Studentvecka när praktikanter intog Consid Göteborg

Under förra veckan var det dags för niondeklassarna på Svartedalsskolan att ha sin praktikvecka och det hela resulterade i att två härliga tjejer från 9b och 9c valde att spendera sin vecka på Consid i Göteborg! Häng med och läs om hur dagarna såg ut när sociala medier, HR och work-life balance stod på schemat.

Praktik inom IT och sociala medier

Hur kan det se ut under några helt vanliga dagar på ett av Sveriges snabbast växande IT-bolag? Consids medarbetare Niloufar Razavi, Anna Kaiser och Andreas Wallén guidade under förra veckan två nyfikna praktikanter genom verksamhetens olika delar där tjejerna fick möjlighet att prova på olika uppgifter och lära sig mer om Consid samt se vad som faktiskt görs innanför väggarna på bolaget. Anna Kaiser berättar:

– Det har varit helt fantastiskt att ha tjejerna hos oss! Jag som arbetar med HR och rekrytering fick den stora äran att berätta mer om vad vi gör inom ramarna för området på Consid och beskriva vad rekrytering faktiskt är. Det är i min mening en av de viktigaste delarna av Consid, så det har varit roligt för mig att berätta mer om vår filosofi och anda.

Dagens uppkopplade och snabbt föränderliga samhälle har gjort det om än viktigare att eftersträva en work-life balance. Detta är något Consid alltid lagt stor vikt vid och är en av faktorerna till varför så många trivs på bolaget. Återhämtning är A och O för att man ska kunna prestera och utvecklas, både individuellt och som organisation. Anna berättar:

– För att praktiskt visa för studenterna hur man kan tänka i de banor vi gör på Consid gav jag dem en rad verktyg så att de enklare kan reflektera över sina egna liv, de olika parametrar de tycker är viktiga och vad de skulle behöva mer av. Det blev som en lista på saker de kan påminna sig själva om att tänka lite extra på, berättar Anna.

En uppfattning om vad IT-branschen har att erbjuda

Under veckan hade många på kontoret möjlighet att lära känna studenterna och höra vad de har för uppfattning om IT-branschen och vad de tycker att vi tillsammans bör göra för att inspirera och uppmuntra unga till en yrkesväg inom IT.

– Det var väldigt nyttigt för oss alla att höra hur snacket går hos 15-åringar för att få ökad förståelse för vad som är viktigast för dem. Vi berättade även mer om Consid Youth Education och våra programmeringsdagar för barn och unga och tjejerna fick på så sätt veta mer om vad vi på Consid gör rent konkret för att fånga ungas intresse när det kommer till IT. Det kändes jättekul!

Rent praktiskt delades dagarna upp i olika segment för att studenterna enkelt skulle ha möjlighet att navigera i hela bolaget. Niloufar fick bland annat uppdraget att berätta hur ett IT-bolag ser ut, vad Consids medarbetare gör om dagarna och hur en konsultverksamhet egentligen fungerar.

Vad gör en marknadsavdelning, egentligen?

För att förstå alla sidor av bolaget fick tjejerna även följa med marknadsavdelningen under en eftermiddag.

– För att visa hur vi arbetar med vårt varumärke passade vi på att gå in specifikt på sociala medier, som utgör en stor del av vårt dagliga arbete och dessutom en stor del av tjejernas vardag. Vår sociala medier-ansvariga Oliwer Cedergren visade därför hur vi hanterar alla sociala kanaler, berättar Joakim Andersson, innehållsansvarig på Consids varumärkesavdelning.

Två personer framför en skärm där den ena instruerar den andre
Praktikanten Sumayo och Consids sociala medier-ansvarig Oliwer går igenom varumärkesavdelningens arbete med sociala medier.

– Dagarna tillsammans med studenterna från Svartedalsskolan blev givande på inte ett eller två, utan flertalet plan. Det erfarenhetsutbyte och de insikter vi fick tack vare tjejernas unga och nytänkande sätt är helt ovärderliga och vi är mycket glada över att de valde att spendera sin praktik hos just oss i Göteborg, avslutar Anna.

Har du tips på studenter som vill se hur livet som konsult på ett snabbväxande IT-bolag kan se ut? Tveka inte på att höra av dig till respektive kontor!