Möt Sarah Bergström

Mjukvarutestare på Consid

Förebilder är en viktig källa till motivation och självförtroende. I en mansdominerad bransch som it- och tech saknas ofta kvinnliga förebilder. Därför kommer vi under en period framöver lyfta några av våra fantastiska kvinnliga medarbetare på Consid. I inspirerande samtal delar de med sig av sina berättelser, tips och insikter. Tillsammans vill vi inspirera fler kvinnor att våga ta klivet mot en yrkesbana inom tech och it. 

Q Inspiration med Sarah Bergström

Hej Sarah, vad jobbar du med?

– Mitt arbete går ut på att leta efter fel, eller buggar som det även kallas, i olika system. Mer utvecklat innebär det att mitt arbete går ut på att säkerställa kvalité på mjukvara innan den kommer ut på marknaden och börjar användas av kunden.

Det finns många vägar in i it-branschen, hur ser din yrkesmässiga bakgrund ut?

– Jag läste Handel på gymnasiet och började då intressera mig för verktyg inom it. Jag tog även en extrakurs i webbdesign eftersom jag tyckte att det verkade häftigt att göra sin egen hemsida. Sen, som många andra, gled jag in på ett bananskal i it-branchen. Efter studenten ville jag ha ett upphåll från studier och började jobba som kundtjänstmedarbetare. Detta ledde senare till ett jobb på en it-support där jag jobbade med användaradministration och som spindeln i nätet vid inrapportering av incidenter av produkten och eskalering av ärenden.

Sarah fortsätter:

– Jag kände att jag ville lära mig något nytt, utvecklas som person. Sökte en väldans massa jobb utan någon vidare respons. Det kändes där och då som att det inte fanns några jobb och jag bestämde mig för att studera för att öka möjligheterna att bli anställd. Sagt och gjort hoppade jag på en tvårig yrkesutbildning till Certifierad Mjukvarutestare. Det visade sig vara ett av de bättre besluten jag tagit då jag trivdes med utbildningen och tyckte att rollen som testare verkade väldigt intressant. Innan jag ens hunnit ta examen så hade jag en tillsvidareanställning som Mjukvarutestare.

Vad är det roligaste och mest givande projekt du har arbetat med?

– När jag fick möjlighet att kombinera min roll som testare med Scrum master. Fokus var då på mjuka värderingar och trivsel i teamet och att se till att undanröja eventuella hinder som uppstod på vägen för att kunna prestera och leverera så bra som möjligt tillsammans. Att få kombinera arbete med teknik och människa var otroligt lärorikt och givande.

Varför är arbetet med att öka jämställdheten inom it-branschen viktigt enligt dig?

– Ökad mångfald bidrar till en mer attraktiv arbetsplats. Det är viktigt för att främja en bra arbetskultur och inkludering för att kunna locka fler till branchen som växer i stadig takt med att digitalisering sker. Det är även viktigt för att med större kraft kunna lösa den kompetensbrist som råder.

Vilka är dina tre bästa tips för en person som funderar på en yrkesbana inom tech och it?

  1. ”Våga ta chansen, det är värt det! Ett av mina bästa beslut var att studera till mjukvarutestare.”

  2. ”Ta hjälp av folk i ditt nätverk som jobbar inom it för att få hjälp att utöka ditt eget nätverk för att öppna upp möjligheter till framtida arbetsplatser.”

  3. ”Läs på om olika roller inom it för att få reda på vad du själv skulle kunna tycka vara roligt att jobba med. Bara för att man jobbar inom it behöver det inte innebära att du måste jobba som utvecklare (om du inte tycker det är roligt!) Finns många andra roller som är eftertraktade på arbetsmarknaden.”

Vad är dina drömmar och mål inom it?

– Jag vill jobba ännu närmare människan och få folk att inse vikten av mjuka värderingar och hur det kan stärka teamet för att på så sätt kunna ha möjlighet att jobba ännu bättre tillsammans och leverera grymma produkter ut till kund.

 

Lär känna fler kollegor!

Charlotte Magnusson, utbildningsansvarig Excellerate
3 min lästid
Personporträtt

Charlotte Magnusson om Excellerate: utbildningar inom digitalisering

Kompetensbristen inom it-sektorn är ett faktum alla verksamma ställs för idag. Sex av tio företagare säger att bristen på rätt folk är ett hinder för deras utveckling. Vi på Consid bestämde oss för att göra något åt problemet - inifrån och ut.

Viktoria Johansson
7 min lästid
Personporträtt

Q Inspiration med Viktoria Johansson

Lär känna och inspireras av Viktoria Johansson, projektledare och konsultchef på Consid, i ett samtal om hur hon tidigt upptäckte kärleken för programmering på sin pappas Commodore VIC20, om att det går att bolla familjeliv med karriär och varför ledarskap är det viktigaste för att skapa en jämställd bransch.

Sebastian Sandberg, systemutvecklare och konsultchef i Umeå.
2 min lästid
Personporträtt

Träffa vår systemutvecklare Sebastian Sandberg – nu även konsultchef i Umeå

En av våra första systemutvecklare i Umeå, Sebastian Sandberg, har nu även klivit in i rollen som konsultchef. Läs mer om etableringen!

Lars Napret, Regional Manager för Consid i Norra Tyskland
3 min lästid
Personporträtt

Han lägger grunden för Consids organiska tillväxt i Tyskland

Möt Lars Napret, vår nya Regional Manager för Consid i Norra Tyskland. Med dot-com bubblan som startskott adderar han över 20 års erfarenhet från it-konsultsektorn till Consid.

Ladda fler