"Vi kommer bidra med nya och utvecklande projekt i hela Kalmar"

Niclas är trebarnsfadern från Kalmar som arbetat tio år försvaret och fullkomligt älskar fart. Nu har det blivit dags för honom att leda Consids medarbetare på ett av våra nyetablerade kontor. Möt Niclas Andersson, ny kontorschef i Kalmar.

Strax innan julledigheten meddelades det att vi under våren öppnar vårt tjugonde kontor i landet, närmare bestämt i Kalmar. Jag passar på att slå mig ner tillsammans med mannen som ska ta hand om våra medarbetare och styra kosan framåt i regionen. Vi pratar ledarskap och diskuterar branschens utmaningar och så får jag lära känna personen bakom rollen.

Niclas Andersson är född och uppvuxen i Kalmar och bor tillsammans med sin fru mitt i staden. Tillsammans har de tre barn. Han berättar att de senaste åren kretsat mycket kring familjen och barnens idrottande, men nu börjar barnen bli stora och den ena efter den andra har flugit ur boet. Då finns det plötsligt tid till egna intressen; gamla intressen, som blommat ut på nytt.

”Jag är en person som vill få saker att hända.”

– I somras blev jag med motorcykel igen, efter drygt 20 års uppehåll. Det är så kul! Jag köpte en motorcykel på 90-talet och älskade det, men så nu när ett barn av tre bor kvar hemma kände jag att jag hade möjlighet att återuppta intresset. Det är verkligen något speciellt med fart. Jag tror att det är det jag tycker så mycket om. Dessutom har vi närheten till Öland och Kalmarsund, så det är inte helt fel att ta motorcykeln över till Öland i sommarsolen. Omgivningen däromkring är utöver det vanliga och jag rekommenderar verkligen alla att åka dit. Även om du varit där innan finns det nya saker att upptäcka.

Jag hör med Niclas hur han tror att en vän eller en kollega skulle beskriva honom. Han menar att det är svårt att veta, men att han kan utgå från hur han önskar bli uppfattad.

– Jag tror att en kollega skulle beskriva mig som operativ och handlingskraftig. Jag är en person som vill få saker att hända och det tror jag är något som växt mer och mer för varje år. Jag är tillgänglig för mina kollegor och skulle vilja påstå att jag är inlyssnande och anpassningsbar i olika situationer. Jag själv skulle även säga att jag har en fallenhet för praktiskt arbete och jag tycker mycket om att bygga, bygga om och renovera hus på min fritid, och det blir faktiskt ganska bra. Jag älskar att se resultatet efter hårt slit!

Niclas har en lång och gedigen yrkeskarriär i botten och jag är nyfiken på att höra mer om hur han hamnade i IT-branschen. En fågel har nämligen viskat i mitt öra att han ägnat stor del av sitt liv i Försvarsmakten.

”Tiden i försvaret har givit mig verktyg och förståelse för hur jag vill vara som ledare.”

– Det stämmer. Jag började min yrkeskarriär inom försvaret i Karlskrona. Det är en fantastiskt bra plattform att ha med sig senare i yrkeslivet. Totalt var jag där i tio år. I och med stora förändringar i Försvarsmakten vid millennieskiftet valde jag att söka mig vidare och hamnade då inom Telecom, för att sedan växla över helt till IT. De senaste tio åren har jag arbetat med IT-konsulting, både med infrastruktur och systemutveckling. Jag kommer nu från ett annat konsultbolag där jag varit kontorsansvarig i fem år.

Vilka lärdomar tar Niclas med sig från tiden inom försvaret? Jag ber honom berätta mer och han delar med sig av erfarenheterna som givit honom mycket i livet.

– Det var en fantastisk möjlighet att få lära känna mig själv. Det tror jag att många känner efter en sådan prövning. Man lär sig hur man reagerar i olika situationer och det blir på ett sätt en ”try and error”-utbildning. Det har givit mig nya verktyg och förståelse för hur jag vill vara som ledare. Man får helt enkelt se vad som fungerar och vad som inte fungerar med sitt ledarskap och det ger en bra självkännedom.

Vi kommer in på hur rollen som chef kan se ut och vad som är viktigt i den, hur det kommer sig att Niclas valde den karriärväg han gjorde och vad det är som passar honom så bra med att vara ledare.

