The Considition 2019 – dags att skapa din första bildigenkännings-algoritm?

Det är nu bara dagar kvar innan The Considitions träningsmånad drar igång den 15 september. Den 10 oktober är det sedan dags för den stora tävlingskvällen! Vi har träffat Victor Josephson, Consids studentambassadör på KTH, som testat tävlingen. Ta del av hans tips kring årets upplaga av The Considition!

Tjenare! Vem är Victor?

Jag är en 29-årig tredjeårsstudent på datateknikprogrammet på KTH där jag agerar studentambassadör för Consid. Det här med programmering är dock något jag sadlat om till påsenare år, då jag sysslat med musik innan och spelat klarinett.

 

Hur länge har du varit på Consid?

Jag sommarjobbade hos Consid i fjol då jag hjälpte till att utveckla Consids webbapp för tidrapportering – Tidig. Kort därefter blev jag studentambassadör på KTH för Consid, något jag nu varit under ett års tid och fortsätter med. De senaste månaderna har jag dock ägnat åt The Considition där jag agerat testare och försökskanin. Detta utan någon tidigare erfarenhet i AI, ML eller bildigenkänning.

 

Du har alltså ingen som helst erfarenhet av AI, ML eller bildigenkänning?

Absolut ingen alls! Däremot tyckte jag att det verkade vara ett spännande område. Jag har ännu inte läst några kurser inom området under min utbildning på KTH, men hoppas kunna göra det framöver. Testandet har gett mig mersmak!

 

Du har testat The Considition inför årets tävling – hur var det?

Det har varit en spännande utmaning där jag på förhand inte visste om jag över huvud taget skulle lyckas att skicka in någon lösning alls. Jag visste inte riktigt var jag skulle börja. Så var börjar man då? Google, såklart!

Jag hittade exempel på färdiga bildigenkänningslösningar, hur verktygen och ramverken som finns på marknaden fungerar och så vidare. Jag insåg snabbt att man själv inte behöver göra allt från scratch. Det finns bildigenkänningsmodeller som är väldigt generella, men redan tränade. De utför en stor del av det jobb man själv vill ha gjort inför en sådan här tävling. Jag kom rätt långt genom att titta på dessa. Därigenom gick det så småningom att få en lösning på plats. Det var en riktigt skön känsla när modellen som man själv anpassat matade ut resultat som faktiskt såg bra ut!

 

Man kan alltså tävla i The Considition utan någon som helst erfarenhet av AI, ML och bildigenkänning?

Absolut, det kan man! Med det sagt är det inte helt lätt, men med de hjälpverktyg och den utgångspunkt som tillhandahålls i tävlingsmaterialet har man goda förutsättningar, vilket jag väl är ett bevis på, haha! Det är dock viktigt att understryka att det tar lite tid. Därför är det väldigt fördelaktigt att man har en månad på sig att träna. För mig tog det en vecka innan jag fick något resultat över huvud taget och två veckor till jag hade ett bra resultat. Är man två så går det nog ännu fortare!

 

Vad har du för tips till de som ska delta i The Considition 2019?

Att inte återuppfinna hjulet! Det finns så många guider och tutorials på internet som åstadkommer 80 – 90% av det man behöver för att vara med i tävlingen. Kör du fast med någon detalj? Ta hjälp av internet. Lägg inte för mycket tid på enskilda detaljer. Leta efter rätt information!

Ett annat väldigt användbart tips, i och med att bildigenkänning är väldigt resurskrävande, är att utnyttja den gratis GPU-kraft som exempelvis Google Colab och Kaggle erbjuder. Du kan alltså skriva koden och träna din modell direkt i webbläsaren genom deras cloudlösning.

 

Victors länktips inför träningsmånaden:

Vad vill du säga till de som ännu inte har anmält sig till tävlingen?

Hitta en kompis, gå ihop med nån, se det som en kul utmaning! Du har inget att förlora men potentiellt väldigt mycket att vinna. Var inte rädd att ta första steget, det kan vara ett kul sätt att bekanta sig med området machine learning. Se det som en kul introduktion!

Vill du veta mer om The Considition 2019? Gå in på tävlingens hemsida!

Vill du veta mer?

Lämna dina uppgifter så hör vi av oss.

    Joakim Andersson Consid Göteborg

    Joakim Andersson

    Innehållsansvarig

    joakim.andersson@consid.se 073-232 68 33

    Ta del av fler inlägg från vår blogg