Gör din webb redo för Webbdirektivet

Checklista för tillgänglighetsanpassning

Den 23 september 2020 börjar Webbdirektivet att gälla. Det är mycket att tänka på för att tillgänglighetsanpassa sin webb, men mycket kan man göra redan nu. Med denna checklista är din webb mer redo än någonsin.

Linda Hovbrandt

Excellerate

linda.hovbrandt@consid.se 073-699 83 34

Checklista – gör din webb redo för Webbdirektivet

EU-direktivet Webbdirektivet, med syftet att öka webbplatsers tillgänglighet, träder i kraft för samtliga webbsidor den 23 september i 2020. Detta för att en webbplats alla besökare, oavsett funktionsnedsättning, ska ha samma förutsättningar att ta till sig informationen. Här hittar du sju åtgärder som kan göra din webbplats mer tillgänglig redan idag.

 

7 åtgärder du kan göra redan idag

1. Beskriv bilder

Bildtexter är lätta att glömma och hoppa över som redaktör. Det är dock väldigt mycket viktigare än man kan tro.

Användare som är beroende av till exempel skärmläsare och punktdisplay behöver beskrivningar av allt innehåll som inte är text. Det gäller exempelvis bilder, diagram, animationer och ljudsignaler.

Dessutom hjälper det sökmotorer så som Google att hitta din sajts bilder, vilket kan driva mer trafik till sajten via bildsökfunktionen.

2. Responsiv design

Innehåll ska kunna presenteras utan att information eller funktionalitet går förlorad på en 320 x 256 pixlars skärm (vilket motsvarar ungefär bredden på en iPhone 5) och utan horisontell scroll. Här finns dock undantag för innehåll som kartor, diagram, spel med mera.

3. Grafisk kontrast

Grafiska objekt, så som knappar och andra kontroller, som är nödvändiga för att förstå innehåll eller funktionalitet ska ha ett kontrastvärde på minst 4,5:1 mot omgivande färger. Några undantag finns från detta, till exempel för logotyper.

Här finns en rad verktyg som man kan använda för att testa kontrasten på sin webb. Ska man däremot säkerställa att hela ens webb uppfyller kraven krävs en omfattande analys.

4. Tillräckligt med tid

Användaren måste få tillräckligt med tid på sig att exempelvis boka en biljett eller fylla i ett formulär. Man måste även kunna pausa eller förnya en timeout.

5. Tabb-navigering

Webben ska ha en logisk ordning gällande tabb-navigering och användaren ska tydligt förstå vart på sidan man är just nu.

6. Läsbarhet

För korrekt uttal i skärmläsare ska sidans språk anges i kod. Har man inte gjort detta korrekt så kan exempelvis inte en rösttjänst tyda vad som står på ens webbsida.

7. Inmatningsstöd

Har man formulär eller inloggningsfunktionalitet på sin webbsida så måste exempelvis stöd för felaktigt ifyllda fält finnas. Dessa ska tydligt markeras samt innehålla en beskrivning av vad som är fel för att underlätta för användaren.

 

Behöver man göra något mer?

Dessa sju åtgärder gör din organisations webb mer redo än någonsin inför den 23 september, men det finns troligtvis fler åtgärder man kan tvingas vidta. Vill man ha hjälp att säkerställa att sin webbplats uppfyller de krav som man enligt lag måste uppfylla från och med den 23 september 2020 finns vi här för att hjälpa till.

Vi är experter på tillgänglighetsanpassning och har hjälp många större organisationer i Sverige att göra just detta. Med många års erfarenhet av denna typ av anpassningar vet vi vad som krävs för just din organisations webbplats.

Vill du tillgänglighetsanpassa din webbplats fullt ut? Då krävs en genomgående tillgänglighetsanalys av din webbplats. Vi hjälper er gärna med denna typ av analys. Vi erbjuder även kurser i Webbdirektivet för att ni ska få koll på detaljerna.

Kontakta gärna mig nedan så berättar jag mer om hur just er webb kan anpassas för att uppfylla kraven.

Vill du veta mer om Webbdirektivet?

Kontakta oss så hjälper vi er.

  Consid – ett prisvinnande bolag

  Consid är ett av Sveriges snabbast växande bolag som erbjuder konsulttjänster inom IT, management och digital marknadsföring. Företaget startades 2000 av Peter Hellgren och Henrik Sandell och har idag nära 1000 anställda. Omsättningen för 2019 var 1 050 000 000 kronor.

  Dagens industri gasellföretag 2020

  Gasellföretag
  9 år i rad

  Veckans affärer Superföretag 2020

  Superföretag
  8 år i rad

  Karriärföretagen 2021

  Karriärföretag
  6 år i rad

  Sveriges bästa arbetsgivare Universum IT-bolag

  Sveriges bästa
  arbetsgivare

  Läs mer om våra utmärkelser