla, oavsett profession, har nog någon gång kört fast på ett eller annat sätt. Man kanske inte utvecklas eller helt enkelt bara sitter fast i samma gamla tankemönster. Då måste man ha en plan för hur man hittar ny inspiration eller nya kunskaper.

För oss som jobbar med mjukvarukvalitet finns det en hel uppsjö med spännande inspirationskällor. Jag tänkte nu försöka förmedla, utan inbördes ordning, ett gäng böcker, artiklar, filmer och andra källor som jag själv har funnit ny kunskap och inspiration inom.

1. Sudoku är ju grymt bra för att träna upp hjärnans logiska förmåga. Vem behöver inte vässa hjärnan med lite klurigheter ibland?

2. Boken ”Thinking slow and fast” av Daniel Kahneman. Han fick nobelpris i ekonomi för den avhandling som boken baserar sig på. Kahneman skrev boken som en studie i psykologi, och här finns mängder med guldkorn som man kan ta med sig som testare. Framför allt är resonemanget om hur man ställer frågor påverkar typen av svar intressant. Något som vi som testare måste ha med oss bakhuvudet.

3. www.datagenetics.com är en riktigt spännande site med massor med matnyttig matte och vardagsproblem. Framför allt rekommenderar jag artikeln om vilka pinkoder som är vanligast förekommande. Skrämmande och spännande läsning på en och samma gång.

4. Youtube, denna eviga källa till nyttig – och onyttig – kunskap. Här finns en kanal som heter ”Bosnianbill”. Den handlar om en man som är riktigt duktig på att dyrka upp allavärldens lås. Här har jag fått massor med idéer om hur jag ska testa. Han gör precis samma saker som jag som testare gör, fast på lås istället för på mjukvara. Genom att ta lyssna och titta kan man plocka upp nya lösningar. För glöm inte att testning inte bara handlar om mjukvara – det är interaktionen mellan människa, hårdvara och mjukvara vi testar.

5. James Bach, en duktig och utmanande testare och tänkare. Han är en mycket omtyckt talare och väldigt amerikansk i sitt sätt att måla upp världen i svart och vitt. Det tvingar en att ta ställning och faktiskt fundera över vad man tycker i olika testfrågor. Jag kan speciellt rekommendera hans Keynote från CAST 2014.

6. ”The little black book on test design”, ett alldeles lysande litet häfte om test, skrivet av en duktig testare vid namn Rickard Edgren. Här finns massor av uppslag på nya testidéer.

Man får aldrig sluta vara sugen på ny kunskap! Jag avslutar med några ord som passar utmärkt i sammanhanget:

”Take what is useful, and develop from there”

–  Bruce Lee

 Vill du veta mer om Test & Quality Management? Tveka inte att kontakta oss!