2022-11-09

Chalmersstudenter vinner Considition 2022 efter rysarfinal

PRESSMEDDELANDE 2022-11-09

Under natten kammade de två Chalmersstudenterna, Gustav Kalander och Loke Gustafsson, hem segern i årets upplaga av det världsomspännande hackatonet Considition. Tävlingen där deltagarna genom kodning utvecklar nya innovativa lösningar med syfte att bidra till en mer hållbar framtid.

– Vi är väldigt chockade då vi inte hade några förväntningar på att vinna, vi deltog mest för att vi tänkte att det skulle vara en trevlig tillställning. Men självklart är det väldigt roligt att vi vann, säger Gustav Kalander en av medlemmarna i det vinnande laget CCC++.

Laget CCC++ som består av Gustav Kalander och Loke Gustafsson, båda studenter vid Chalmers universitet i Göteborg, gjorde en minst sagt imponerande insatts under årets hackaton. Laget befann sig på en mittenplacering fram till sista utmaningen där allt avgjordes och laget avancerade upp till en förstaplats.

– Vi testade flera olika taktiker under kvällen, men det visade sig att vår algoritm fungerade som allra bäst under kvällens sista karta där befolkningen var som allra störst, säger Gustav Kalander.

Gustav Kalander, en av medlemmarna i CCC++
Gustav Kalander, en av medlemmarna i CCC++

Årets utmaning gick ut på att utveckla en algoritm för att bidra till en mer klimatsmart framtid för cirkulära e-handelsleveranser och matinköp, med fokus på hållbar användning av shoppingkassar. Algoritmen sattes sedan på prov genom fyra olika kartor, baserade på verklig samhällskonsumtion och mänskligt beteende hos slutkunderna. Det svåra i utmaningen var dels att möta kundens krav, dels att ta hänsyn till kostnader och koldioxidutsläpp.

Laget Reinventors of Wheels hamnade på en andraplats i årets tävling. Efter att ha haft ett stadigt grepp om förstaplatsen genom större delen av finalen, fick de se sig besegrade av CCC++ under kvällens sista utmaning. Likt vinnarna av Considition, gjorde även laget The Random Variable en snabb spurt på slutet och gick från en mittenplacering till en tredjeplats.

Tävlande under Considition 2022
Tävlande under Considition 2022

Considition är ett årligen återkommande hackaton med tävlande från hela världen. Tanken är att uppmuntra innovation som bidrar till samhällsnytta. I år arrangerades Considition i samarbete med Axfoundation, en oberoende ideell organisation som arbetar praktiskt och konkret för att bygga ett hållbart samhälle.

– Axfoundation är mycket glada och stolta över att vi blev valda som partner till årets upplaga av Considition. Ett spännande och givande hackaton som bidar med värdefull input till vårt fortsatta arbete med att bygga upp ett hållbart system för cirkulära e-handelsleveranser av livsmedel, säger Stina Behrens, projektledare på Axfoundation.

Intervju med Andreas Hanning, projektledare på Chalmers Industriteknik och Stina Behrens, projektledare på Axfoundation.
Intervju med Andreas Hanning, projektledare på Chalmers Industriteknik och Stina Behrens, projektledare på Axfoundation.

Första pris i årets tävling är en resa till Prag i under sommaren 2023 och ett besök på Europas största konferens när det kommer till ML och AI – Machine Learning Prague 2023.

– Vi ser verkligen framemot Machine Learning Prague. Vi har aldrig varit på något liknande tidigare och de inplanerade talarna låter riktigt intressanta, säger Gustav Kalander.

Loke Gustafsson, en av medlemmarna i laget CCC++
Loke Gustafsson, en av medlemmarna i laget CCC++

Temat för nästa års Considition kommer att presenteras under våren 2023.

Vill du veta mer?

Skicka ett meddelande så hör vi av oss.

0 / 255
Integritetspolicy

Ta del av fler nyheter