– Jag har haft möjlighet och förmån att få vara chef i 20 år. Det jag trivs så bra med yrket är att man har stora möjligheter att påverka och sätta agendan och höja de frågor som är viktiga. Att man som ansvarig över ett kontor sitter på ett enormt ansvar och oändliga möjligheter är något jag tror att många vet om. Men här blir det om än viktigare idag att man ser till att skapa något positivt och utvecklande tillsammans med medarbetarna. Det viktigaste för mig har alltid varit att det ska vara välkomnande och trevligt på jobbet och att man tillsammans har som ambition att skapa en arbetsmiljö där man vill vara, både på och efter kontorstid.

Det har blivit hög tid för Consid att välkomna Niclas till den nya rollen som kontorsansvarig i Kalmar. Jag kikar med honom hur det känns att bli en del av bolaget och vad han ser mest fram emot.

”Det känns fantastiskt roligt att få starta upp något helt nytt i en stad jag trivs i och tycker om.”

– Hittills har jag upplevt ett härligt driv på hela bolaget och jag tycker om att det finns ett stort fokus på de möjligheter som ligger framför oss. Jag är helt övertygad om att jag kommer att trivas riktigt bra tillsammans med hela Consid och kontoret i Kalmar. Det känns fantastiskt roligt att få starta upp något helt nytt i en stad jag trivs i och tycker om. Kalmar behöver fler företag inom IT och där kommer Consid vara ledande. Det känns stort. Dessutom sticker vi ut i Kalmar med det maffiga kontoret och de vassa utvecklare som finns här. Consid i Kalmar ska helt enkelt bli stans bästa arbetsplats, alla kategorier!

2020 är året Consid lägger i en extra växel. Etablering på flera nya orter har redan offentliggjorts och i Kalmar finns stor potential. Hur ser Niclas på det kommande året? En riktig Kalmarbo vet sannolikt även vilka styrkor staden har att visa. Jag hör med Niclas.

– Vi kommer naturligtvis fokusera mycket på att hitta många nya, trevliga och drivna kollegor. Det finns mycket bra kompetens i den här staden och med andra ord möjlighet till en rejäl tillväxt för kontoret. Jag hoppas att vi genom hela Consids portfölj kan bidra med nya och utvecklande projekt i hela regionen och att vi blir ett självklart förstahandsval för kunder.

”Vi ser allt tydligare hur viktigt det är att kunna anpassa sig och följa med i teknikens utveckling.”

Med Niclas mångåriga erfarenhet av IT-branschens snabba utveckling passar jag på att fråga hur man hanterar en ständigt föränderlig bransch. Hur lyckas med egentligen som IT-bolag?

– Det jag tycker är så spännande med IT-branschen är att det ständigt händer nya saker och att det är en väldigt framåtsträvande bransch. Det finns många ledarskapsutmaningar och det är något jag tycker känns både givande och oerhört spännande. Många medarbetare är unga, hungriga och vill lära sig nya saker och där är det viktigt att man inte stagnerar utan att man hela tiden vill driva medarbetarna och bolaget framåt. Samtidigt ser vi allt tydligare hur viktigt det är att kunna anpassa sig och följa med i teknikens utveckling.

När jag nu har möjlighet att möta en ledare av rang vill jag passa på att nysta ut hur en god ledare utmärker sig. Hur får man medarbetare att sträva mot samma mål?

För mig är ett bra ledarskap att få andra människor att bli sitt bästa jag och göra sitt allra yttersta på arbetet. Jag har alltid en stor tilltro till de jag arbetar med och jag tror på att man ska se möjligheter och inte problem. Jag är ingen kontrollerande person. Även om man ger sig in i ett nytt område står jag även fast vid att det är okej att göra fel, för att sedan göra det bättre nästa gång. Man lär sig av sina motgångar. Det här tror jag krävs i vår bransch; det går inte att ta för givet att allt flyter, utan man måste skapa rätt förutsättningar för konsulter att leverera högsta kvalitet. Vi gör ju det här tillsammans!

Jag är imponerad av Niclas grundade personlighet och inställning till ledarskap och arbetsplatsdynamik. Innan vi skiljs åt för denna gång passar jag på att be honom skicka med sitt absolut bästa tips.

– Får du en möjlighet, vilken den än är – våga ta den. Du kommer alltid lära dig något av den och dessutom bli starkare som människa på kuppen!

Hedvig Hägglöf Consid Copywriter

Hedvig Hägglöf

Copywriter

hedvig.hagglof@consid.se 070-399 94 76‬