Vi tar tempen på Linda och Linnea, två av kvinnorna bakom kodutbildningssuccén "Hello Girl!"

Den 29–30 mars anordnas “Hello, Girl!”, en grundkurs i programmering för tjejer. Kursen genomförs på initiativ av projektet Transform to AAA genom delmålet Digital Dreams och anordnas av Science Park i Jönköping tillsammans med flertalet lokala bolag, där vi på Consid, representeras av vår eminenta system- och webbutvecklare, Linnea som finns med som lärare under kursens gång. Linda Pålsson från Science Park, är projektledare och ansvarig för kursen och vi på Consid, såg en ypperlig chans att få veta mer om varför Linda och Linnea anser att “Hello, Girl!” är viktigt och vad deras mål med kursen är. Håll till godo!

Hej Linda! Varför har du tagit dig an att projektleda “Hello, Girl!”?

Få kvinnor driver tillväxtbolag, startups, tech- eller teknikföretag i Jönköping, likaså är andelen kvinnor låg bland sökande till tekniklinjer på Jönköping University (liksom i övriga delar i landet). Som konsekvens leder denna skevhet till att det är färre kvinnor i teknikyrken.

Jönköpings län har ett starkt näringsliv som står inför betydande utmaningar. Arbetsmarknaden är starkt könssegregerad och ligger efter inom jämställdhetsområdet. Trots att kvinnorna är högre utbildade syns de inte på ledande positioner i samhället och medelåldern på ägare och VD:ar är över genomsnittet i Sverige. Styrelserummens sammansättning består främst av män och många av dessa har liknande profil. Detta påverkar näringslivets kreativa förmåga, innovationskraft och omställningsförmåga. Att verka för en ökad mångfald i näringslivet är en överlevnadsfråga för företagen och därför sätts de insatser som sker inom projektet Transform to AAA i ett perspektiv av jämställdhetsintegrering.

Det råder en skev könsfördelning på arbetsmarknaden där förnyelse och innovationsförmågan inte heller är så hög som i andra delar av Sverige. Alla dessa faktorer påverkar företagens omställningsförmåga negativt och ger en tröghet i systemet som försämrar chanserna att agera på strukturförändringar i näringslivet såsom tex digitaliseringen medfört. En snabbhet i omställning och en ökad rörlighet är förutsättningar för fortsatt framgångsrikt företagande i regionen.

Jag vill sprida kunskap och inspiration, visa förebilder och bygga storys så att det på sikt kan ske en förbättring både vad gäller företagens överlevnads- och utvecklingsgrad men även för att skapa bättre förutsättningar för kvinnor som vill in i branschen.

– Och Linnea, varför väljer du att ställa upp som lärare en lördag för att lära ut programmering? 

Varför inte? Jag gillar mitt jobb, mitt jobb är min hobby och så önskar jag att fler kände. Det är också olyckligt att branschen är mansdominerad och därför vill jag vara med och göra det jag kan för att öka jämställdheten inom IT, så när jag fick frågan om jag ville vara med som lärare på Hello Girl tvekade jag inte en sekund innan jag sa ja!

Vad tror ni att en kurs som denna får för ringar på vattnet? 

Linda: Jag hoppas denna utbildning på kort sikt kan väcka intresset för kod hos fler kvinnor. Utbildningen ger en försmak av hur en arbetsuppgift som utvecklare kan se ut och på detta sätt vill vi skapa ett forum för kvinnor att ta reda på om detta är något de skulle kunna tänka sig arbeta med. Utöver just kodandet har deltagarna en unik möjlighet att ställa frågor till och umgås med utbildarna, 5 kvinnor verksamma i branschen, som jag ser som fantastiska förebilder för kursdeltagarna. Dessutom kommer vi även att presentera vilka vägar man gå och utbildningar man kan välja att fortsätta till för att lära sig mer. I det långa loppet tror vi att Hello, Girl är med och jämnar ut snedfördelningen mellan könen, inom IT-branschen.

Linnea: Jag hoppas framförallt det gör skillnad i deltagarnas liv, att så många som möjligt vill fortsätta med programmering men jag hoppas också att vigenom en andra upplaga av Hello Girl får mer uppmärksamhet som i sin turväckerintresset för kodning, hos fler tjejer. Vidare hoppas jag att de som redan är i branschen får sig en funderare och kan vara med och förändra synen på de normer och fördomar som finns kring kvinnor inom IT.

Kursen hålls en fredag och lördag i mars, hur ser upplägget ut? 

Linnea: Upplägget är en 2 dagars kurs i HTML, CSS och JavaScript med möjlighet att komma helt utan förkunskaper och gå hem och ha skapat en enkel webbplats redo att publiceras. Teori och praktik kommer blandas men fokus är hands on programmering. Vi är fem grymma tjejer som är lärare under de två dagarna och det viktigaste är att alla känner sig inkluderade och har roligt.

Linda: Workshopen är under två dagar. Vi börjar klockan 11:00 på fredagen och avslutar kl. 14:00 på lördagen. Vi håller till på GRO36 som snällt lånar ut sina lokaler. Fredagkvällen ängnas åt god mat och härligt mingel där deltagarna får möjlighet att lära känna varandra bättre, skapa nätverk och ställa frågor till våra utbildare.

Vem får delta i programmeringskursen och vart anmäler man sig?

Linda: Du kanske är en rookie och den grönaste nybörjaren, eller så har du kanske knackat lite trevande på tangenterna och känner att det här, det vill jag lära mig mer om! Kursen är för dig som är 16 år eller äldre och definierar dig som tjej eller kvinna och som är nyfiken på att jobba med kodning och programmering.

Det var otroligt högt tryck på utbildningen och våra 20 platser fylldes på några få timmar.Det är riktigt kul tycker jag då det visar på ett stort intresse för kod hos kvinnor och att det verkligen finns ett behov av utbildningen. För de som inte fick möjlighet att knipa en plats på vårens utbildning kommer en ny chans i höst om inte innan.

Läs mer om utbildningen och skriv upp dig på reservlistan här.
Läs mer om Digital Dreams och Transform to AAA.